Az emberi szó önmagában segítség

2020. május 16. 07:10 2020. máj. 16. 07:10

Május 16. a telefonos lelki elsősegély-szolgálatok világnapja. Ilyenkor fordítunk figyelmet arra, hogy az emberi szó, az egymásra figyelés önmagában is segítség, és krízishelyzetben életmentő lehet.

Magyarországon az öngyilkosságok száma évek óta csökken, de még így is évente több mint 1600 ember öli meg magát, és sokkal többen vannak azok, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, de nem halnak bele. A 25 év alattiak és a 60 év felettiek körében nem csökken az öngyilkosságot elkövetők száma, a fiatalok esetében ez a vezető halálokok egyike.

„A szuicídium még ma is tabutémának számít, így nem szokás beszélni róla, pedig aki erre készül, az általában jelzi ezt a környezete felé, ezt hívja a szakirodalom segélykiáltásnak”

– mondta el Székely Zsuzsanna, az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálatának vezetője.

A telefonos segítőket világszerte arra képezik ki, hogy felismerjék a veszélyre utaló jeleket. Ilyen például a sok tagadószó használata, vagy ha arról beszél a segítségkérő, hogy nincs értelme az életének, vagy a halálra utaló metaforákat használ, mint a hosszú alvás, a végtelen utazás vagy a zuhanás.

Ilyenkor az a segítség, ha a bajban lévő beszélhet a rossz érzéseiről, kimondhatja az öngyilkos gondolatait, így a telefonban erre a segítők konkrétan rá is kérdeznek. Az erről való nyílt beszélgetés oldja a feszültséget.

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a telefonos lelki segítés hatékony módja az öngyilkosság-megelőzésnek. A telefonszolgálatoknál önkéntesek dolgoznak, olyan emberek, akik a szabadidejüket áldozzák arra, hogy embertársaiknak segítsenek. Anonim módon, névtelenül teszik ezt, hiszen nem a beszélgetést folytatók személye a fontos, hanem a figyelem, az elfogadás, a másik felé való odafordulás.

Pécsen két telefonos lelkisegély-szolgálat is működik. Az S.O.S. Élet! Telefonszolgálat este 7-től reggel 7-ig érhető el a 0680/505-390 ingyenes számon. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálata pedig a 137-00 ingyenes számon érhető el hétköznapokon 17-21 óra között.

A városvezetés kiemelt figyelmet szentel a lelkisegélynek. Bognár Szilvia alpolgármester nemrégiben látogatást tett az Ifjúsági Lelki Elsősegély ügyeleti helyiségében, és ígéretet tett arra, hogy méltóbb körülményeket biztosít a város ehhez a fontos munkához. 

Forrás: Pécsi STOP