Márciustól nincs pénz az egyetemek által is használt digitális tudománytár előfizetésére

2020. február 19. 11:47 2020. feb. 19. 11:47

Nagy csapás a tudományos életnek, és nagy csapás a Pécsi Tudományegyetemnek is, hogy idén márciustól már nincs ingyenes hozzáférésük az Arcanum digitális forrásgyűjteményhez, mivel idén valahogy erre nem jutott támogatás a kormányzati programban. Ha nem lesz valami megoldás a problémára, akkor a hallgatóknak, oktatóknak évi több tízezer forintot kell kifizetni, hogy hozzáférjenek a gyűjteményhez.

A Média1.hu számolt be arról február 18-án, kedden, hogy nagyon úgy tűnik, az idei évre szólóan nem sikerült az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programban (EISZ) forrást találni az Arcanum Digitális Tudománytárra (ADT), melyet eddig rengeteg közintézmény használt. 

Az EISZ közleménye szerint az ADT 2016 és 2019 között 100 százalékos támogatású volt az EISZ Programtanács döntése alapján, emiatt az EISZ-hez tartozó tagintézmények ingyenesen használhatták az online forrásgyűjteményt. Azonban az EISZ 2020-as költségvetésének tervezésekor vált egyértelművé, hogy nincs forrás az előfizetés finanszírozására.

"Az EISZ Programtanács 2019. júniusi ülésén megfogalmazott álláspontja szerint az ADT közkincsjellegű szolgáltatás, amelynek biztosítása az EISZ-en keresztül kizárólag 100 százalékos központi támogatás mellett lehetséges. A Programtanács és az MTA Könyvtár vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutva az adatbázis fontosságát, és több előterjesztést benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. Egyelőre nem született állásfoglalás az ADT finanszírozását illetően.

Az Arcanum Adatbázis Kft. saját döntése alapján 2020. március 1-ig biztosítja az intézmények számára az ADT elérését. A bizonytalan helyzet miatt a továbbiakban sem a szolgáltató cég, sem az EISZ Titkárság nem tudja a lehetőséget biztosítani a tagintézmények számára.

Az intézmények a továbbiakban egyéni előfizetés keretében biztosíthatják az adatbázist felhasználóik számára"

- olvasható a közleményben. 

Az EISZ tagintézményei között van az Országos Bírói Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is többek között, de rengeteg levéltár, könyvtár, múzeum, felsőoktatási intézmény is használta a lehetőséget, sőt még a sajtó is - emlékeztetett a Média1.hu. Az oktatóknak, hallgatóknak, kutatóknak márciustól - ha csak valamilyen véletlen folytán nem kerül támogatás az EISZ-hez - évi 30 ezer forintjába kerül a hozzáférés biztosítása személyenként. És bár vannak kisebb csomagok is (24 órás: 2500 forint; egyhavi: 5000 forint; féléves: 20 ezer forint), a primeronline forrásgyűjteményt sokat használóknak leginkább az éves előfizetés érte meg.

A probléma a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárát is érinti, erről az intézmény is beszámolt a Facebook-oldalán

Az üggyel kapcsolatban  Pécsi STOP megkereste a PTE-t, hogy milyen lépéseket terveznek, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP