2016. június 25. szombat | 25. HÉT | 177. NAP | 16:00 | MAXIM, VILMOS

Bontanának a Magtár utcában, a lakók nem tudtak róla - helyszíni riport

2012. augusztus 02. | 18:35
Újra van mitől félnie a Magtár utca 10-ben élőknek. A romos ingatlan először a Bándy-ügy kapcsán került a reflektorfénybe, most úgy tudni: az önkormányzat lebontaná. A lakók azt mondják, nekik senki sem szólt.

- Azt mondták, az utcára senkit sem tesznek, bár vannak önkényes lakásfoglalók is - fogadott minket Petrovics József. - Nekünk van szerződésünk, pár hónapja hosszabbítottuk meg.

A férfi és családja rendkívül készségesen fogadott minket, miután kiderült, hogy érdeklődésünknek semmi köze nincs Bándy Kata meggyilkolásához. A Magtár utca 10 először azért került a médiafigyelem középpontjába, mert rövid ideig itt lakott a férfi, akit a fiatal pécsi nő meggyilkolásával gyanúsítanak. Az itt lakók sokáig féltek a bosszútól. Ma más villámok csapkodnak a romos épület körül. Úgy tudni, az önkormányzat lebontaná az ingatlant.

Petrovics Józseftől megtudtuk: az épületben 12 család él. Van olyan 3 szobás lakás az ingatlanban, amelyben négy család lakik. A családok fele a férfi szerint önkényes lakásfoglaló, de azt nem tudja elképzelni, hogy akár őket az utcára tegyék. Mind családos ember, mondta, és tisztességesen nevelik a gyerekeiket.

Petrovicsék 9300 forint lakbért fizetnek a szoba-konyháért, kilencen laknak benne, öt éve. A lakás 38 négyzetméteres. - Minden álmom egy franciaágy - mosolyog vágyakozva a férfi. - Itt soha nem lesz, csak kihúzható ágyakkal férünk el.

Közben körbevezet minket az aprócska lakásban, ahol szinte térdig gázol közben a gyerekekben - a legkisebb hároméves forma, a nagyobbak már kamasz éveiket tapossák. Mint mondta: nincs mit szégyellnie. A berendezés kopottas, de rend van és tisztaság. Ahogy néztük, fűtés viszont nemigen, a cső helye fekete lyukként ásít a falban. A rend fenntartása nem kis feladat. - Itt megesznek minket a csótányok, patkányok, egerek - tódítja. - Nem csak minket, mindenkit. Többször szóltunk már, de senki nem csinált semmit.

Amikor a bontást hozzuk szóba, rögtön leszögezi: őket senki sem értesítette, ezt egy másik lakó is megerősítette. Hozzáteszi: ha így lesz, nekik nem lesz hová menniük. Pedig mennének. Főleg nem kizárólag romák lakta környékre, mert az gettósítás. Petrovics azt mondta: igenis vannak romák, akik be tudnak illeszkedni, ők is olyanok, csak nem még nem kaptak rá esélyt. Ide is István aknáról jöttek, de ahogy ő fogalmazott, sem neki, sem családjának nem hiányzik a "nagy drogozás, nagy ivás, meg a nagy verekedések".

A Pécsi STOP úgy tudja, az önkormányzat szándéka elsősorban az eladás: pár hónapja jelentkezett egy vevő a Magtár utcai házért. Ebben az esetben a pénzt lakásokra fordítják. Ugyanakkor igaz, hogy a dózerolás ötletét sem vetik el. A városvezetés két hivatalosan itt élő családról tud, a többi tíz szerintük önkényes lakásfoglaló. Ha a ház mégsem kel el, az előbbi két család maradhat, de a többi lakást lefalazzák. Amint bontásra kerül a sor, a szóban forgó két családnak kiutalnak másik önkormányzati lakást.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Bándy Kata, gyilkosság, eltűnés, rendőrség, nyomozás, P. László, Magtár utca


a rovat további hírei
Hidegfronttal jön a vihar! A mozgásérzékelővel trükköztek Pécsi író nyitotta meg a Budapest Pride-ot Babel Sound fesztivál Balatonbogláron Autósok: erre figyeljenek a kánikulában A bíróságon folytatódik a pécsi EKF-projekt Hat vár - hat rád - jön a második felvonás
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő