Egyetlen gyermek se maradjon éhes

2020. december 21. 13:58 2020. dec. 21. 13:58

„Amikor nekiállok tervezni, számolni és megvalósítani a terveimet, erős és magabiztos nőnek érzem magam, aki bármire képes.” Ezt a mondatot a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által kiírt és a közelmúltban egy EFOP-projekt
keretében zárult fotó-, poszter- és videópályázat egyik nevezője, egy mérnöknő fogalmazta meg.

Hasonló szellemiséget képvisel a pályázat támogatóinak egyike, a Pécsi Jótékony Nőegylet is, amelynek tagjai, támogatói között mérnöknők is találhatók. A nagy múltú civilszervezet évek óta mintegy 130 nehéz sorsú gyermek étkeztetését biztosítja, ám a koronavírus-járvány miatt idén elmaradtak az adománygyűjtő rendezvényeik, ezért kampányt indítottak a hiányzó összeg összegyűjtésére - derül ki a PTE közleményéből

A mérnöknők is az ügy mellé álltak, munkájuk egyik célja, hogy felhívják a mai fiatal generáció figyelmét a társadalmi felelősségvállalás szükségességére.

Legismertebb és legnagyobb támogatási programjuk a „…nekem nincs ebédem...”, ez évente mintegy 130 általános iskolás kisgyermek ingyenes iskolai étkeztetését biztosítja. Olyan családok gyermekei számára fizetik be a mindennapi ebédet az iskolában, amelyek kimaradnak az állami,
szociális hálóból. Sok kisdiák csupán így jut napi egyszeri meleg ételhez. „A gyermekek szeretete és a segítő szándék közös a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjaiban, ez az alapja az évtizedek óta tartó szoros együttműködésünknek.

Az 1871-ben alapított első Pécsi Jótékony Nőegylet nyomán Kittkáné Bódi Katalin 1997-ben hívta életre a mai szervezetet, amelynek tagjai az anyagi támogatás mellett a személyes találkozásokkal, az emberi szóval, a meghallgatással is a családok mellett állnak.

Néhányan közülünk a Pécsi Tudományegyetemen dolgoznak, szeretnénk a hallgatóinkat is érzékenyíteni a társadalmi problémákra, hiszen a sok apró tett összeadódásából születhet meg az eredmény, a támogatásunk” – mondja Földényi Gabriella, a Pécsi Jótékony Nőegylet elnöke. 

Az idei évben a Pécsi Jótékony Nőegylet minden adománygyűjtő rendezvénye elmaradt, így maguk is szívszorító helyzetbe kerültek. Az iskolákból hetente újabb és újabb kérés érkezik hozzájuk, mert a segítségre szoruló gyermekek száma napról napra nő.

Anyagi tartalékaik csak az év végéig teszik lehetővé a szegény sorsú gyermekek iskolai étkezésének biztosítását, ezért köszönettel vesznek bármilyen összegű pénzadományt a Takarékbank 50800111-15234441 számlaszámon.

 Forrás: PTE