2016. május 31. kedd | 22. HÉT | 152. NAP | 07:44 | ANGÉLA, PETRONELLA

Ki fog másfél milliárdot fizetni a veszteséges Zsolnayért?

2012. július 30. | 18:23
Augusztus elsején dönthet arról az önkormányzat, hogy kiírják a Zsolnay Manufaktúra Zrt. részére a befektetői ajánlatkérést. Ha a pénzügyi és gazdasági bizottság úgy dönt, új befektetőket keresnek a nagy múltú gyár megsegítésére, azonban az ajánlattevőnek öt évre előre le kell adni a gazdasági tervét.

Új befektetőket keres Pécs a Zsolnay Manufaktúra Zrt.-be. Az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága szerdai ülésén dönthet a kiírásról, mivel egy előterjesztés szerint a nagy múltú gyárnak csak szeptember végéig tartható fenn a működése a korábbi tőkejuttatásoknak köszönhetően.

A korábbi befektető Manufaktúra-Befektető Kft. - és rajtuk keresztül a Közgép - jelképes összeg fejében ruházza át a Pécs Holding Zrt.-nek a korábban megvásárolt 230 000 000 forint értékű Zsolnay-részvényeket, az 50 104 200 forintot érő tőkeemelés és egyéb vásárlás útján megszerzett részvényeket, valamint az 50 millió forintos tulajdonosi kölcsönből fennálló követeléseket. Így a Pécs Holding újra minősített többségű tulajdonosává válik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek, 99,85 százalékkal.

Azonban a gyár további működésének finanszírozására az előterjesztés szerint sem a városi önkormányzatnak, sem a Pécs Holdingnak nem áll rendelkezésére megfelelő összeg és pénzügyi keret, így új befektetőt kell keresni a Zsolnay Manufaktúrába.


Mi kell a Zsolnay-hoz?

A magánbefektetőt az összesen 1 650 240 400 forint névértékű törzsrészvény 98 százalékának megfelelő részesedés, továbbá egy darab "C" típusú, vezető tisztségviselők megválasztását biztosító szavazatelsőbbségi részvény illeti.
Azonban szavatolnia kell a részvények vételárának megfizetését, valamint öt évre előre be kell nyújtania gazdasági tervét.

A majdani befektetőnek szavatolnia kell a Zsolnay Porcelánmanufaktúra hitelezők felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését, olyan összegű tőkeemelést, amely legalább öt évre előre biztosítja a cég működőképességét és fizetőképességét, valamint fenntartja a tradicionális tevékenységeit a gyárnak: a Zsolnay névvel ellátott porcelántermékeket értékesíti.

Továbbá a befektetőnek vállalnia kell azt is, hogy a Manufaktúra telephelyét nem költözteti át Pécs közigazgatási határain kívülre, és a Zsolnay termékek gyártását csakis Magyarországon végzi, és az ehhez szükséges technológiát csak hazánk területén használja.

Mindezek mellett a majdani befektetőnek biztosítania kell, hogy a Zsolnay tradíció fennmaradásáért, annak terjesztéséért mindent megtesz, valamint a szellemi tőkét nem adja át más cég számára.

A pályázathoz tartozó dokumentációt félmillió forintért vehetik meg a befektető-aspiránsok, de ötmillió forintot is letétbe kell helyezniük bánatpénzként. Ezt az összeget visszakapják, ha nem ők nyernek, de el is veszíthetik, amennyiben az ajánlattétel után visszalépnek.

A tárgyalások lebonyolításában egy hattagú bizottság vesz részt, amelynek Csizi Péter alpolgármester, Lovász István pécsi jegyző, Barna Béla, a Pécs Holding vezérigazgatója, Trombitás Károly, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke, Nyőgéri Lajos, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Mikes Éva tanácsadó lehetnek a tagjai. A beérkező ajánlatok elbírálását egy háromtagú bizottság végezheti, amelybe Csizi Pétert, Barna Bélát és Trombitás Károlyt delegálhatják.
A végső döntést a városi közgyűlés fogja meghozni a kérdésben, nevezetesen, hogy melyik beérkezett befektetési ajánlatnak szavaznak meg bizalmat.


A hányatott sorsú gyár

Mint ismert, a nagy múltú Zsolnay Manufaktúra Zrt. 49 százalékos tulajdonrészét a Manufaktúra-Befektető Kft.-n keresztül a Közgép Zrt. vásárolta meg 2011-ben, de a többször megígért tőkeemelést nem hajtották végre a gyárban, sőt egyéb kifizetésekkel is csúsztak. Végül a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt nevével fémjelzett Közgép július 5-én jelentette be, hogy kiszáll a Zsolnay Manufaktúrából, és jelképes 1 forintért felajánlották Pécs számára tulajdonrészüket. A város élt a lehetőséggel, de egyből fel is merült a gondolat, hogy a magyar államnak adják át a gyárat, melynek igazgatósági összetételében is jelentős változások történtek az elmúlt hónapban.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, Zsolnay Manufaktúra Zrt., befektető, keresés, ajánlattétel, önkormányzat


a rovat további hírei
54 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Zsolnay gyár Egy hét, ami csak a nemzeti parkoké Az alpolgármester éttermében lehetett csak leenni az önkormányzati ételbónokat Harkányban Ketten raboltak el és erőszakoltak meg egy nőt Pécsen Lefőzik az éhezést - Pécsen is pörög a Heti Betevő Fényes nappal fosztották ki a 80 éves férfit Így hasít a Dráván a magyar-horvát közös járőr - videó
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő