Keresztes Hoppálnak: nem azért kellene lobbizni, hogy a pécsiek vagyonát államosítani lehessen

2020. április 28. 10:52 2020. ápr. 28. 10:52

Kemény szavakkal bírálta Hoppál Pétert Keresztes László Lóránt hétfőn a Parlamentben a Zsolnay Örökségkezeő Nonprofit Zrt. körül kialakult helyzet kapcsán.

Mint ismert, idén még nem kapta meg a működéshez kellő állami támogatást a Pécsi Nemzeti Színház és a ZSÖK sem. Péterffy Attila polgármester az április 16-i városinfón azt mondta, véleménye szerint a kormány a Pécsi Nemzeti állami támogatásával próbálja rábírni a városvezetést, hogy a ZSÖK tulajdonjogát adják át. Arról is beszélt, az Emberi Erőforrások Minisztériumával a tárgyalások egy ideje már megszakadtak, mert a kulturális államtitkárság nem válaszol a leveleikre. 

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő ezt követően gyakorlatilag elismerte, hogy az állam vinné a ZSÖK-öt, szerinte ez azonban egy gáláns ajánlat, nem zsarolás, ezt követően pedig elindult a jelenlegi városvezetésre mutogatás. A témában Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke írásbeli kérdésben faggatta Kásler Miklóst, de egyelőre még nem kapott választ.

Ilyen előzmények után állt elő a hétfői helyzet, mikor is Keresztes László Lórántnak pont Hoppál Péter után adták meg a szót.

Az LMP pécsi politikusa leszögezte, nem volt híve a 2009 előtti városvezetésnek, de a Fidesz tíz évet kapott Pécsett, hogy bizonyítson, hogy az eladósodott várost rendbe tegye. Ehhez képest mára Pécs a nagy vidéki regionális központok közül a leggyengébb gazdasággal rendelkező város lett, az egy főre jutó ipari termelés tekintetében Baranya országosan az utolsó lett, Pécs iparűzési adóbevétele a feleakkora Szombathelyénél is kevesebb - sorolta a politikus.

“Tisztelt Hoppál Péter képviselő úr, én arra szeretném önt figyelmeztetni, hogy ön nem Orbán Viktor miniszterelnöktől, nem a Fidesztől, nem a pártjától kapta a mandátumát, hanem mint egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselő, a pécsi emberektől.”

- mondta Keresztes, leszögezve, nem azért kellene lobbizni, hogy a pécsiek vagyonát államosítani lehessen, azért kellene dolgoznia, hogy megvédje a pécsiek vagyonát. "Önnek a pécsi emberek felé van elszámolása" - tette hozzá.

A teljes felszólalás, melyet a Szabad Pécs vett észre, itt látható:

Forrás: Pécsi STOP