Egészpályás letámadást indított a ZSÖK-ért a kormány, Vidnyánszkyt is bevetették

2020. április 24. 12:53 2020. ápr. 24. 12:53

A Magyar Teátrumi Társaság arra szólította fel a pécsi városvezetést, hogy ne veszélyeztesse a pécsi kulturális intézményeket, hanem gyorsan állapodjon meg a kormánnyal a támogatásokról. Péterffy Attila pécsi polgármester korábban azt állította, a kormány a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatásával presszionálja a városvezetést, hogy megszerezze a ZSÖK tulajdonjogát. A szándékot Hoppál Péter fideszes képviselő is elismerte. Jól látható a kormányzati össztűz a témában, és az is, hogy Pécset máshogy kezeli a kormány, mint más városokat.

Április 24-én, pénteken jelent meg az MTI-ben a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság közleménye, amelyet a pécsi városvezetésnek címeztek (az MTI-ben megjelent hírt a cikk alján lehet elolvasni - a szerk.).  

A közleményben - amely azóta elkezdett nagyot futni a kormányoldali médiában - az MTT arról írt, hogy veszélyezteti a pécsi kulturális intézményeket és programokat az, hogy a "városvezetés nem képes megállapodni a kormánnyal." 

A közleményből az is kiolvasható, hogy míg máshol a színházak kapcsán kötött szerződést egy-egy város a kormánnyal, Pécsen "csomagban" tárgyalva képzeli el a kormány a helyi kulturális intézmények támogatását.

Az MTT közléséből tehát kiovasható, hogy míg más városok kapcsán a kormány a színházak működtetéséről tárgyalt és állapodott meg (merthogy a színházakra terjed ki a tavaly év végén módosított színházi törvény), Pécsen a Pécsi Nemzeti Színház, a ZSÖK, a Pannon Filharmonikusok és a Bóbita Bábszínház sorsát akarja egyben megtárgyalni a kormány. Vagyis a színházak finanszírozásának leple alapján egy sokkal nagyobb lépést kívánna tenni a kormányzat.


A Bóbita Bábszínház tulajdonosa a ZSÖK, és a Pannon Filharmonikusokat is ide kell venni, mert a kormány és a város között 2016-ban kötött 10 éves megállapodás a ZSÖK állami többlettámogatásába belevette a zenekar állami dotációját - a szerk.


Érdemes felidézni, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester már az április 16-ai online városinfóján jelezte, hogy véleménye szerint a kormány a Pécsi Nemzeti állami támogatásával próbálja rábírni a városvezetést, hogy a ZSÖK tulajdonjogát adják át (amely 100 százalékban önkormányzati cég). A polgármester azt is kijelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával a tárgyalások egy ideje már megszakadtak, mert a kulturális államtitkárság nem válaszol a leveleikre.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi származású elnöke egy parlamenti írásbeli kérdésben is elővette a témát, és azt írta, hogy tudomása szerint az önkormányzat már január 27-én jelezte a közös fenntartást a színház kapcsán a kormánynak, de a levelükre a politikus információ szerint nem érkezett válasz.

Tóth a ZSÖK kapcsán pedig leírta, hogy a város és a kormány 2016-ban kötött 10 évre szóló szerződést a ZSÖK állami többlettámogatásáról (amiben benne van a Pannon Filharmonikusok támogatása is), amely 10 évre előre ütemezte az önkormányzat és a kormány támogatását. A dokumentumban az is szerepel, hogy az EMMI-nek és az önkormányzatnak évente kell szerződést kötnie a támogatás kapcsán.

A dokumentumban az szerepel, hogy 

"2020-ra a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetésére az önkormányzaton keresztül a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. számára 1,508 milliárd forint állami és 200 millió forint városi támogatást állapítottak meg, a Pannon Filharmonikusok Pécs Nonprofit Kft. részére 412 millió forint állami és 150 millió forint önkormányzati támogatást irányoztak elő a felek"

- írtuk korábbi cikkünkben.

Tóth Bertalan az írásbeli kérdésben leírta, hogy tudomása szerint az önkormányzat ZSÖK-kel kapcsolatos levelére január 22. óta nem válaszoltak a minisztériumból.

(A napokban a Magyar Színházi társaság is aggodalmát fejezte ki, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben a Pécsi Nemzeti és a Bóbita támogatása kapcsán nincs döntés, ezért ők felkérték - és nem felszólították, mint az MTT - a minisztériumot és a pécsi önkormányzatot, hogy folytassák a tárgyalásokat.)

Gáláns ajánlat, aggodalmaskodó minisztérium

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, volt kulturális államtitkár egy hosszú Facebook-posztban április 17-én gyakorlatilag beismerte, hogy a kormány átvenné a ZSÖK tulajdonjogát, de ezt Hoppál gáláns ajánlatként értékelte, nem pedig zsarolásként, mert hogy eddig is a kormány állta a többletköltségeket. 

Aztán április 21-én a kormányhoz közelálló bama.hu-n jelent meg az EMMI közleménye (a közlemény máshol, még a kormány honlapján sem található meg), miszerint ők nagyon akarnak tárgyalni, de a városvezetés ettől elzárkózik. A közleményben azon aggodalmának is hangot adott a minisztérium, hogy idénre a pécsi városvezetés 270 millió forintos támogatást ad a Pécsi Nemzeti Színháznak, holott tavaly ez az összeg 317 millió forint volt.

Ennek kapcsán lapunk idézte fel, hogy az EMMI például 2018-ban nem adott ki aggodalmaskodó közleményt, pedig akkor is csökkent a Pécsi Nemzeti városi támogatása, 2017-hez képest.

2016-ban pedig Hoppál Pétert sem zavarta az kulturális államtitkárért, hogy a kormány többlettámogatást ad a ZSÖK-nek (és azon keresztül a Pannon Filharmonikusoknak például) és közben csökken az önkormányzati támogatás. Akkor ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a többlettámogatás szimbolikus értékű, és arról beszélt, hogy ez is jelzi a kormány kulturális decentralizációt célzó terveit.

A minisztérium, vagy az MTT hangja egyébként akkor sem hallatszott, mikor a 2017-ben csődközelbe került önkormányzat miatt a színházban törölni kellett egy bemutatót

Az MTT akkor sem aggódott túl sokat, mikor 2017 elején a pécsi, akkor még fideszes vezetésű önkormányzat eladta a Bóbita Bábszínházban lévő üzletrészét a ZSÖK-nek, és ezzel együtt a korábbi 39 milliós városi támogatást 15 millió forintra csökkentette. (És a POSZT kapcsán sem sikerült a pécsi önkormányzatnak és az MTT-nek megállapodnia még, mert tavaly Vidnyánszki Attila fölvetette, hogy újra vándorfesztivállá kell tenni az idén 20 éves pécsi találkozót.)

Jól látható tehát, hogy a pécsi kulturális intézményekben dolgozókért aggódó és hirtelen feltűnő kórus nem egyéb, mint egy jól összehangolt offenzíva.

 



Az MTI híre a Magyar Teátrumi Társaság közleményéről:

"Veszélyezteti a pécsi kulturális élet kiemelkedő intézményeit és programjait a pécsi városvezetés azzal, hogy nem képes megállapodni a kormánnyal - írta a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Mint arra emlékeztettek, az elmúlt napokban minden, kőszínházat működtető vidéki város, valamint Budapest vezetése is megkötötte a megállapodást a kulturális kormányzattal a színházak fenntartásáról. Ez a közlemény szerint azért fontos, mert ezek a szerződések biztosítják, hogy az önkormányzatok és az állam kiszámíthatóan, tervezhetően fog gondoskodni a színházak működéséről, biztonságot nyújtva az azokban dolgozóknak és a színházak nézőinek egyaránt.

Az MTT szerint Pécs az egyetlen magyar város, ahol a szerződés nem köttetett meg, s mivel "csomagban" tárgyal az önkormányzat a helyi kulturális intézmények finanszírozásáról, a megállapodás késlekedésével a városvezetés veszélybe sodorja azokat .  

A szervezet elnöksége jelezte a közleményben, hogy nem pusztán a Pécsi Nemzeti Színház, hanem a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Zsolnay Kulturális Negyed működését és az ezekben az intézményekben dolgozók személyes egzisztenciáit is veszélybe sodorja a város vezetése, amennyiben nem képes, vagy nem akar megállapodni.

Az MTT elnöksége a kommünikében ezért felszólította a baranyai megyeszékhely vezetőit, hogy haladéktalanul állapodjanak meg a kulturális kormányzattal a város kulturális intézményeinek finanszírozásáról, egyben szolidaritásukról biztosították a pécsi színházban és más kulturális intézményekben dolgozókat.

Mindezek mellett az MTT felajánlotta közreműködését a megállapodás megkötésében."


 

Szerző: V.G.

 

Forrás: Pécsi STOP