Egyetlen videón minden, amit a koronavírusról tudni akartál

2020. február 27. 11:52 2020. feb. 27. 11:52

Közel félórás videóban foglalta össze a Zállatorvos néven vicces animációkkal feldobott, ám komoly szakmai tudással felvértezett felvételeivel elhíresült dr. Simanovszky Zoltán, hogy jelen pillanatban mit is lehet tudni a koronavírusról. A felvételt szakmai szempontból egy pécsi víruskutató lektorálta.

Pár éve nagyot ment a közösségi médiában a szívférgességről szóló animált videójával dr. Simanovszky Zoltán, a Zállatorvos. Azóta már tucatnál több videóban mutatott viccesen, ám nagy szakmai felkészültséggel különféle betegségeket és egyebeket. 

Most a koronavírus kapcsán készített egy felvételt (ez nem animált annyira, mert a szerző szerint mire elkészült volna ezekkel, addigra már minden adat elavult volna).

A videót dr. Kemenesi Gábor PhD biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának tagja lektorálta szakmai szempontból, így kijelenthető, hogy nem légből kapott állítások hangzanak el a közel félórás felvételen. 

Érdemes tehát rászánni az időt, mert a február 21-én a YouTube-ra felkerült videóból sok mindent lehet megismerni a vírusról, a védekezésről, hogy milyen tünetei és hatásai vannak. 

A legfontosabb dolgokat összefoglaljuk a videóból:

Mit okoz?

Elsősorban az alsó légutakban (légcső, tüdők, hörgők) okoz sejtkárosodást és gyulladást.

Mennyi ideig lappang?

Általában 3 nap, de az újabb információk szerint akár 24 nap is lehet.

Tünetek:

Az influenzához hasonlíthatóak a tünetek (láz, köhögés, izomfájdalom, fáradékonyság), ám az orrfolyás, torokfájás kevésbé jellemző.

Mitől halálos?

A tüdőgyulladás okozta fulladás és/vagy a szövődmények okozhatnak halált (veseelégtelenség esetleg másodlagos bakteriális fertőzés).

Mennyire veszélyes?

Az ismertté vált betegek 15 százalékánál súlyos, 2 százalékánál halálos következménye van a vírusnak, amely elsősorban az idős, más betegségekben is szenvedő emberekre veszélyes.

Milyen úton terjed?

Cseppfertőzés útján terjed, a tárgyakon órákig, esetleg napokig is életképes tud maradni. Viszont: a száraz meleget és a fagyot nem "szereti", a hűvös és nyirkos közeg a legjobb a vírusnak. Az influenzánál kétszer gyorsabban terjed.

Mire való a karantén?

Amiatt van szükség a karanténra, hogy ezzel a hatóságok megakadályozzák a vírus továbbterjedését, hogy az ne okozzon járványt (amely pedig akár súlyos gazdasági visszaesést is produkálhat).

Hogyan lehet ellene védekezni?

Jelen pillanatban még nem áll rendelkezésre sem gyógyszer, sem oltás, viszont pár alapvetés betartásával el lehet kerülni a megbetegedést:

- Ha lehet, tartsa magát távolt az ember a betegektől.

- Ha betegnek érzi magát valaki, ne menjen tömegbe, társas rendezvényekre.

- Gyakran mosson kezet mindenki szappannal, ami után fertőtlenítőt sem árt használni.

- Lehetőség szerint mindenki kerülje azt, hogy a szeméhez, szájához, arcához nyúlkál.

Kinek kellhet a maszk?

Elsősorban a betegeknek és a betegeket kezelő egészségügyi személyzetnek van szüksége maszkra (amely a vírust hordozó cseppektől véd leginkább), így egészséges embereknek nem muszáj maszkot viselni.

Forrás: Pécsi STOP