Fizetésemelés, új cégvezetők, atomtemető elleni nyilatkozat - véget ért a decemberi közgyűlés

2019. december 10. 07:05 2019. dec. 10. 07:05

41 nyílt és 5 zárt napirendi ponttal vágott neki a pécsi képviselő-testület a decemberi közgyűlésnek, amelyen több városi cég vezetőjének utódlásáról is döntöttek. De a mecseki uránbánya újranyitása és a Bodára tervezett atomtemető is téma volt, mint ahogy a képviselők bérének kismértékű emelése is.

17:57 - Vége a közgyűlésnek

A 34-36. napirendi pontok után a közművelődési megállapodások megkötése kapcsán a kormánypárti képviselők azt firtatták, hogy miért maradtak ki egyes egyesületek ebből a körből. Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, volt, ahol problémkák voltak az egyesületnél, de volt olyan, hogy az egyesület nem jelentkezett be a következő évi szerződéskötésre. Akik így jártak, azokat megkereste az önkormányzat, és januárban meg fogják kötni a megállapodásokat. Az önkormányzat egy évre köti meg ezeket a megállapodásokat, de megfontolják azt a kormánypárti ötletet, miszerint több évre kössék meg ezeket a megállapodásokat. Kunszt Márta, mint civil tanácsnok elmondta, régebben több évre szólóan köttettek meg a szerződések, ezt a Fidesz törölte el, de dolgoznak egy hosszabb távú civil stratégia kialakításán. A 38. napirendet is megszavazták.

A 39. pontnál (a Polgármesteri Hivatal idei munkájáról beszámoló) Lovász István városi jegyző elmondta, rengeteg ügyet oldottak meg, volt olyan, hogy egy lakos arról értesítette őket, hogy a kerti tavába a szomszéd becsempészett egy békát, hogy annak kuruttyolása őt idegesítse. De volt, hogy egy 16 éves fiatal 700 ezer forintot talált egy pénztárcában, azt beszolgáltatta a jegyzői hivatalnak, mint a talált tárgyakat felügyelő hivatalnak, majd, mivel egy évig nem jelentkezett érte senki, őt illette a jutalom. A jegyző végül mindenkinek boldog ünnepeket kívánt, ehhez csatlakozott több képviselő is, de Ágoston Andrea a kormányoldali képviselőknek kevesebb farizeusságot javasolt. Ruzsa Csaba alpolgármester még boldog új évet is kívánt gyorsan, majd megszavazták az előterjesztést. 

A 40. napirendi pontnál Barkóczi Csaba (Fidesz) az értéktár bizottságot siratta, ugyanakkor hozzátette, hogy bár féltek attól, hogy az új önkormányzatnak ez nem lesz fontos, az értéktár bizottság feladatköreit a kulturális bizottság vette át és viszi tovább. Egy módosító indítványt is javasolt, ezt elfogadták, majd az előterjesztést is. Végül az utolsó napirendi pontot (polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok) is elfogadta a közgyűlés. 

Péterffy Attila polgármester is kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánt, majd lezárta az ülést. A pécsi közgyűlés januárban folytatja.

 

17:15 - Megszavazták az uránbánya és a bodai atomtemető elleni határozatokat

A 31. napirendet vita nélkül fogadták el, a 32. (nyilatkozat a Bodára tervezett atomtemető kapcsán) napirendnél Kóbor József elmondta, ez nem egy képviselő, vagy párt indítványa, hanem rengeteg Pécsért dolgozó és aggódó civil áll emögött. Kitért arra is, hogy az atomtemető mellett az uránbánya újranyitása is fenyegeti a várost. Hozzátette, hogy Kassa és Las Vegas tiltakozott határozatokkal a közelükben tervezett uránbánya és atomtemető ellen. Kővári nem értette, hogy miért kell megint ez elővennie az LMP-nek, mert erről már többször beszéltek és egyetértettek. Azt is elmondta, hogy népszavazást sem lehet helyben kiírni, mert hogy nem Pécs területén lesznek a létesítmények. Péterffynek fölemlegette, hogy ő a novemberi pécsi atomfórumon üdözölte a paksi bővítést. Kővári szerint inkább azt kellene javasolnia a Parlament felé a városvezetésnek, hogy módosítsák az atomtörvényt úgy, hogy Pécs is beleessen az érintettek körébe.

Péterffy elmondta, hogy a Roszatom pécsi konferenciáján is kifejezte, hogy kitart a kampányban tett ígéretére, miszerint a bodai atomtemető és a mecseki uránbánya ellen van. A Paksi Atomerőművel nincs gondja, a bővítésről nincs még kiforrott véleménye. A konferencián azt is elmondta, hogy amennyiben a bővítés megvalósul, akkor annak pozitív fejleményeiből Pécsnek is részesednie kell. Kóbor szerint Magyarországon csak ezt az egy bodai helyszínt kutatják évek-évtizedek óta. Csizmadia Péter szerint az elmúlt években senki nem mondta a közgyűlési teremben, hogy örülne a bodai atomtemetőnek. Ruzsa Csaba támogatta Csizmadia módosító javaslatát (kis részét átfogalmazzák a szövegnek). Az előterjesztést a módosítással elfogadta a közgyűlés.

A 33. napirendi pont a mecseki uránbánya tervezett újranyitása ellen foglal állást. Csizmadia Péter itt is kért egy kis szövegbeli módosítást, majd azzal jött, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is megígérte, hogy Boda mellett nem lehet ilyesfajta hulladéklerakó. Kóbor szerint előfordulhat, hogy Orbán nem tartja be a szavát, ezt is kifejezték a nyilatkozatban. Kővári szerint itt nem a kormány ellen kell ágálni, hanem magáncégek akarnak uránbányát és atomtemetőt nyitni. Kóbor szerint az a baj, hogy a korábbi városvezetés nem jelentkezett be ügyfélnek az eljárásba, a Magyar Urán Zrt. pedig nem magáncég, hanem állami cégek konzorciuma van mögötte. Ezért kell a kormányra nyomást gyakorolni. Kővári szerint az a Mecsekérc, amire Kóbor gondolt, a Magyar Urán Resources Kft. bányanyitása ellen kellene hozni határozatot. Bognár Szilvia alpolgármester összefoglalta a módosító indítványokat, majd megszavazták a módosító indítványokat és az előterjesztést. Az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az eljárásba.

16:21 - Zenészek műhelye költözhet a régi Bóbita Bábszínház épületébe

A 20-22. napirendeket is vita nélkül fogadták el, a 23. napirendnél (Zöld Város lakossági pályázat - panelépületek energetikai korszerűsítése) a képviselők arról beszéltek, hogy látható, az 50 milliós keretnél jóval nagyobb az igény egy ilyen pályázatra. Kővári pluszban még a 2000-es évek derekán lezajlott panelprogramot is emlegette. A 24-26. napirendi pontok is vita nélkül lettek megszavazva. Az új vásárcsarnok kapcsán (27. napirend) mindenki egyetértett abban, hogy szükséges az új épület, és szeretnék, ha megvalósulna a projekt, de ehhez a kormány plusztámogatása is kell. A 28. napirendnél némi polémia alakult ki (védett épületek homlokzatfelújításának támogatása), Kővári János a koncepciót hiányolta, valamint az előterjesztés azon részét kérte módosítani, amely szerint egymillió forint lehet a maximum elnyerhető támogatás. Végül az előterjesztés úgy módosult, hogy csak 500 ezer forint lehet a legnagyobb elnyerhető támogatási összeg. 

A 29. napirend kapcsán Ruzsa Csaba alpolgármester elnézést kért, hogy későn lett kiküldve az előterjesztés. A 30. napirend (volt Bóbita Bábszínház uniós támogatása) kapcsán az alpolgármester arról beszélt, hogy itt egy zenészek számára használható teret alakítanának ki, próbatermekkel, és van uniós pályázat is ilyen célra, de szűk a határidő. A jövőben az intézmény a ZSÖK irányítása alá kerülne - magyarázta Ruzsa.

