2016. május 25. szerda | 21. HÉT | 146. NAP | 03:13 | ORBÁN, GERGELY

Átalakíthatja az éjszakai életet a sokkoló pécsi tragédia?

2012. július 12. | 17:32
Felfoghatatlan tragédia történt szerdán Pécsett, és nagyon sokakban megrendült a bizalom az emberek és a közrend iránt. Megkérdeztük az utca emberét és egy pszichológust, mennyiben fogja befolyásolni a szórakozási szokásokat az eltűnt lánnyal történt ügy.

Szerda estére bebizonyosodott, hogy az eltűnt rendőrségi pszichológusnő holttestét találták meg a Ledinán, egy bokros részen.

Nagyon sokan szorítottak érte, hogy épségben előkerüljön, és emiatt rengeteg ember döbbent meg a tragédia hírére, és rendült meg. Megkérdeztük az utca emberét, mennyire fogja befolyásolni az eset az éjszakában való közlekedését, a szórakozási szokásaikat.

Dóri, egy 20-as éveiben járó lány a következőt nyilatkozta munkatársunknak:

"Semmiképpen sem fogom sajnálni azt az 1000 forintot innentől kezdve a taxira, inkább veszek egy doboz cigivel kevesebbet, minthogy ilyen történjen. Eddig sem nagyon jártam el, most már biztos nem fogok sűrűn, illetve eddig nagyon sokszor gyalogoltam haza a városból, főleg ilyen kis osonókon - ezt is kiiktatom mostantól. Csakis fényes utcákon fogok eztán közlekedni, de tényleg az a legbiztonságosabb, ha taxival megyek. Nem szabad sajnálni rá a pénzt. Iszonyatosan sajnálom szegény lányt, remélem, minél hamarabb meglesz, hogy ki tette ezt."

Csilla, ugyancsak huszonéves lány ezt felelte kérdéseinkre:

"Én hét éve élek itt Pécsen, és a város különböző részeire jártunk szórakozni, Uránváros, 48-as tér környéke, Szent István tér - de soha nem találkoztam még olyan emberrel éjszaka, aki utánam fordult volna vagy beszélgetést kezdeményezett volna, vagy invitált volna egy másik helyre. Mi mindig csoportosan indultunk haza, de sajnos a végén valaki mindig egyedül megy tovább a saját útján. Tartok magamnál gáz spray-t, hála istennek, sose kellett még használnom - remélem ezek után sem."

Arra a kérdésünkre, hogy fog-e ezután taxival közlekedni, Csilla így folytatta:

"Ha van kivel menni, akkor lehet, bízom a szerencsében, hogy lesz ismerős, aki egy darabig elkísér. De ha mégis egyedül kéne mennem először is félnék - aztán elindulnék. Én alapból félek az emberektől, mindig óvatosan közlekedek, mint egy cickány az avar alatt: ha gyanús embereket látok, átmegyek az út másik oldalára, vagy félre állok és megvárom, míg elmegy. Ezek után még óvatosabb leszek, és természetesen figyelni fogok másokra is.

Igyekszem éjjel nem feltűnősködni, inkább a sötétebb utcákat választom, mert ha szerencsém van, nem vesz észre senki. Ha szerencsém van...de eddig nem történt baj velem legalábbis."

Egy, az idén végzett egyetemista lány így felelt a kérdéseinkre:

"Úgy érzem, mintha a szemem előtt zajlana egy CSI epizód, és ez ijesztő. Viszont nagyon remélem, hogy az ügy végére pont kerül, akárcsak a filmekben. Szörnyű azt látni, hogy egy velem korban majdnem egyidős (valószínűleg velem egy időben kezdett az egyetemen) lányról van szó, és ráadásul egy olyan helyen történt, ahol én is többször megfordultam mostanában, igaz, nem éjjel, de egyedül simán. Ezek a dolgok nem voltak jellemzőek Pécsre. Én sose féltem az utcán, még éjjel sem, még akkor sem, mikor az Uránvárosban laktunk. És nem szeretném, hogy ez a tapasztalat határozza meg a későbbi pécsi tartózkodásomat.

A lányt nagyon sajnálom. Példátlan volt az a facebook-os összetartás, amit tapasztaltam, és már az elejétől fogva figyelemmel kísértem az eseményeket. Reménykedtem abban, hogy megtalálják Katát, nem pedig így lesz vége. Szörnyű olvasni a szomorú ismerősök hozzászólásait a neten. Ma éjjel pedig a lánnyal álmodtam, pedig személyesen nem ismertem. Részvétem a családnak és a barátoknak."

Egy harmincas úr névtelenül csak annyit fűzött hozzá kérdéseinkhez, hogy innentől fogva a késő éjszakáig dolgozó párjának azt sem fogja megengedni, hogy a kocsiig elmenjen a sötétben, inkább elautózik ő a munkahelyére, és ott várja a társát, majd együtt hazamennek.

Egy huszonéves férfi pedig ezt nyilatkozta: "Innentől fogva a gavallérság nem úri huncutság lesz, hanem létkérdés. Ha kell, kikísérem Kertváros végébe is, vagy adok neki pénzt taxira, és majd egyszer visszahív egy bambira. De mindig lesz nálam egy plusz ezres, hogy nehogy ezen múljon a dolog."

Dóra, egy egyetemista lány ezt válaszolta:

"Ami a Katával történt felfoghatatlan, de én továbbra is bízom a városban, az itt lakókban. Tragédia történt, a világ azonban nem áll meg; ha autóbaleset ér, vagy leesel a lóról, vissza kell ülni, élni kell tovább a mindennapokat, különben felemészt. Én Uránvárosban lakom, mindig azt mondják, veszélyes környék, de soha atrocitás nem ért még, biciklivel járok, ennyivel is védve vagyok."

Vajda Zsuzsa pszichológus kérdésünkre azt nyilatkozta, hogy ismerni kellene az ügy körülményeit behatóbban ahhoz, hogy állást tudjon foglalni. Annyit azonban hozzátett, hogy nem szabad félni, és nem szabad hisztérikusan minden szembejövőben potenciális félelem tárgyát észlelni, de nem árt az óvatosság. Ha pedig aggódunk egy barátért, társért, akkor inkább menjünk el érte éjszaka, vagy pedig kísérjük haza.

Az éjszaka veszélyeket rejt magában, ezért nem árt a megfontoltság és az elővigyázatosság. Aki nagyon aggódik szeretteiért és az éjszakai kíséret nem megoldható, annak megoldásnak javasolhatjuk a taxi szolgáltatását.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, Bándy Kata, eltűnés, szórakozás, szokások, változás, befolyásolás


a rovat további hírei
Folytatódik Szulejmán Szigetvár melletti sírkomplexumának feltárása Jogerősen elítélték a pécsi hajléktalangyilkosokat Fejőstehénnek nézi a városvezetés a Pannon Filharmonikusokat? Rogyadoztak az autók a lopott fától - fotók Raktárt dézsmált a kétyi kamasz Órákon belül elkapták a tizenéves bükkösdi betörőt Na mi újul meg a Magasház bontott betonjából?
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő