Komló fideszes polgármestere szerint sem kapnak tájékoztatást a betegek létszámáról

2020. március 27. 17:49 2020. márc. 27. 17:49

A komlói polgármestert kérdezte a helyi védekezésről a 7300.hu helyi független lap, aki a karanténban élők számáról tud, de arról neki sincs információja, mert nem kap, hogy van-e igazoltan fertőzött beteg a városban. Ugyanerről beszélt szerdán Péterffy attila pécsi független polgármester is.

A komlói független 7300.hu kérdezte meg Polics józsef fideszes polgármestert a járványhelyzeti védekezésről. (Polics volt az első, aki a különleges jogrendben megnövekedett városvezetői hatalmát felhasználva elvette a képviselők tiszteletdíját, egymaga fogadta el a város költségvetését, valamint egy helyi médiára szóló pályázatnál napolta el a döntést.)

A cikk szerint a polgármester első körben 2000 darab maszkot vásárolt 1000 forintos darabáron, majd további 3000 darab beszerzéséről döntött, 200 forintos darabáron. Az első körben megvett maszkok már az önkormányzat rendelkezésére állnak, a második adag április első napjaira várható, kiegészülve 3000 darab kesztyűvel. Emellett több magánszemély, valamint egy helyi varroda is felajánlotta a segíségét a maszkvarrásban, utóbbi úgy, ha az alapanyagot a helyhatóság adja. A közfoglalkoztatottak egy része szintén maszkot gyárt. 

Polics József válaszából az is kiderült, hogy a védőfelszereléseket elsősorban az önkormányzati intézmények dolgozói kapják meg, emellett pedig a rászorulóknak (időseknek és rossz anyagi helyzetűeknek) juttatnak belőlük. 

A cikkben az is szerepel, hogy a maszkok és kesztyűk beszerzését Polics a képviselők elvett fizetéséből ("a képviselők tiszteletdíjából adódó megtakarítás") és dologi kiadások terhére fedezte. Az is kiderült, hogy a komlói önkormányzat forráshiánnyal küzd és a tartalékforrás már fel van címkézve (vagyis már előre rögzítve van, hogy mire lehet költeni - a szerk.), a veszélyhelyzet miatt pedig nem lehet megjósolni, hogy milyen bevételei és kiadásai lesznek a városnak. 

"A vis maior helyzetből adódó kiadásokat az önkormányzatoknak külön vezetniük kell, és nem kizárt, hogy a kormány később megtéríti ezeket. Illetve, amennyiben elmúlt a veszélyhelyzet, és ismét a testületi többség hoz határozatokat, utólag lehet módosító javaslatokkal élni"

- olvasható a polgármester válaszában, amiben azt is leírta, hogy a különleges jogrend miatt ő döntött egyszemélyben a beszerzésekről, de állítása szerint minden előterjesztést megkap a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság elnöke is véleményezésre.

A következő héttől a sűrűbb forgalmú helyeken (posták, gyógyszertárak előtt, buszpályaudvar, polgármesteri hivatal, stb.) fertőtleníteni fogja az önkormányzat a közterületet. 

Polics József polgármester szerint jelenleg 18 ember van házi karanténban Komlón, kettejük ellátást az önkormányzat biztosítja, a legelsőnek karanténba került komlói pedig csütörtökön egészségesen hagyhatta el a "házi őrizetet".

Fideszes városvezető sem kap tájékoztatást, hogy hány beteg van a településen

A cikkben a következő kérdés-felelet is olvasható:

"7300.hu: Kap-e az önkormányzat tájékoztatást arról, hogy van-e koronavírusos beteg a városban?
Polics József: Nem, így nincs tudomásunk arról, van-e Komlón igazoltan fertőzött beteg."

Ez amiatt is érdekes, hogy szerdán Péterffy Attila az első pécsi online városinfón ugyanezt mondta (meg aznap este az ATV műsorában is), hogy nem kap a betegek létszámáról hivatalos tájélkoztatást, hiába is kér információt a megyei védelmi bizottságtól, kormányhivataltól, vagy az országos operatív törzstől. Péterffy épp ezért, mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke kezdeményezte, hogy a megyei jogú városok kérjenek hivatalos adatokat és pénzbeni támogatást a kormánytól (mert hogy azt sem kapnak). 

Pénteken Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, az MJVSZ elnöke az MTI híre szerint arról beszélt, hogy a polgármesterek ne pártpolitikusok legyenek ezekben az időkben. 

"Szita Károly arról is szólt, az a tapasztalata, hogy a kormányzat mindenkivel szóba áll és megosztja a hatékony védekezéshez szükséges információkat az önkormányzatokkal" - olvasható az MTI hírében.

 

 

Forrás: Pécsi STOP/7300.hu