2016. június 26. vasárnap | 25. HÉT | 178. NAP | 11:54 | JÁNOS, PÁL

Átadták a Kálvária-dombot - nyomás naplementét nézni!

2012. június 14. | 13:23
Véget ért a Kálvária-domb közel húsz éves hányatott sorsa. Csütörtökön Páva Zsolt, Udvardy György megyés püspök és a kivitelező Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója jelenlétében adták át a pécsieknek az újonnan épített kilátót és a megszépített dombot.

Csütörtök délelőtt adta át a megszépített Kálvária-dombot az új kilátóval a pécsi lakosság részére Páva Zsolt polgármester és Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) elnök-vezérigazgatója. Az elnök-vezérigazgató beszédében kihangsúlyozta, ez ajándék a pécsieknek, mivel cége mindig fontosnak tartotta a régióval való szoros kapcsolattartást.

Szarkándi kiemelte, hogy a Kálvária-domb helyi védelmet élvező különleges ökoszisztémájának megőrzése volt az elsődleges szempont, de a betonelemekkel a modernitást is belecsempészték a környezetbe. A táj és az építészet szerves egysége valósult meg ezzel a projekttel - tette hozzá Szarkándi. A betonra kézenfekvősége mellett azért esett a választása a DDC-nek, mivel több évtizedig bírja az elem a természet kihívásait, és egyben a védett környezet védelmét is ellátja, mivel kijelöli azt a határt, ahol lehet járni - zárta beszédét az elnök-vezérigazgató.

Páva Zsolt kifejtette, hogy a Kálvária-domb régóta Pécs városképének szerves része, hiszen a legrégebbi metszeteken is ábrázolják a Mecsek elő-dombját a rajta található kápolnával. Az egyházi építmény miatt szakrális hely is egyben, de népszerű hely volt a pécsiek szemében - mondta el a polgármester. Azonban az elmúlt húsz évben teljesen lepusztult a terület, "különböző csövesek lakták a dombot" - fogalmazott Páva, aki szerint a projekt megvalósítását a "különböző zöldek által felvetett ál-problémák" is rendesen akadályozták.

A polgármester beszéde után Szarkándi János ünnepélyesen átadta a Kálvária-domb kulcsait Páva Zsoltnak, majd közösen oldozták el a zöld drapériát, ahogy az esemény műsorvezetője fogalmazott: "a csomó leomlott". Az átadásra összegyűltek ezután a sétány lépcsői felé vették az irányt - mely különleges cementből, az úgynevezett TioCem-ből készült, ami képes a napsugárzás hatására a levegőben található káros anyagokat megkötni.

A Nyolc boldogság teraszára (a kilátó) érve először Dénes Andrea botanikus, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa köszöntötte a résztvevőket. A botanikus kiemelte, hogy a dombon olyan különleges életvilágot lehet megtalálni, mely régen az egész Mecsekben elterjedt volt, mára azonban a Kálvárián kívül alig lehet megtalálni ezeket. A dombon jelenleg 233 faj található, ebből 13 védett, de Dénes Andrea hozzátette, hogy közel sem sikerült még a helyi fauna minden tagját beazonosítani.

G. Detky Rita tájépítész "tündérujjakkal nyúlt a dombhoz", mivel nagyon régóta szerette volna rendbe tenni a Kálváriát, erre most nyílt lehetősége, a tavaly októberben kezdett területrendezéssel. G. Detky Rita kiemelte, hogy a kálvária - azaz a szenvedés - stációit az új terasztól (amely a "Nyolc boldogság terasza elnevezéssel a bibliai tanításokra emlékeztet) csak egy alacsony kerítés választja el egymástól.

Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke beszédében a boldogság-keresést az emberi lét legalapvetőbb dolgaként írta le, és kitért a természet és az ember közötti viszonyok örökérvényű voltára is - majd megáldotta a kilátó-teraszt.

Az átadás végén kiosztották a kilátó kicsinyített mását azoknak a személyeknek, akik a legtöbbet tették a Kálváriát körülölelő sétány és a terasz létrejöttéért. A makettet a következők kapták:
Csizi Péter alpolgármester; Egri Dóra, a Pécsi Városfejlesztési Nkft. vezérigazgató-helyettese; G. Detky Rita tájépítész; Gonda Tibor, Pécs volt alpolgármestere; Müller Ádám, a beremendi és váci cementgyár vezetője; Müller János kivitelező; Nagy Csaba alpolgármester; Nehr László projektmérnök; Páva Zsolt polgármester; Petrillák Mária, a DDC kommunikációs vezetője; Udvardy György megyéspüspök; Sövér Ferenc a DDC gazdasági vezérigazgatója; Szabó Imre, a TioCem új cement szakértője; Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója.

A 30 millió forintba került sétányfelújításba és kilátó-terasz építésébe sajnos nem fért bele a sétány alján található mellékág csikktelenítése és a graffitiktől való megszabadításába.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, Kálvária, domb, sétány, kilátó, Páva Zsolt, Duna-Dráva Cement Kft., Szarkándi János, Udvardy György, megyéspüspök


a rovat további hírei
Előbb ütleg, aztán zárka lett a ballagásból Dobjuk a munkajogi mentőövet a nyári diákmunkához Hoppál Péter nyitotta meg az országos Múzeumok éjszakája programsorozatot Pécsett Hidegfronttal jön a vihar! A mozgásérzékelővel trükköztek Pécsi író nyitotta meg a Budapest Pride-ot Babel Sound fesztivál Balatonbogláron
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő