Ők lesznek Pécs alpolgármesterei, megvannak a feladatkörök

2019. október 30. 15:45 2019. okt. 30. 15:45

A csütörtöki alakuló közgyűlésre szóló előterjesztések szerint Bognár Szilviát és Ruzsa Csabát javasolja alpolgármesternek Péterffy Attila polgármester. A dokumentumok hosszasan taglalják az új alpolgármesterek feladatköreit, de a városvezetői illetmények is kiderülnek belőlük.

Elkészültek a csütörtöki alakuló pécsi közgyűlésre szóló előterjesztések, az egyik dokumentum szerint Péterffy Attila polgármester a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben bejutott, várhatóan a Demokratikus Koalíció frakcióját erősítő Bognár Szilviát javasolja a képviselőtestületből alpolgármesternek. 

Ugyanakkor a másik alpolgármester nem a testületből jön, hanem kívülről: Ruzsa Csaba szerepel ugyanis az erről szóló előterjesztésben. Ruzsa a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezetője volt, később a PTE kiemelt beruházásokért felelős gazdasági főigazgató-helyettese is, majd a rektor tanácsadója volt korábban. Ruzsa a tervek szerint Péterffy általános helyettese lesz.

Polgármesteri és alpolgármesteri illetmények

Az előterjesztések szerint Péterffy Attila a törvény által meghatározott havi bruttó 997 200 forintos alapilletményt fogja kapni polgármesterként, ehhez pedig havi 27 800 forintos nyelvvizsgapótlékot is kap majd (angol nyelvből középfokú nyelvvizsgája van). Költségtérítésként havi 149 600 forint jár neki (bár az előterjesztésben nem szerepel, de ide lehet számítani a szolgálati autót, telefon- és laptophasználatot is). 

A két alpolgármester bére a törvény szerint a polgármesteri illetmény 70-90 százaléka között mozoghat. Az erről szóló előterjesztés szerint Péterffy 90 százalékban határozta meg az alpolgármesteri illetményt, így az havi bruttó 897 500 forintot jelent. Ehhez havi költségtérítésként havi 134 600 forint jár nekik.

Bognár Szilvia emellett havi 27 800 forintos (B2 középfokú nyelvvizsga angol nyelvből), míg Ruzsa Csaba havi 92 800 forintos (angol és német nyelvből felsőfokú komplex C típusú nyelvvizsgával rendelkezik) nyelvvizsgapótlékra jogosult. 

A két alpolgármester feladatköreit zanzásítva közöljük (a teljes feladatlistát az ezen a linken található pdf-fájlban lehet elolvasni):

Ruzsa Csaba alpolgármesterként többek között ellátja a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft., az Air-Horizont Nonprofit Kft., a Tüke Busz Közösségi Közlekedési Zrt., a Tettye Forrásház Zrt., a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft., a BIOKOM Nonprofit Kft., az Innovációs Technológia Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felügyeletével kapcsolatos szakmai feladatokat. Emellett előkészíti és irányítja a stratégiai tervezéssel kapcsolatos, valamint a területfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat, tervezi és alakítja az önkormányzat beruházá-politikáját, felügyeli a közbeszerzésekkel kapcsolatos tevékenységet.

Bognár Szilvia az előterjesztés szerint irányítani fogja az önkormányzat kulturális feladatainak ellátását, kapcsolatot tart és koordinálja a városi kulturális intézményrendszert. Emellett Ellátja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft., az Irány Pécs Nonprofit Kft., a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft., a Pécs Kommunikációs Központ Kft., a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a Pécsi Vizilabda Kft., a PVSK Marketing Kft., az Orfű Pécsi-tó Kft., a Pécsi Patrónus Kft., a Pécsi Közterület-felügyelet felügyeletével kapcsolatos szakmai feladatokat. Ezen kívül a városmarketing, a külkapcsolatok, az idegenforgalom fejlesztése, a lakáspolitika is hozzá tartozik majd, valamint az egészségügyi és szociális intézményrendszert, a szociális és gyermekjóléti köznevelési intézményrendszert is koordinálni fogja.

Frakciók, bizottságok

A képviselők alapilletménye egyelőre marad továbbra is havi 110 ezer forint (hogy bruttó, vagy nettó, arról nincs szó a Szervezeti és Működési Szabályzatban).

Az SZMSZ-módosítás szerint, amennyiben megszavazza a közgyűlés, legalább három képviselő alakíthat majd frakciót a közgyűlésben, ám azt a szabályozást megszüntetik, hogy egy párthoz tartozó képviselők csak egy frakciót alakíthatnak. 

Az előterjesztés szerint a 2019-2024 közti ciklusban hét bizottsága lesz a pécsi önkormányzatnak, (ahol a bizottsági alelnöki posztokat megszüntetik):

  • Jogi és Ügyrendi Bizottság,
  • Kommunális Bizottság,
  • Költségvetési és Gazdasági Bizottság,
  • Kulturális Bizottság,
  • Népjóléti és Sport Bizottság,
  • Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság,
  • Városfejlesztési és Innovációs Bizottság.
Forrás: Pécsi STOP