Lezárják a közparkokat, a kirándulóhelyeket, a bevásárlóközpontokat Pécsett

2020. április 10. 10:48 2020. ápr. 10. 10:48

Rendkívüli intézkedéseket hozott a pécsi önkormányzat húsvét idejére Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki felhatalmazása alapján, melynek értelmében közparkokat, kirándulóhelyeket, bevásárlóközpontokat zárnak le a járvány terjedésének lassítása érdekében.

Orbán Viktor csütörtökön hatalmazta fel a településvezetőket, hogy húsvét idejére saját hatáskörben szigorító intézkedéseket vezethetnek be a koronavírus-járvány miatt. Az önkormányzat péntek délelőtt közleményben számolt be a rendkívüli intézkedésekről.

E szerint Péterffy Attila polgármester április 10., péntek reggel 8 órától április 13., hétfő este 22 óráig lezáratta a közforgalom elől Pécsett azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban. 

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős számú tömeg jelent meg a közparkokban, ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében ezeket a közterületeket is le kell zárni. Ezek a közterületek és parkolók a következők:

  • Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója
  • Mandulás játszótér és annak parkolója
  • Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója
  • Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója
  • Tv-torony alsó és felső parkolója
  • Lapis-tetőnél lévő parkoló
  • Tettye park és parkoló

A Biokom Nkft. ezzel párhuzamosan lezárja a Mecseki Parkerdő teljes területét. Az említett közterületek felkeresése a kijelölt időszakokban tilos. Az önkormányzat vezetése felkéri a közterület-felügyeletet és a rendőrséget, hogy gondoskodjon a polgármesteri rendelet betartatásáról és ellenőrizze az elkövetkező napokban az említett területeket.

A teljes hosszú hétvégén az Árkád és Pláza esetében is él a polgármester a korlátozás jogával, ezért a patika, drogéria és az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet bezárását elrendeli.

A rendeletben szereplő korlátozások megszegése egyértelműen szankcionálásra kerül. A kihirdetett szabályok betartását a rendőrség és a közterületfelügyelet munkatársai ellenőrzik és szankcionálják, ha szükséges.

Piacok idősek számára történő korlátozása a teljes veszélyhelyzet idejére 

Pécs polgármestere felhatalmazást kapott a veszélyhelyzet teljes időtartamára arra, hogy a piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozza. Pécs Polgármestere ezzel kapcsolatban rendeletet ad ki jövő héten a teljes veszélyhelyzet idejére vonatkozóan. A rendelet várhatóan változtatni fog a korhatáros vásárlás időkorlátain. 

A rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvége, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt érvényes lesz.

"Kérjük, a pécsi polgárok maradjanak otthon az ünnepek alatt is! Ne látogassanak, ne keressenek fel olyan területeket sem a város területén, sem azon kívül, ahol sok ember összegyűlhet! Vigyázzunk egymásra!"

- zárul a Péterffy Attila által szignózott közlemény.

Orfűn is léptek

Amint azt korábban megírtuk, Orfű polgármestere, Füziné Kajdy Zita csütörtök késő este jelentette be, hogy szigorítanak. Ennek értelmében Orfű belterületén lezárják a strandparkolót, a reptér alatti parkolót, a minigolf melletti parkolót és a faluház alatti parkolót 2020.04.10-én, nagypéntek 10 órától 2020.04.13-án, hétfő 24 óráig. Ebben az időszakban a Pécsi-tó körül csak orfűi lakosok, érvényes horgászengedéllyel rendelkezők, illetve orfűi üdülőtulajdonosok tartózkodhatnak.

 

Forrás: Pécsi STOP