Baranyaiakat is faggatnak Európa egészségi állapota kapcsán

2019. november 26. 09:44 2019. nov. 26. 09:44

Mintegy 510 településen élő, több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos egészségi állapotával kapcsolatos válaszait várja a Központi Statisztikai Hivatal, mellyel azt segíti, hogy kiderüljön, hogy szolgál Európa lakosságának egészsége. A felmérésbe több baranyai települést is bevontak.

A KSH közleménye szerint Mgyarország 2009 és 2014 után immár harmadik alkalommal vesz részt az Európai lakossági egészségfelmérésben (ELEF), amelynek célja, hogy átfogó képet adjon a lakosság egészségi állapotáról. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által megismerhetők az egészségi állapot és az azt befolyásoló háttértényezők közötti összefüggések, valamint a lakosság egészségi állapotában bekövetkező változások is nyomon követhetők lesznek.

Az Európai lakossági egészségfelmérés 2019. szeptember 16-án indult és december 16-ig tart, a 15 éves és annál idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki. A mintába került személyek kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Az adatgyűjtés kísérleti jelleggel, az ELEF történetében első ízben, a 15 évesnél fiatalabbakra vonatkozóan is tartalmaz kérdéseket, amennyiben a válaszadónak van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke.

A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kérte fel a válaszadásra, amely kétféle módon történhet. A kérdőív online is elérhető, interneten is ki lehet tölteni. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel. A felmérés eredményeinek első hazai közlésére várhatóan 2020 tavaszán kerül sor, a tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján lesznek majd elérhetők.

A KSH térképe szerint Baranyában többfelé faggatják az embereket: Drávasztára, Vajszló, Siklós, Kisharsány, Bóly, Mohács, Feked, Komló, Pécs, Kozármisleny, Gyód, Keszü, Bicsérd, Magyarmecske, Szigetvár, Hobol, Szentlászló, Ibafa, Szágy és Sásd kiválasztott lakosai is részesei a felmérésnek.

Forrás: Pécsi STOP