Kényszertörölték a kozármislenyi polgármesterjelölthöz köthető céget, mégis támogatta a Fidesz

2019. november 13. 10:35 2019. nov. 13. 10:35

Pécsen fölháborodott a Fidesz, hogy a gazdasági bizottság MSZP-s vezetőjének három cégét is kényszertörölték korábban, emiatt a lemondását kérték. Nyőgéri Lajos visszalépett a poszttól. Kozármislenyben a kormánypártnak semmi baja nem volt azzal, hogy az általuk támogatott polgármesterjelöltjük esetében több céget is felszámoltak, egynek pedig adótartozása volt és kényszertörölték.

Mint ismert, Pécsen az önkormányzati választás elsöprő ellenzéki győzelmet hozott októberben, a városházi bizottságok élére is ellenzéki politikusok kerültek. A költségvetési és gazdasági bizottság élére Nyőgéri Lajos MSZP-s politikus került. 

A Szabad Pécs nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy a politikus három cégét is kényszertörölték korábban, emiatt még két évig sem cégvezető, sem vezető tisztségviselő sem lehet gazdasági társaságokban. Nyőgéri akkor úgy nyilatkozott, a volt cégek kapcsán ő és egy másik személy is hibáztak, de vállalta a felelősséget, és minden ügyet rendezett. A képviselőségről és az elnöki posztról ugyanakkor nem kívánt lemondani, mivel szerinte a két dolog nincs egymással kapcsolatban - és Péterffy Attila polgármester sem tartotta indokoltnak a lemondást. 

A Fidesz nagy spéttel aggodalmaskodott egy nyílt levélben a polgármester felé, hogy vissza kellene lépnie Nyőgérinek a poszttól, vagy pedig a pártoknak kell visszahívnia őt.

Végül november 11-én, hétfőn az MSZP kiadott egy közleményt, mely szerint higgadtan áttekintették a helyzetet, és mivel Pécs vezetésére nehéz évek várnak - köszönhetően az előző 10 évnyi Fidesz-vezetésnek -, ezért nem kívánják ezt még terheli egy olyan szituációval, ami a pécsi polgárok bizalomvesztését okozná. Így Nyőgéri Lajos a következő közgyűlésen visszalép az elnöki poszttól, helyére pedig dr. Schmuck Roland közgazdászt, MSZP-s képviselőt javasolják. 

Nem volt mindig ilyen finnyás azonban a Fidesz, főképp, ha a saját párttársuk volt hasonló helyzetben - mint Bánki Erik és a cégei -, de akkor sem kezdtek nyílt levelet írogatni, ha egy általuk támogatott polgármesterjelölt járt hasonló cipőben. 

Kozármislenyben például Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője többször is arról biztosította a helyieket, hogy Szolga Antal (a Porta Pannonia Egyesület jelöltje, 2014-2019 közt alpolgármester a településen) lehet a jó választás a Pécs melletti kisváros élére. Szolgát több magasrangú kormánypárti politikus társaságában fotózták, a képek arról szóltak, hogy a jelölt ezzel és amazzal tárgyal - aztán végül bő 200 szavazattal maradt el Szolga Antal az újrázni tudó Bíró Károlytól. 

A cégjegyzéki adatok szerint Szolga nevével összefüggésbe hozható több cég is felszámolás alatt állóként van bejegyezve (A& T-Bau Kft., Dohit LSL Kft. - ezekben Szolga Antal társasági tag volt), illetve a Gold Vino Kft-t már kényszertörölték. Utóbbi cégnek információink szerint adótartozása volt a NAV felé, sikertelen végrehajtás is indult a cég ellen. Az Opten rendszerében a következő szerepel a Gold-Vino Kft-re keresve: "A cégről nem található hatályos adat rendszerünkben."

Valahogy ez azonban nem zavarta a Fideszt, és bőszen támogatták a Porta Pannonia Egyesület polgármesterjelöltjét.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP