LMP: kevesebbet keres ma egy egyetemi adjunktus, mint egy árufeltöltő

2020. július 19. 18:47 2020. júl. 19. 18:47

A zöldpárt képviselői szerint a Pécsi Tudományegyetemet érintő közel kétmilliárdos kormányzati elvonás kirúgásokat eredményezhet az intézménynél. A felsőoktatás bérhelyzetét is problémásnak tartja az LMP.

Vasárnap tartott sajtótájékoztatót a pécsi vásártéren Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője Ungár Péter országgyűlési képviselővel és Kóbor Józseffel, a párt pécsi önkormányzati képviselőjével együtt.

A pecsma.hu cikke szerint Keresztes László Lóránt az eseményen elmondta, 

"a kormány gyakorlatilag egy támadássorozatot indított a magyar felsőoktatás és a hazai tudományos élet ellen. Már az elmúlt évben is foganatosítottak olyan megszorító intézkedéseket, melyeket jellemzően egyeztetés nélkül, vagy éppen az érintettek szándéka és akarata ellenére hajtottak végre. Ilyen az akadémiai kutatóhálózat einstandolása, vagy az elmúlt időszak egyetemeket érintő intézkedései."

Keresztes szerint a kormány semmit sem tett az oktatói és kutatói bérek rendezéséért, és mostanra "az a gyalázatos helyzet állt elő", hogy egy tudományos fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus kevesebbet keres, mint egy árufeltöltő. Amíg ezt nem rendezi a kormány, addig semmilyen hitele sincs a felsőoktatás fokozatváltását célzó programjának - tette hozzá.

A pécsi parlamenti képviselő arra is kitért, hogy a kormány már nemcsak az önkormányzatokat lehetetleníti el, hanem a felsőoktatási intézményeket . Ezzel arra utalt, hgy a kormány 1,9 milliárd forintot von el a Pécsi Tudományegyetemtől a járványhelyzetre hivatkozva (ami eredetileg 3,6 milliárd forint lett volna, de végül lejjebb szorították).

Azt is elmondta, hogy a vidéki egyetemektől összesen 20 milliárdot akar elvonni a kormány, a PTE-t érintő majd kétmilliárdos elvonást viszont az egyetem nem fogja tudni kigazdálkodni, 

"ami elbocsátásokkal fog járni, és jelentős hatással lesz az intézmény további működésére is, ahogy a városra nézve is."

Megemlítette azt is, hogy az elvonás ellen a baranyai ellenzéki képviselők egységesen léptek fel, ám a kormány semmibe vette őket, mint ahogy a helyi kormánypárti országgyűlési képviselők sem reagáltak az ellenzék felkérésére. 



Ugyanakkor június végén az Innovációs és Technológiai Minisztériumban egy a Dél-Dunántúl gazdasági felzárkóztatását célzó programról egyeztettek a fideszes baranyai és somogyi országgyűlési képviselők.

A tanácskozáson Baranya és Somogy megyei önkormányzatainak kormánypárti elnökei is részt vettek, sőt, még Csizi Péter is, aki 2018-ban az országgyűlési választáson nem jutott be a Parlamentbe. Viszont az egyeztetésre egyetlen baranyai és somogyi ellenzéki országgyűlési képviselőt sem hívtak meg, többek közt Mellár Tamást sem, aki közgazdászként és a baranyai 1-es számú országgyűlési körzet képviselőjeként is érdekelt lett volna a témában - írtuk meg július elején.



 

Keresztes László Lóránt úgy látja, hogy a pécsiek és a vidéki egyetemvárosokban élők sem számíthatnak a kormányra, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek (amit online módon ezen a linken lehet szignózni). A cél az, hogy több ezer tiltakozó aláírást gyűjtsenek össze a megszorítás visszavonása érdekében - mondta el a sajtótájékoztatón, és hozzátette, már eddig is több ezer aláírás jött össze, de addig folytatják, amíg annyi támogatójuk nem lesz, amire a kormány már nem tud nemet mondani. 

Ungár: az állam az egyik legrosszabb munkáltató

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a tudományos- és felsőoktatási dolgozók is a közalkalmazotti bértábla alapján kapják a bérüket, ami "megalázóan alacsony." 

Arra is kitért, hogy a szakképzésben és a kulturális szférában dolgozók után az akadémiai dolgozókat is kiveszi a kormány a közalkalmazotti bértábla alól, de ezt úgy hajtják végre, hogy erről az érintettekkel nem egyeztettek. 

"Egy 30 százalékos béremelést kínálnak fel a felsőoktatásban dolgozóknak cserébe azért, hogy így elvesztik a politikai behatás alóli védettségüket. Felháborító, hogy az állam az ország egyik legrosszabb munkáltatója. A közalkalmazottak béremelésére kellene költeni és lenne is erre pénz, csak a kormány a közalkalmazottak megbecsülése helyett a közalkalmazotti státusz szétverése mellett döntött"

- mondta el a sajtótájékoztatón. 

Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője az előtte szólókhoz kapcsolódóan arról beszélt, hogy a PTE a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, ahol jelenleg nagyberuházások, fejlesztések folynak. Szerinte az ellentmondás a helyzetben ott van, hogy az elvonást követően az elkészült fejlesztések üzemeltetésére, valamint a színvonalas oktatói-kutatói munkára nem lesz módja az egyetemnek.

 

Címlapkép: Facebook/Dr. Keresztes László Lóránt

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu