Kitűzi a székely zászlót a pécsi városvezetés

2020. március 6. 15:59 2020. márc. 6. 15:59

A várost vezető Mindenki Pécsért Egyesület frakciói közös közleményt adtak ki, melyben arról írtak, hogy rajtuk nem fog múlni a székely autonómia támogatása és a Székely Szabadság Napjáról a megemlékezés. A közleményben arra is kitértek, hogy ugyan a Fidesz és csatolt részei tíz évig vezették a várost, székely zászlót nem sikerült venniük, így azt a mostani önkormányzat szerezte be. 

Közös közleményt adtak ki a pécsi közgyűlésben ősszel többséget szerző Mindenki Pécsért Egyesület frakciói a székely autonómia ügyében. 

Mint ismert, a helyi Fidesz a napokban egy közleményben jelezte, hogy bevisz a következő közgyűlésre egy olyan nyilatkozatot, melynek elfogadásával a székely autonómia és a határon túli magyarokért állna ki az önkormányzat. 

A frakciók mostani közleménye szerint rajtuk nem fog múlni a kiállás, mint ahogy a Székely Szabadság Napjáról való méltó megemlékezés sem. 

A közleményben azonban azt is hozzátették a frakciók, hogy bár látványos a helyi Fidesz és csatolmányainak aggódása, de az elmúlt tíz évben, mikor ők voltak többségben és vezették a várost, akkor valahogy nem sikerült székely zászlót venniük. A jelenlegi városvezetés azonban ezt az elmaradást pótolta. 

"Mivel eddig sem ütközött semmilyen tiltásba vagy tiltakozásba, kissé értetlenül állunk a tény előtt, hogy két hosszú ciklus után csak most eszméltek rá a zászló és az általa képviselt eszmeiség fontosságára.

Szeretnénk arról biztosítani a várost az előző tíz évben irányító politikai erőket: a Székely Szabadság Napjának megünneplése jó kezekben van. Bár erről nem adtunk ki semmilyen nyilatkozatot, de csendben gondoskodtunk székely zászló vásárlásáról. Megígérhetjük azt is, hogy azt méltó módon fogjuk elhelyezni, és nem feledkeztünk meg arról sem, hogy megemlékezzünk a jeles napról"

- olvasható a közleményben, melyet ebben a bejegyzésben lehet teljes terjedelmében elolvasni:

Forrás: Pécsi STOP