Horrorkoalíciót és a baloldal által kifosztott városi kasszát emleget a pécsi Fidesz

2019. december 6. 13:00 2019. dec. 6. 13:00

Péterffy Attila polgármester pénteki sajtótájékoztatójára reagált a tőle megszokott módon a pécsi Fidesz, a közleményükben minden volt, de arról elegánsan hallgattak, hogy 2017-ben fideszes vezetés alatt keletkezett megközelítőleg 7,5 milliárdos hiány.

Sajtóközleményt adott ki a pécsi Fidesz Péterffy Attila független polgármester december 6-ai, pénteki sajtótájékoztatója után. (Péterffy és Bodnár Imre ügyvéd a 2014-2019 közti fideszes vezetés alatti túlárazott ügyvédi szerződésekről beszélt a sajtónak kora délelőtt. Szerintük egyes szerződéseket 30 százalékkal árazhattak túl - bővebben itt írtunk a témáról.)

A pécsi Fidesz közleménye szerint pont a Fidesz volt az, amely "2010-ben szakított azzal a pazarló szocialista módszerrel, amely tanácsadók sokaságát alkalmazta" a városházán és a városi cégeknél. 

A helyi kormánypárt kommünikéjében az is olvasható, hogy a Fidesz ezen lépésének is köszönhető, hogy 

"sikerült lefaragni a ciklus végére a szocialisták idején folyamatosan meglévő 5-6 milliárd forintos éves költségvetési hiányt és 2018-ra már 4,7 milliárd forintos többlettel sikerült zárni az évet."


Arról ugyanakkor mélyen hallgat a közlemény, hogy 2014-ben arról szóltak a hírek, a fideszes vezetésű önkormányzat 2010-2014 között 550 millió forintot költött külsős tanácsadókra.

Mint ahogy arról is hallgat a közlemény, hogy 2017-ben kiderült, a 2014-es állami adósságátvállalás után a pécsi önkormányzatnak sikerült legalább 7,5 milliárd forintos hiányt összehoznia, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő pedig 2018 tavaszán beszélt arról, hogy a pécsi önkormányzati cégek 12 milliárdos hiányt görgetnek.

Arról sem írtak, hogy a 7,5 milliárdos hiányra ugyan kapott az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat a kormánytól hitelt, de ennek fejében a város gazdasági önállóságát erőteljesen visszavágták, a Magyar Államkincstár pedig kvázi helytartókat küldött az önkormányzathoz, és több városi ingatlanra - köztük a Kodály Központra - jelzálog került. A kormányzati hitelből pedig még 5,5 milliárdot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.


"Álságos az új balliberális vezetés mostani nyilatkozata, hiszen éppen ők voltak, akik 2010 előtt egyrészt kifosztották a kasszát, másrészt 50 milliárd forintot is meghaladó adósságot és egy teljességgel működésképtelen önkormányzatot hagytak maguk után, harmadrészt ezért még meg is jutalmazták magukat 3 milliárd forint prémiumot kiosztva, olykor napjában többször is"

- olvasható a közleményben.

A pécsi Fidesz politikai kifizetéseket is emlegetett a közleményben a

"Péterffy Attila körül felálló horror-koalíció"

részéről, valamint arra is kitértek, hogy szerintük mivel az önkormányzat és cégei körülbelül 4000 embernek adnak munkát, jogos, hogy a felmerülő számos jogi feladatokat el kel látni, amikhez speciális jogi szaktudás kell. És a helyi Fidesz szerint az elmúlt ciklusban

"az önkormányzat és cégei működési költségeinek arányait tekintve rendkívül kis részét fordították jogi szakember igénybevételére."

Szerintük ugyanakkor az a pazarlás, hogy Péterffy Attila felkért egy külön ügyvédi csapatot az átvilágításra (ami hangulatkeltés vélekedésük szerint), hiszen ezeket a szerződéseket a polgármester ingyen is bekérhette volna.

Forrás: Pécsi STOP