Kormányinfó: június közepe után nyithatnak a színházak és mozik, 7 ezerrel lett több a közmunkás

2020. június 4. 17:48 2020. jún. 4. 17:48

Megtartotta szokásos Kormányinfóját Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, bejelentésük szerint a kormány úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozók és a technikai személyzet is megkapja a korábban beígért bruttó 500 ezer forintos járványhelyzeti juttatást. A veszélyhelyzet június 16. után megszűnhet, ekkortól nyithatnak a mozik, színházak, múzeumok. Az idősek vásárlási sávja megmarad.

Szokásos csütörtöki Kormányinfóján számolt be a szerdai kormányülésen meghozott határozatokról Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Egészségügy, határforgalom

Az Index cikke szerint Gulyás először arról beszélt, hogy a nyáron használt műtőknek légkondícionáltnak kell lenniük, ha nem ilyenek, az az intézményvezetők alkalmatlanságát jelzi. Hozzátette, ahogy tavaly is megígérte, ahol ilyen probléma van, ott a kormány támogatja az intézményi beszerzést és a klíma felszerelését.

Beszélt arról is, hogy tovább fognak nőni az orvosi bérek, de 4 éves ciklusban az ápolói bérek is összesen 72 százalékot emelkednek. 

A bruttó 500 ezer forintos egyszeri járványhelyzeti juttatást az egészségügyi és technikai dolgozók meg fogják kapni, erről bővebben pénteken fog Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter beszélni.

Arra is kitért az Index kérdésére, hogy azon egészségügyi dolgozóknak, akiknek felgyülemlett a munkaórájuk (mert például bezárt az az osztály, a járvány miatt, ahol dolgoztak), azok ezt hat hónap alatt dolgozhatják le a Munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezései értelmében, a pihenőnapokat és a pihenőidőt továbbra is biztosítani kell.

A kórházak idei évre tervezett finanszírozási modellváltását a járvány elsodorta, de pont a járványból okulva meg kell tenni ezt az átalakítást, amit a kormány jövő évre terveze - magyarázta Gulyás Gergely. 

A határforgalom kérdésére rátérve a miniszter azt mondta, idén nyáron még számos országban, köztük Magyarországon is lesznek óvintézkedések, ezért érdemes figyelemmel követni a határnyitásról szóló híreket. Hozzátette, a belföldi utazást ajánlja inkább.

Arra is kitért, hogy addig nem lehet Horvátországba nyaralni menni, amíg karanténba kerülnek az onnan visszatérők. Az egyeztetések folynak, a kormány azon van, hogy a Horvátországgal határos többi országgal együtt nyissanak a horvátok felé. A cél az, hogy csehország, Ausztria és Szlovákia egyszerre nyissa a határait Magyarországgal együtt.

Önkormányzatoknak 200 milliárdos hitelkeret jövőre, kultúratámogatás

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány szigorú intézkedéseket vezetett be az elmúlt két ciklusban a korrupció visszaszorításáért. Azt is elmondta, hogy minden jó javaslatot szívesen fogad a kormány, de ez nem azt jelenti, hogy ha egy nemzetközi szervezet javaslatot tesz, azt meg is fogadják - utalt az uniós korrupcióellenes szervezetre (GRECO), és annak jelentéseire. Azt is hozzátette, hogy számos javaslatot megfogadtak már, számtalan olyan volt, amiket nem lehet itthon a gyakorlatba átültetni.

Arról is beszélt, hogy  a kormány tisztában van azzal, hogy az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatainak ellátása veszélybe került a járvány miatt, ezért a jövő évi költségvetésben kedvezményes hitelkeret lesz nekik (200 milliárd forint országosan), és a 2021-es büdzsében több jut eleve az önkormányzatoknak. gulyás arra is kitért, hogy a kormány partnerként tekint a helyhatóságokra, és köszönik azoknak, akik együttműködően tűrték, hogy "szerény mértékben" nekik is hozzá kellett járulniuk a járvány miatt kialakult gazdasági válság kezeléséhez.

A kormány szerdán 5,1 milliárd forintos kultúratámogató csomagról is döntött, hogy ezzel támogassák a művészeket. 

Június 16. után vonhatják vissza a különleges jogrendet, ez kihat a kulturális intézményekre

Várhatóan június 16-án szavaz a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról, utána vonhatják vissza a rendkívüli jogrendet.

Ez kihat a kulturális intézmények - mozik, színházak, múzeumok - nyitására is, azok is június 16. után nyithatnak. A fürdőhelyek is ekkortól nyithatnak, az autóskoncertek azonnali hatállyal indulhatnak.

A veszélyhelzetet visszavonják, de marad a járványügyi készültség

A veszélyhelyzet visszavonása után marad a járványügyi készültség továbbra is, emellett nem árt mindenkinek betartania a személyes egészségvédelmi intézkedéseket.

Fennamarad a 65 év felettiek vásárlási sávja

A miniszter elmondta, a 65 év felettiek vásárlási idősávja, erről az operatív törzs dönt majd. Az idősotthonokat továbbra sem lehet látogatni a járványhelyzet miatt.

Közmunka: 7 ezerrel többen

Gulyás Gergely elmondta, júliustól a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalékra csökken, az ekho adófajtánál szintén ez lesz, a kisvállalati adó kulcsa 11 százalékra csökken.

A miniszter elmondta, a kormány 1,144125 millió munkahelyet védett meg, a regisztrált álláskeresők közül 175 ezren támogatást kapnak, és hétezer fővel emelkedett a közmunkások száma.

Kárenyhítés, WHO, bértámogatás, érettségi, e-recept

Az idei évre szólóan a kárenyhítési alapban 19 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdálkodás segítésére. 

A lakossági ügyfelek 65 százaléka, a vállalati ügyfelek négyötöde élt a hitelmoratóriummal

Gulyás szerint helyes volt, hogy a kormány mindvégig a WHO ajánlásait követte. A tesztelések protokollja eztán is az országos tisztifőorvos hatáskörébe tartozik majd.

Az e-receptek könnyített kiváltásának lehetősége meg fog maradni a veszélyhelyzet visszavonásával, ilyen értelmű választ adott az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely az Index cikke szerint.

Június 17. után adja ki az érettségik eredményeit az illetékes minisztérium, ez is elhangzott.

Azt is elmondta a miniszter, hogy 11 140 cég 145 ezer munkavállaló után igényelt bértámogatást, az átlagos támogatási összeg 163 ezer forint volt munkavállalóként.

A határon túli cégek támogatásáról szólva Gulyás Gergely elmondta, eddig 806 vállalat nyújtott be pályázatot 367 milliárdnyi beruházás megvalósítását vállalták. Van egy olyan 25 milliárdos keret, amellyel olyan magyar vállalatokat támogatnak, amelyek határon túl is beruházásokat terveznek.

Az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamat nem törlik el, csak ingyenessé teszik, hogy az is hozzáférjen, aki ezt eddig nem engedhette meg magának - magyarázta a miniszter.

Korrupció, bűnözés

Nincsen a kormány szerint cigánybűnözés, cigány bűnözők vannak, velük és mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el, az állam feladata fellépni - magyarázta a miniszter, utalva a fővárosi Deák téri késelésre, amely két halálos áldozatot követelt május 21-én.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy jövő nyáron tiltják be az egyszerhasználatos műanyagok használatát (azokat, amelyek 15 mikron fölött vannak), de közben védeni akarják a munkahelyeket is.

Forrás: Pécsi STOP/Index