2015. március 02. hétfő | 10. HÉT | 61. NAP | 01:57 | LUJZA, HARRI

Fura franciák, pécsi arcok és a kedvencek: könnyűzene a Katlanban

2012. július 22. | 13:20
Tizenegy nap múlva kezdődik az ötödik Ördögkatlan Fesztivál, ahol rengeteg izgalmas koncerten lehet ugrálni, táncolni, vagy csak fűben heverészve hallgatni a zenét a csillagos eget bámulva. Kis ízelítő az augusztus eleji felhozatalból.

Augusztus elsejétől ötödikéig zengeni fog a nagyharsányi szoborpark, de kisebb udvarokon, teraszokon is nagy szerep jut a muzsikának, zenélésnek. Míg pár napja a színházi felhozatalt vettük górcső alá, addig most a könnyűzenei koncertek kerülnek terítékre.

Már a nulladik napon beindulhatnak a lábak, mivel Palkonyán a Haraszti Pincészetnél a Nulladik Napi Nyitány alatt lehet zenebonába botlani. Augusztus elsejétől megjelenik a mediterrán vonal is a fesztiválon, hiszen megannyi francia, néhány olasz és más nációból származó zenekar teszi tiszteletét a Katlanban.

Első ajánlatunk a Les Touffes Krétiennes francia csapata, akik már többször jártak Pécsen felforgatni az éjszakát és megforgatni a közönségüket. Életvidám zenéjükre mindenkinek heveny táncolhatnékja támad, saját számaik mellett pedig bevetnek közismert dalokat - természetesen a saját ízlésükre formálva. A csapat idén ünnepli a tízedik szülinapját, és ennek alkalmából a Katlanban a Besh O Drom zenekarral karöltve rúgják szét a nagyharsányi focipálya képzeletbeli oldalát.

Ha már franciák, akkor mindenféleképp meg kell említeni a Womboo Orchestra-t is, akik a rézfúvós-menetelős bulizenekarok jelentős képviselői. Az öt nap alatt bárhol feltűnhetnek, ugyanis a színpad mellett lételemük a lesből támadó gerilla-koncert tartása utcán, kávézó mellett, vagy akár buszon is.

A Gran Kino csapata is francia, és ők 1989 sorsfordító évének zenéjét komponálták meg, mikor a Páneurópai Piknik után egyszer csak felhúzták a vasfüggönyt, és ledöntötték a berlini falat. Koncertjük alatt dokumentumfilmeket is vetítenek a tárgyalt évből.

Mediterrán kötődésű vidékhez mediterrán vidékről érkező zenekar dukál, épp ezért teszi tiszteletét a Katlanban a La Tresca olasz csapata is. Zenéjük latinos, népies, néhol ír hatást is fel lehet benne fedezni, de egy dolgot bizton lehet állítani, aki erre a muzsikára nem kezdi önkéntelenül verni a ritmust, az bizonyára nem is lesz ott a Katlanban.

Hazai vizekre evezve csak szemelgetni lehet az öt nap kínálatából, hiszen a megszokott Quimby-nyitó és Kiscsillag-záró koncertek között rengeteg formáció lép fel a három faluban.

A Melodisztik duó az idei kecskeméti utcazene fesztivál nyertese, jön a volt szentesi drámaisokból álló Ballabox is Kisharsányba, Pécsről a Rokokó Rosé, a Zöld 08, Lenthár Balázs kocsmatrubadúr, és még sokan mások.

A Punnany Massif-os fiúk is meglepetéssel készülnek koncertjükre, Takáts Eszter legújabb formációjával, a Catsandox-szal lép fel, amelyben Müller Péter Sziámi is játszik, de a 30y-os srácok is megugráltatják két pólónyomás közt a Katlan népét. Aki pedig kicsit a sötétebb vizekre evezne, azoknak bátran ajánljuk Karnics Zoli legendás csapatát, a Psycho Mutants koncertjét.

Érdemes lesz kilátogatni a Vylyan teraszára is, hiszen sanzonoktól kezdve a könnyed jazz-ig mindenki megtalálja a maga ízlésének való muzsikákat - de ez igaz az egész Katlanra is.

Népi és nemzetiségi együttesek is fellépnek, Kanizsa Csillagaitól Ferenczy Gyurin át a Besh O Drom-ig duzzadni fog a világzenétől a Katlan.

Bővebb információkat a fesztivál honlapján érhetnek el időpontokról, helyszínekről, koncertekről.


Forrás: Pécsi STOP/Ördögkatlan Fesztivál   |   STOP

címkék
Baranya, Ördögkatlan, fesztivál, koncertek, buli, könnyű, programajánló, augusztus


a rovat további hírei
Egy hét, és jöhet a sztrájk Megrázó pécsi kisfilm: így mentsd meg a gyermeked! Pécsi gimis csapat is indul a Shell Eco Marathonon - hová lett a Pollack-team? Páva Zsolt blogger lett Tizenöt büntetés a Suzuki szélvédőjén - lassan elúszik az autó Ganxsta Zolee és a házibuli - téltemető partivíkend Pécsett Átment a piroson, megcsukta a rendőrautót
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Ön szerint le kell mondania Fodor Ibolyának a képviselői mandátumáról?

bővebben
Igen Nem
címkefelhő

Bemutatkozik a bájos Maria
Nemrégiben kezdte csak a fotózást, de minden bizonnyal elmondható, hogy egy született tehetséggel van dolgunk.
A csodálatos négyes
Fekete, barna, szőke és vörös. Más nem is kell!