Horváth Tamás (Mindenki Pécsért-Öt Torony-Párbeszéd), a kulturális bizottság elnöke azt javasolta, hogy a GerillArt egyesületet kellene bevenni még az együttműködésbe. Kővári János, mint belvárosi képviselő örül a beruházásnak, de hozzátette, hogy a belvárosi lakosok nem tudnak 10 óra után pihenni a szórakozóhelyek miatt. Szerinte lakossági konzultációra lenne szükség, valamint a várható felújítás alatt jól kell hangszigetelni az épületet. Azt is hozzátette, hogy a Janus Pannonius gimnázium már évek, évtizedek óta jelzik már, hogy nincs aulájuk, a Bóbita erre alkalmas lehetne. Horváth Tamás viszontválaszolt, szerinte nem kell aggódni a zajkiszűrődés miatt, Berényi Zoltán viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy jelzálog van a házon, amely az előző városvezetés jött össze. Ruzsa Csaba szerint ezzel nem lesz gond, a Magyar Államkincstárral már egyeztettek. Horváth Tamás módosító indítványát megszavazták, mint ahogy a napirendet is.

15:17 - Ormos Máriára emlékeztek, az átvilágítást ekézte a kormányoldal

Visszatért a közgyűlés, az előterjesztések tárgyalása előtt Bognár szilvia alpolgármester pár mondatban a vasárnap elhunyt Ormos Mária történészre, a Janus Pannonius Tudományegyetem volt rektorára emlékezett, a testület egyperces néma felállással adózott emléke előtt.

A napirendekre rátérve a közgyűlés elkezdte darálni az előterjesztéseket, a 14-18. napirendeket vita nélkül szavazták meg. A 19. napirendnél elfogyott a lendület, ez szól ugyanis az önkormányzat vagyoni helyzetét feltárni kívánó átvilágításról és annak pénzügyi fedezetéről. Csizmadia Péter arról magyarázott, hogy anno ingyenes átvilágítást emlegetett Péterffy a kampányban, ehhez képest több mint 20 millió forintba fog kerülni a pécsi adófizetők pénzéből. Azt is hozzátette, hogy teljesen fölösleges egy plusz felügyelő személyt is felvenni az átvilágításhoz, és a jogi részt térítésmentes alapon kellene végezni. Péterffy Attila szerint ő sosem állította, hogy az átvilágítások ingyenesek lesznek.

Ruzsa Csaba szerint nem prejudikál az előterjesztés, utalt Csizmadia szavaira, aki szerint ez az. Kővári arra kérdezett rá, hogy ha most veszik csak fel az átvilágítást végzőket, akkor mi alapján rúgtak ki cégvezetőket. Ruzsa Csaba alpolgármester elmagyarázta Kővárinak, hogy minden cégvezető utasítást kapott, hogy mutassák be, milyen szerződéseket kötöttek. A ZSÖK vezetője is leadott ilyet, ekkor derült ki, hogy volt olyan szerződéskötése, amire Ruzsa szerint az önkormányzatnak kellett volna áldását adnia. Más cégvezetőknél a bizalomvesztés volt az indok. Berényi Zoltán kikereste azt az interjút, amiben a kormányoldal szerint Péterffy arról beszélt, hogy ingyen lesznek az átvilágítások. Közben a kormányoldali képviselők arra is kitértek, hogy zárt ülésről olyan információk is kikerültek Péterffy Facebook-oldalára a ZSÖK cégvezetőjének ügyében, amiknek nem kellett volna szerintük (hogy mi miatt küldték el a vezetőt a cégtől). Péterffy bocsánatot kért, azt mondta, erre figyelni fog a jövőben. Az előterjesztést megszavazták, a kormánypárti módosítót nem.

13:36 - Vége az első etapnak, ebédszünetre ment a közgyűlés

A 13. napirendnél (felügyelőbizottsági tagok delegálása a városi cégekbe) Csizmadia Péter arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE triász jelöltjei nem kaptak helyet egyes városi cégeknél. Kóbor József (LMP) is arról beszélt, hogy az LMP-nek is több járna az egy felajánlott feb-tagsági helynél. Csizmadia azt javasolta, hogy a pártokra, jelölőszervezetekre leadott szavazatok száma alapján adják ki a helyeket, akár a pártok által jelölt civil szervezeteknek.

Ágoston Andrea (Mindenki Pécsért-Öt Torony-Párbeszéd) felsorolta a feb-tagokat, szerinte sokan vannak kormánypártiak is. Kővári szerint kifizetőhelynek használják sokan a feb-tagsági jelöléseket, ezért kérte az előterjesztés elnapolását. Kóbor hasonlót javasolt. Fogarasi Gábor arról beszélt, hogy sok cégnél bruttó 20-30 ezres feb-tagsági fizetések vannak, nem mondaná ezt kifizetőhelyeknek. Az ÖPE közben bedobta a cetlibotrány kifejezést, amivel egy kormánypárti helyi újság cikkére utalnak, amelyben egy friss, és kormánypárti blog bejegyzését próbálják súlyos üggyé kreálni. A határozati javaslatokat elutasította a közgyűlés, az előterjesztést elfogadták, Péterffy Attila polgármester ebédszünetet rendelt el, 14:30-kor folytatódik a közgyűlés.

12:44 - Nemzetiségi tanácsnok, ügymenet-gyorsítás, Vári Attilának rendészeti képzettsége van

A harmadik napirend kapcsán Barkóczi Csaba (Fidesz) arról beszélt, hogy ez szerinte a képviselői jogok újabb csorbítása - mert hogy több ponton (például értéktelen ingatlanok eladása, önkormányzati ingatlanok egy éven túli bérbeadása, követelésekről való lemondás, felajánlott vagyon elfogadása, stb.) is módosult és az értékhatárt is megemelték azoknál az ügyleteknél, ahol a polgármester járhat el személyesen. Péterffy szerint ez nem a képviselői jogok csorbítása, hanem az ügymenet felgyorsítása miatt van.

A 4. és 5. napirendet vita nélkül fogadták el, a 6. napirendnél (nemzetiségi tanácsnok megválasztása) Bognár László (Fidesz) arról kérdezte Auth István tanácsnokjelöltet, hogy milyen programokat fog szervezni. Auth István megköszönte a lehetőséget, majd arról beszélt, hogy szeretné elérni, hogy Pécsen még inkább együtt tudjanak működni a nemzetiségek. Péterffy Attila arról beszélt, hogy másfél hónapot adott a szakmai program kimunkálására. Fogarasi Gábor arról beszélt, hogy mikor az előző nemzetiségi tanácsnokot megválasztották, ő nem tett le ilyen szakmai programot az asztalra. Bognár Szilvia, mint a területért is felelős alpolgármester arról beszélt, hogy már decemberben lesz egy rendezvény, amelyen a tanácsnokjelölt már dolgozik. Kunszt Márta az előző tanácsnokot, Hári Józsefet véletlenül le-Hári János-ozta, és arról beszélt - utalva Kővári korábbi szavaira -, hogy Hári tényleg sokat tett a nemzetiségekért, de a horvát iskola és a Horvát Színház felújítását nem kell csak az ő munkájának kellene tulajdonítani, mivel a magyar és horvát kormány közös beruházásai voltak. Barkóczi Csaba módosító indítványát (hogy halasszák el a nemzetiségi tanácsnok megválasztását a programjának elkészültéig) leszavazták, a napirendet elfogadták.

A 7. napirendnél (idősügyi tanács tagjainak megválasztása) Berényi Zoltán arról beszélt, hogy a Vasas-Hird-Somogy településrészeken élő nyugdíjasok is kaphassanak tanácskozási jogot ebben a tanácsban. Nyőgéri Lajos azt javasolta, hogy napolják el az előterjesztést a további tanácskozásokra való tekintettel. Az előterjesztés lekerült a napirendről.

A 8. napirendi pontot (településrészi testüleletek elnökeinek megválasztása) is elfogadták, a 9. napirendnél (közbiztonsági és bűnmegelőzési tanács tagjainak megválasztása) Barkóczi Csaba arról beszélt, hogy bár őt jelölte a fidesz és az ÖPE-KDNP, de ő ezt a lehetőséget átadná Vári Attilának, akinek rendészeti képzettsége van. Fogarasi Gábor is hozzászólt, mint mondta, ő szerepel delegáltként, de maga helyett Fürj Csabát (Mindenki Pécsért - Jobbik) javasolja. Péterffy mindkét új nevet elfogadta, a közgyűlés megszavazta az előterjesztést. A 10. és 11. napirend is átment a közgyűlésen.

A 12. napirendnél (Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetőjének megválasztása) kapcsán Péterffy Attila polgármester elmondta, a korábban lemondott Merza Péter helyére Csúcs Zoltán javasolják, hat hónapra szól a kinevezése. A testület 0 nem és tartózkodás mellett elfogadta a jelölést. 

 

11:57 - A fizetésemelésről szólt a vita

Visszatért a közgyűlés - a zárt ülés után kis szünettel, a PSN élére Máté Jánost, a Vagyonhasznosító élére Szabó Szilárdot szavazták meg -, az idei költségvetés harmadik módosításáról van szó. Kővári János szerint a költségvetés rendben vanCsizmadia Péter (Fidesz) a Ruzsa Csaba alpolgármesternek mondta, hogy a város kasszájában 6 milliárd volt az átadás-átvételnél, jövőre 8,5 milliárdot kell visszafizetni (ezt Ruzsa állította), tehát van pénz a kasszában, nincs csődben a város, ahogy az ellenzék emlegette. Kővári még arról is szólt, hogy a városvezetésnek nem szabad hadakoznia a kormánnyal, mire Péterffy Attila polgármester úgy válaszolt, hogy egy szóval sem ment a kormánynak, sőt, már most is tárgyalások folynak Pécs és a kormány között. 

Az SZMSZ-módosítás kapcsán Csizmadia Péter arról beszélt, hogy a képviselők fizetésének megemelése jutalom, de nem ezzel kellene kezdeni a munkáját az új összetételő közgyűlésnek. A kormánypártiak szerint nem most célszerű az emelést végrehajtani, mert nincs még érdemi munka a testület mögött. Magát a mértéket senki nem kifogásolta, mert mértéktartó. Nyőgéri Lajos (Mindenki Pécsért - MSZP) arról beszélt, hogy itt nem százezrekről van szó, sokkal alacsonyabb az emelés, de azt is felvetette a kormánypártiaknak, hogy kezdeményezzék a kormánynál, hogy rendezzék törvényben az önkormányzati képviselők bérét. Péterffy Attila is arról beszélt, hogy Pécsnél kisebb megyei jogú városokban sokkal nagyobb tiszteletdíjat kapnak az önkormányzati képviselők. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) azt javasolta, hogy halasszák el ennek az emelésnek a megszavazását. Topán László (Mindenki Pécsért - Momentum) arról beszélt, hogy Nyugat-Európában a képviselői tiszteletdíj mértéke a korrupciót hivatott kiküszöbölni és a függetlenségük megőrzését szolgálja.

Kunszt Márta (Mindenki Pécsért - DK) szerint ezt a történetet már az alakuló közgyűlésen le kellett volna rendezni, szerinte is mértéktartó az emelés, az országgyűlési képviselőknek sokkal nagyobb mértékű az emelése. Fogarasi Gábor (Mindenki Pécsért - Jobbik) arról beszélt, hogy 2010-2014 között nettó 78 ezer forintot kapott képviselői alapbérként, 2014-2019 között nettó 93 ezret kapott, most fogja elérni az alapfizetése a minimálbért. A fideszes képviselők a hitelességről beszéltek, szeretné, ha ezt nem tennék a legközelebb. Csizmadia ezt kikérte magának, Kővári János pedig azt javasolta, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke javasolja (Péterffy Attila polgármester lett a társelnök) a kormány felé a képviselői bérek rendezését. 

A vita eddigre már eléggé parttalanná vált, röpködtek a módosító javaslatok, Lovász István városi jegyző is hozzászólt a témához, végül Berényi zoltán módosítóit a közgyűlés elutasította, az előterjesztést elfogadták.

 

10:35 - még nincs folytatás

Addig is idetesszük a közgyűlés élő közvetítését, ami jelenleg csak szünetet mutat, de ha egyszer ez elmúlik, itt is tudod követni a történéseket:

9:35

Kis csúszással kezdett a képviselő-testület a decemberi közgyűlésen. A napirendi pontok előtt Péterffy Attila polgármester a Csonka Ferenc-díjat adta át, amit Gradvolt Szilveszter, a Kulturált Közlekedéssel a Gyermekekért Alapítvány elnöke vett át.

Az átadás után Péterffy Attila kitért a szerdán megszavazandó új kulturális törvényról, szerinte ezzel csökken Pécs beleszólása még a helyi kulturális életbe is, ez ellen egy perces néma felállással kell tiltakozni - kérte fel képviselőtársait. 

A tiltakozás után Kővári János (ÖPE-KDNP) ügyrendi kérdésben kérdezte, hogy ez az előbbi dolog mi volt, mivel nincs már napirend előtti szólás, és Péterffyt arra kérte, hogy ne folytasson hecckampányt. Lovász István városi jegyző annyit tett hozzá: hogy a polgármesternek korlátlan hozzászólása van mint levezető elnöknek, és mivel konkrét javaslat nem volt benne, így van erre lehetősége. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) is hozzászólt, arról beszélt, hogy a kulturális törvénytervezet már változott.

A kis vita után Péterffy Attila a napirend utáni kérdésekről kérdezte a képviselőket, hogy akar-e valaki ilyet. Kóbor József (LMP) arról beszélt, hogy a klímavészhelyzetről szóló előterjesztést majd határozati formában nyújtja be, de szerinte a pécsi közlekedésről is kellene egy előterjesztés. Csizmadia Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy le kellene venni a napirendről az önkormányzat átvilágításáról szóló előterjesztést, mert hogy az pénzbe kerül, holott Péterffy anno azt ígérte, hogy ez ingyenes lesz.

Csizmadia szerint ez egy szégyenteljes előterjesztés, Péterffy becsapja a pécsieket. Kővári János is hasonlót javasolt az önkormányzati cégek személyi változásáról szóló előterjesztésről, mert szerinte a Fidesz-KDNP-ÖPE nem kapna elegendő helyet a városi cégek felügyelőbizottságaiban. A képviselő-testület szavazott, így felkerült napirendre a vagyonhasznosító vezetőjéről szóló előterjesztés is. Kóbor, Csizmadia és Kővári javaslatait elutasította a közgyűlés, amely eztán a zárt ülések tárgyalására tért rá.

Korábban írtuk:

Rengeteg napirendi ponttal kell megbirkóznia az október végén ellenzéki többséggel felálló új képviselő-testületnek a decemberi közgyűlésen, zárt ülésen 5, míg a nyílt ülésen 41 előterjesztés szerepel. 

A zárt ülésen többek között a PSN Zrt. és a BIOKOM új ügyvezetőjét választja meg a grémium (a PSN volt vezetője Vári Attila volt, akinek - mivel önkormányzati képviselő lett - választania kellett a cégvezetés és a mandátum között, végül novemberben lemondott a PSN éléről. Azóta van némi csörte közte és Péterffy Attila polgármester között, hogy meddig is tart a jogviszonya. A BIOKOM-ot 1994 óta vezető Kiss Tibor pedig közös megegyezéssel távozik a cégtől).

A nyílt napirendeknél is lesz egy olyan előterjesztés, mely cégvezető-cserével foglalkozik: a városfejlesztési zrt. éléről korábban távozott Merza Pétder helyére keresnek mást. 

Az önkormányzati képviselők is kapnak egy kis béremelést (így az alapfizetésük bruttóban a minimálbért fogja elérni), az új vásárcsarnok ügye is előkerül, mint ahogy az egykori Magasház helyére tervezett park is téma lesz. Egy csúszó óvodafelújításról is szó esik majd, mint ahogy az önkormányzat vagyoni helyzetének átvilágításához szükséges fedezet kapcsán is várható némi verbális párbajozás. Több testületbe is delegál az önkormányzat új tagokat, lesz új nemzetiségi tanácsnok, megvitatják a városi zöldprogram pluszforrását, a Bodára tervezett atomtemető és a mecseki uránbánya tervezett újranyitása is téma lesz még sok más előterjesztés mellett. A napirendről ezen a linken, az előterjesztésekről pedig ezen a linken lehet bővebb információt találni.

 

Forrás: Pécsi STOP