Ismét online "közgyűlés" lesz Pécsett a rendkívüli jogrend miatt

2020. november 5. 08:35 2020. nov. 5. 08:35

Kedd éjféltől ismét rendkívüli jogrend lépett életbe a romló járványügyi helyzet miatt, melynek hatására a pécsi önkormányzatnál is hasonló változásokat eszközöltek, mint a tavasszal.

A szigorításokat kedd este jelentette be Orbán Viktor, a részletes szabályozás néhány órával később meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében éjfél és reggel öt között kijási korlátozás él, mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, vagy szálláshelyén tartózkodni, kivéve, ha dolgozik, dolgozni megy, vagy éppen munkából tart hazafelé, illletve akkor lehet elmenni otthonról, ha egészségkárosodás, súlyos kár vagy életveszély fenyeget. A parkolás ismét ingyenes lett, a tömegközlekedésen sűríteni kell a reggeli és a délutáni csúcsban, a zenés szórakozóhelyeknek pedig be kellett zárniuk.

Az ismételten kihirdetett rendkívüli jogrend a pécsi önkormányzatnál olyan változásokat hoz, mint amilyet a tavaszi helyzet hozott. A városháza csütörtök reggeli közleménye szerint a jogszabály alapján a közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, aki az intézmények megszüntetésén, átszervezésén, illetve ellátási körzeteinek módosításán kívül minden egyéb ügyben hozhat döntést, akár közgyűlési rendeletet is alkothat. 

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a tavasszal megszokott gyakorlattal egyezően a közgyűlések eredetileg meghatározott időpontjában ezúttal is online konzultáción egyeztet az önkormányzati képviselőkkel, és döntéseit a többség véleményét figyelembe véve hozza majd meg. A bizottságok szintén online folytatják szakmai döntéselőkészítő munkájukat.

A tájékoztatás szerint a Tükebusz Zrt. megkezdte a kormány által előírt járatsűrítési terv előkészítését, ezt a csütörtöki törvényi határidőig eljuttatja a Baranya Megyei Kormányhivatal részére.

Pécs közterületein a kormányrendelet értelmében szerda reggel óta ingyenes a parkolás, az emiatt kieső bevételeket az önkormányzat a védekezés költségei között tartja számon, abban bízva, hogy a kormány ezt a későbbiekben kompenzálni fogja. (Péterffy tavasszal azt mondta, az ingyenes parkolás bevezetése havi 60 milliós kiesést jelentett a városnak.)

A fertőzésveszély okozta kockázat csökkentése érdekében a polgármesteri hivatal munkatársainak egyharmadánál a város jegyzője hétfőtől otthoni munkavégzést rendelt el. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy biztosítsa a hivatal működésének folytonosságát.

A városvezetés folyamatosan figyeli a kormány intézkedéseit a járvány elleni küzdelemben, és azokkal összhangban hozza meg saját döntéseit. Folyamatos az egyeztetés a szakértőkkel annak érdekében, hogy ha a kormány úgy dönt, hogy a tavaszi időszakhoz hasonlóan egyedi felhatalmazással a polgármester hatáskörébe utalja egyes időszakok városi védekezési feladatait, így például a városi közterületek hétvégi lezárási lehetőségeit, akkor az önkormányzat ésszerű és indokolt intézkedésekkel segítse a járvány elleni védekezést. 

(Címlapkép: egy tavaszi online egyeztetés a pécsi képviselők között, forrás: Facebook/Péterffy Attila)

Forrás: Pécsi STOP