Leteszteltette koronavírusra a városi fenntartású idősotthonok lakóit a pécsi önkormányzat

2020. április 16. 15:33 2020. ápr. 16. 15:33

Csütörtökön, az online városinfóval egy időben adott ki közleményt a pécsi önkormányzat, miszerint több héttel ezelőtt kezdte meg az egyeztetéseket arra vonatkozóan, hogy a fenntartásában működő idősotthonokban klinikai szintű - azaz nem gyors – új koronavírus teszteket végeztethessen mind a dolgozókon, mind pedig a gondozottakon.

Ilyen, úgynevezett PCR alapú teszteket a tájékoztatás szerint összesen két, hatóság által akkreditált magánlabor végezhet Magyarországon, közülük sikerült megtalálni azt, amely szabad kapacitással rendelkezik.

A teszteket a húsvéti hétvégét követő kedden végeztették el, és szerdán adták le kiértékelésre. Összesen 136 teszt készült a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézményei dolgozóinak segítségével.

Ez a mennyiség az önkormányzat fenntartásában működő Integrált Szociális Intézmény két telephelyen működő idősotthonainak minden gondozottja és dolgozója szűrésére elegendő volt. Ezen felül lehetőséget kapott tesztek elvégzésére két, nem önkormányzati fenntartású, de Pécsett működő idősotthon dolgozói állománya is.

Jelenleg a tesztek eredményére várnak, melyek a hét végéig futhatnak be. Amint megérkeztek, az önkormányzat közzéteszi az eredményeket.

 

Forrás: Pécsi STOP