Kéthavi átlagfizetést tesz ki a téglalakások négyzetmétere Pécsett

2020. július 8. 13:38 2020. júl. 8. 13:38

Egyelőre a koronavírus még nem okozott drasztikus árcsökkenést a pécsi ingatlanpiacon, így az árak továbbra is toronymagasan állnak - derül ki az Ingatlannet.hu lapunknak készített friss összesítéséből. Pécs eladó ingatlanjainak átlagára drágának mondható, de minden csak viszonyítás kérdése: Kecskeméten és Budapesten - vevői oldalról - ennél is lehangolóbb a helyzet.

Stagnálnak a pécsi ingatlanpiaci árak

Az Ingatlannet.hu adatai szerint a 2020-as év nem sok változást hozott eddig az ingatlanpiacra. Még a koronavírus sem tudta jelentősen csökkenteni az árakat. Bármelyik lakóingatlan-típust nézzük, valamennyi a stagnáló fázist erősíti hosszú hónapok óta.

A pécsi családi házak átlagos négyzetméter ára már februártól kezdve nem mozdul el a 270 ezer forintos árszínvonalról. A lakáspiacon is hasonló a helyzet. A téglalakások átlagára 410-420 ezer Ft/m² körül mozgott eddig az idén. Talán még a panellakások átlag négyzetméter ára ingadozott a legtöbbet Pécsen. Viszont esetükben is a májusi átlagár visszatért a januárira, azaz 320 ezer Ft/m² volt.

A közeljövőben ezután sem lehet számítani nagymértékű változásokra, valószínűleg marad a stagnálás, illetve kis léptékben növekedhetnek/csökkenhetnek az ingatlanpiaci árak. Persze benne van a pakliban, hogy ezen prognózist bármikor megdöntheti egy váratlan külső esemény.

Forrás: Ingatlannet.hu

Azt, hogy mennyire nehéz a jövőbe látni egy kutatás is bizonyítja, mely szerint idén január és április között radikálisan megváltozott az ingatlanpiaci szektor szereplőinek vélekedése. 2020 elején Közép-Európa gazdasági mutatói még pozitív kilátásokat mutattak, így ekkor az ingatlanpiaci szegmensben érintettek is optimistán tekintettek a jövőre. Néhány héttel később azonban éles fordulatot vett a véleményük, és az elkövetkező hónapokra csökkenő aktivitást prognosztizáltak.

Mihez képest drágák a pécsi ingatlanok?

Ennek megállapítására néhány megyeszékhelyet választott ki az Ingatlannet.hu, melyeket az átlagbér és az átlagos négyzetméterár viszonyában vizsgált meg. Mindehhez a KSH 2020. I. negyedévére vonatkozó nettó átlagkereseti adatait, valamint az Ingatlannet.hu márciusi átlag négyzetméter árait használták fel.

A vizsgált megyeszékhelyek közül legkedvezőbb helyzetben Miskolc és Kaposvár vannak, ahol a lakóingatlanok egy négyzetméterének megvásárlásához körülbelül 1-1,5 havi adott megyére jellemző átlagkereset szükséges. Pécsen sem más a kép, annyi különbséggel, hogy a téglalakások egy négyzetmétere Baranya megye kéthavi átlagfizetését teszi ki.

Kecskeméten és Budapesten már kedvezőtlenebbek az arányok. Kecskemét házainak és panellakásainak egy négyzetméterének megszerzéséhez ugyan csak 1-1,5 hónap átlagkereset szükségeltetik, de a Kecskeméten eladó lakások téglaépítéses típusainak egy négyzetmétere 2 hónap átlagbérét fedik le. A fővárosban még nehezebb a vásárlók helyzete. Budapesten a téglalakások egy négyzetméterének átlagára több mint két és fél hónapnyi budapesti átlagfizetéssel egyenlő.

Forrás: Ingatlannet.hu

A friss kimutatás szerint azok, akik most saját ingatlan vásárlásán törik a fejüket, – legyen az ház vagy lakás – egy nem egyszerű szituációban találhatják magukat. A befektetni vágyók helyzete azonban mégsem lehetetlen, számos hitelfelvételi lehetőség áll a rendelkezésükre.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP