Fekete maszkban tiltakozott az ellenzék az új kulturális törvény ellen

2019. december 11. 13:04 2019. dec. 11. 13:04

115 igennel, 53 nem és 3 tartózkodás ellenében átnyomta szerdán a kétharmad a kormány nagy felháborodást kiváltó törvénycsomagját, melynek értelmében a jövőben minden önkormányzati színháznak egyedi megállapodást kell kötnie a kormánnyal, ha központi állami támogatásra is igényt tart. A pécsi városvezetésnek nem tetszik az új törvény több pontja sem.

Ez a módosítás aggályos, a Népszava szerint ennek értelmében az állam beleszólhat a színház vezetésébe, műsorpolitikájába is.

A törvény ellen ellenzéki képviselők fekete maszkban tiltakoztak az Országgyűlésben a szavazás idején. Maszkot húzott Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke és Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is:

MTI/Bruzák Noémi

A tervezett módosítás ellen hétfőn a budapesti Örkény István Színház előtt rengetegen tiltakoztak, de Pécsett is tüntettek a nemzeti színház előtt. Emellett ismert színészek és rendezők közös videóban emelték fel szavukat a kultúrkampf ellen.

A pécsi városvezetésnek sem tetszik az új kulturális törvény

A pécsi városvezetés a Pécsi STOP kérdésére, hogy mit tartanak az új törvény azon részéről, mely az állami beleszólást engedi meg a vegyes fenntartás esetén, a következő nyilatkozatot küldte el:

"A kormány a Nemzeti Kulturális Tanáccsal egy olyan testületet hoz létre, amely fontos kultúrstratégiai kérdésekben dönt. Ám a grémiumot szinte kizárólag fővárosi intézmények kormány által kinevezett vezetői alkotják. Ezzel értelmezésünk szerint a vidéki városokat, nagyvárosokat, kulturális decentrumokat kihagyják ebből a tanácsból és a hozzá rendelt stratégiai döntéshozatalból.

A tervezet jelentősen csorbítja a fenntartó önkormányzatok önállóságát azon színházak esetében, amelyeket az adott város csak a kormány segítségével tud fenntartani. Ebben az esetben az önkormányzatnak a kormánnyal közösen kell meghatároznia a közös működtetés szabályait, ide értve a vezetői kinevezés módját is.

A tervezet tehát alkalmas a vidéki városok kulturális autonómiájának csorbítására, tovább növeli ezen a téren a központi hatalom befolyását és kihagyja a stratégiai döntésekből a kultúra vidéki szereplőit."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava