Meghalt dr. Bödő László, aki mindent tudott Pécs és Baranya sportéletéről

2019. december 11. 09:08 2019. dec. 11. 09:08

Rövid szenvedés után, 86 éves korában otthonában elhunyt a sporttal, sporttörténettel aktívan foglakozó dr. Bödő László. Temetéséről később intézkednek.

Dr. Bödő László alapfokú oktatás után az agrárgazdaságban talált állást, 1957-től folytatott sportmunkát, 1964-ben a Baranya Megyei Sporthivatalba került osztályvezetőként. Munkáját az Ércbányász Egyesület vezetői székében folytatta, majd a Szakszervezetek Megyei Tanácsánál kérték fel vezetői tisztségre. Az intézményből 1975 táján Bérczi Pállal közösen szerveztek munkahelyi testnevelést 54 helyen.

Több évtizedes munka mellett doktorált, dolgozatát „Pécs város sportja a szerb megszállás alatt” címmel írta. 1989-1994 között a Munkáspárt elnöke volt, a rendszerváltás után beválasztották az első önkormányzatba, itt a sportbizottságot vezette.

1986-tól a PAB Sporttudományi Bizottság tagja volt, 1987-ben jelent meg Baranya megye testnevelés és sporttörténete II. című könyve. 2008-ban megírta a „Pécsi, baranyai olimpikonok 1908-2004" című könyvét, sportvezetői munkája alatt a város több sport koncepcióját készítette el.

A pécsi "sportminiszter" számára nagy csalódás volt a PMFC kizárása az élvonalból, mindig szomorúan beszélt a pécsi női kosárlabda széteséséről. Sokáig nem értette Jakabos Zsuzsa úszó távozását Győrbe, a Rába parti városban tett látogatása után azonban rájött, hogy milyen feltételek vannak Győrben.

Mindig reménykedett, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok mellé az eredeti tervek szerint elkészül az uszoda, de ezt már nem érhette meg. Abban is bizakodó volt, hogy lesznek utódai Alvics Gyulának, dr. Dunai Jánosnak, Honti Róbertnek, Sors Tamásnak, Pásztory Dórának és a többi pécsi olimpikonnak.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP