2016. június 26. vasárnap | 25. HÉT | 178. NAP | 08:12 | JÁNOS, PÁL

Elfogadta Pécs a franciák millióit

2012. augusztus 01. | 19:23
Rábólintott a Pannonpowertől érkező 240 milliós gyorssegélyre és elnapolta a Zsolnay Manufaktúra kérdését a szerda délután ülésező pénzügyi és gazdasági bizottság. A testület olyan szakértő kiválasztásához kellő közbeszerzési eljárás kiírásáról is döntött, amely kapcsán a pénzügyi főosztály kerek-perec kijelentette: nincs rá forrás.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel kapcsolatos befektetői pályázattal, pontosabban annak napirendről való levételével indult a bizottsági munka. Az indoklás szerint az ügyben még várnak szakértői véleményt, ezért augusztus 20-a után térnek vissza a kérdésre. Nyőgéri Lajos (MSZP) a napirendi pont kapcsán megjegyezte: a pályázati kiírás újra a tőkejuttatás kifejezést használja, ami már korábban is problémás volt. Véleménye szerint ezt konkretizálni kell annak érdekben, hogy ne forduljon elő az, amit korábban a Közgép esetében. Javasolta, hogy a kiírás zárja ki a tagi kölcsön lehetőségét, mint tőkejuttatást.

Terítéken volt a Pannon Hőerőmű 240 millió forintos gyorssegélye is, melyet a hőszolgáltató cég adna a városnak. Amint arról korábban beszámoltunk, ez az összeg egyszeri alkalommal érkezne, visszafizetési kötelezettség nélkül közfeladatok ellátásának megsegítésére, az önkormányzat működésének finanszírozására és a hiány csökkentésére. Ez nem ÁFA-köteles, a hatályos törvények értelmében adománynak minősül. A sült galambként érkező 240 millió kapcsán azonban felmerültek aggályok. Az előterjesztésben az is állt, hogy amennyiben a vonatkozó jogszabályokat visszamenőleg módosítják, vagy azokat az adóhatóság másként értelmezi, az adományozó céget ért szankciókat a város megtéríti, azaz ha a mostani adomány miatt évek múlva koppan a Pannonpower, Pécs viszi el a balhét. A kérdést végül Lovász István, Pécs jegyzője tisztázta. Úgy látja, ha ez az összeg a fentebb említett célokra lesz felhasználva, nem lehet visszakövetelni.

Nyőgéri Lajos szerint furcsa, hogy ilyen lelkesen fogad a város egy ekkora felajánlást egy külföldi, francia cégtől, mivel Pécs nyílt külföldi tőke ellenes kommunikációt folytat. Hozzátette: kínos, hogy annyira rossz anyagi helyzetben van a város, hogy egy multinacionális társaság gyorssegélyével kell tömködni a lyukakat. Úgy látja, hogy a 240 milliós összeg arra utal, hogy a cég vezérigazgatója a Pétáv-ban keletkezett 480 milliós nyereség Pannonpowerre jutó részét ajánlotta fel nagyvonalúan. Megjegyezte: célszerű lenne, ha a városvezetés kissé visszavenne a konstans sikerkommunikációból és őszintébben fordulna a pécsiekhez, bemutatva a valós financiális helyzetet.

A pécsi szocialisták frakcióvezetőjének hozzászólását Keresztes László (LMP) toldotta meg. Szerinte is le kellene szokni a rózsaszín ködben fürdő megnyilvánulásokról a városvezetésnek, forduljanak őszintébben, nyíltabban a városlakókhoz.

Nem várt bonyodalmakba ütközött az önkormányzat eszköz- és forráskezelési feladataihoz kellő külső szakértő kiválasztására kiírandó közbeszerzési eljárás indítása, ugyanis a pénzügyi főosztály szerint az ehhez szükséges forrás egyszerűen nem áll rendelkezésre, mivel ez a szerződés nem lett betervezve a költségvetésbe. A grémium végül addig görbítette a teret, míg meglett a pénz: a polgármesteri hivatal kiadásainak rovására bólintottak rá az összegre. A megoldás szerint a hivatal büdzséjét vágják meg, de hogy hol és mit pontosan, azt a napirendi pont elfogadásakor senki nem tudta. A nadrágszíj összébb húzása így akár érintheti az eszközbeszerzést, vagy a képviselői munka dokumentumaihoz szükséges papírokat is, hogy miből lesz kevesebb, vagy mi fogy el, az a későbbiekben derül ki.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, Pannonpower, Zsolnay Manufaktúra, Nyőgéri Lajos, Keresztes László, tőkejuttatás


a rovat további hírei
Előbb ütleg, aztán zárka lett a ballagásból Dobjuk a munkajogi mentőövet a nyári diákmunkához Hoppál Péter nyitotta meg az országos Múzeumok éjszakája programsorozatot Pécsett Hidegfronttal jön a vihar! A mozgásérzékelővel trükköztek Pécsi író nyitotta meg a Budapest Pride-ot Babel Sound fesztivál Balatonbogláron
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő