Közösségi finanszírozással gyűjt pandakifutóra a pécsi zoo, mutatjuk, mit kapnak a segítők

2020. június 23. 18:27 2020. jún. 23. 18:27

Közösségi finanszírozási kampány zajlik, hogy felépüljön a Pécsi Állatkert új pandakifutója, a segítők oklevélnek örülhetnek, az igazán gavallérok neve táblára kerül.

A zoo szerdai közleménye emlékeztet, 18 napja indított közösségi finanszírozási kampányt a Pécsi Állatkert a Tőkeportálon azért, hogy felépüljön az állatkert új pandakifutója. Mint írják, évek óta dolgoznak azért, hogy csatlakozhassanak a vörös panda fajmegmentő- és tenyészprogramjához (EEP), és kezdetben két fiatal nőstény tartásával járuljanak hozzá a faj fennmaradásához.

Fotó: Pécsi Állatkert

A koronavírus-járvány miatt az idén 60 éves Pécsi Állatkert kiadásait jelentősen csökkenteni kellett, tervezett fejlesztéseiről nagyrész le kellett mondania. A kis panda, más néven vörös macskamedve vagy vörös panda néven ismert faj két nőstény egyedének Pécsre költöztetését azonban szeretnék megvalósítani úgy, ahogy erről az idei év elején a fajmegmentő- és tenyészprogram koordinátora is döntött, miután a zoo tagja Európa legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének. 

Fotó: Pécsi Állatkert

A kis pandaikerpár 2019. július 6-án látta meg a napvilágot a Centre d'Etude et de Recherche Zoologique Augeron állatkertben, Franciaországban. A hamarosan egyéves születésnapjukat ünneplő vörös pandákról mostanáig még a pécsi állatkert munkatársai sem láttak képeket, azonban érkezett néhány felvétel az állatokról, melyek egy és 11 hónapos korukban készültek.

Fotó: Pécsi Állatkert

A vörös panda veszélyeztetett, a Himalája déli és keleti lejtőin 1500-4000 méteres magasságban élő faj, amelynek csupán 6-10 ezer egyede maradt fenn a szabad természetben. Populációjukat elsősorban az illegális vadászat fenyegeti, az állatkertek pedig koordinált tartással járulnak hozzá a jelenleg náluk élő egyedszám növekedéséhez és a faj fennmaradásához - írja az állatkert.

Fotó: Pécsi Állatkert

A tokeportal.hu/pecszoo oldalon közel három hete indított közösségi finanszírozási kampány révén a zoo esélyt kapott arra, hogy a faj igényeit méltó módon kielégítő kifutót építhessen a világ egyik legelbűvölőbb állatának. Az elmúlt hetekben a célösszeg (2 millió forint) közel 25 százaléka gyűlt össze, e cikk megjelenésekor 461 ezer forintot mutatott a számláló.

Fotó: Pécsi Állatkert

A közlemény kitér arra is, hogy hazai állatkertek közül elsőként Pécsett indult közösségi finanszírozási kampány egy szakmai cél megvalósítására. Aki támogatja az állatkertet, annak így mondanak köszönetet:

  • 5-24 ezer forint között köszönő oklevél,
  • 25-49 ezer forint között köszönő oklevél, plusz a támogató nevének feltüntetése a vöröspanda-kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán,
  • 50-99 ezer forint között oklevél, névfeltüntetés a táblán, plusz egy állatkerti túra, ahol a támogatóknak mutatják be az itt élő fajokat és a természet sokszínűségét,
  • 100 ezer forint felett: a fentiek mellett szeretettel várják az adományozót a kifutó átadásának sajtótájékoztatójára, ahol személyesen is megköszönik a segítséget.
Forrás: Pécsi STOP