Mellár nagy nehezen megkapta a Hoppál-jelentést, szerinte is megállnak Péterffy számai a város adósságáról

2019. november 14. 21:05 2019. nov. 14. 21:05

Közel másfél év után kapta meg a Hoppál Péter vezette bizottság jelentését. Igaz, ehhez az is kellett, hogy ne Páva Zsoltnak, hanem Péterffy Attilának hívják a polgármestert, és a kormánypárt helyett az ellenzék legyen többségben az önkormányzatban.

Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd-frakció tagja november 14-én este jelezte Facebook-oldalán, hogy csaknem másfél év után végre megkapta az önkormányzattól azt a jelentést, amit még az a Hoppál Péter vezette bizottság készített el, amelynek az volt a célja, hogy feltárja, Pécs gazdasága miért kereült lejtmenetbe. 

Mint ismert, 2017 nyarán derült ki, hogy a pécsi önkormányzatnál legalább 7,5 milliárdos mínusz van, emiatt először Páva Zsolt akkor regnáló polgármester került gyámság alá, majd a kormány egy 9,5 milliárdos kölcsön fejében a várost is szoros pórázra kötötte azzal, hogy a Magyar Államkincstártól egy kvázi helytartót küldött felügyelni a pénzügyi helyzetet. (Hogy mi mindent "kért" a kormány a kölcsön ellenében, és hogy mennyit is kell még abból kifizetni, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben - a szerk.)

2017 szeptemberében, bár sokan azt várták, hogy Páva Zsolt lemond, végül felkérte Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt, akkor még kulturális államtitkárt, hogy egy bizottsá élén vizsgálják meg Pécs elmúlt évtizedeit, és keressenek arra választ, hogy mi miatt siklott félre a baranyai megyeszékhely gazdaságilag. A bizottságban Hoppálon kívül Rappai Ágnes könyvelő, Madár Péter pécsi közgazdász, Schneider János autókereskedő és Soó László volt pécsi MSZP-s városházi képviselő foglalt helyet.

A bizottság munkájának eredményét Hoppál 2018 nyarán lobogtatta a pécsi közgyűlésben, ám némi "elmúltnyolcév" emlegetésén kívül nem derült kis szinte semmilyen konkrétum, mert csak Páva Zsoltnak adta át a jelentést. 


A jelentést az akkor még létező Zoom.hu pécsi tudósítója kikérte az önkormányzattól, ám azt nem adták ki arra hivatkozva, hogy a szerzők ehhez nem járultak hozzá. Emiatt a Tansparency International Magyarország segítségét kérte, és bár a Zoom.hu 2018 karácsonya előtt megszűnt, végül - hosszas adatkérés és perindítás után - 2019 tavaszán meg is kapta azt.

A Szabad Pécsen megjelent cikke szerint a jelentésből leginkább az derült ki, hogy nemcsak a szocialista városvezetés alatt volt forráshiányos az önkormányzat, de 2010-től kezdve a Fidesz-vezetés is folyamatosan ezzel küzdött, miközben évről-évre nem teljesültek az ingatlaneladások és egyebek. Ráadásul 2009-ben az adósság 30,3 milliárd forint volt, a 2014-es kormányzati adósságátvállaláskor pedig már 45 milliárdon állt a mutató - vagyis alig 6 év alatt hízott 15 milliárdot az adósság. A rezsicsökkentés pedig az érintett városi cégeknél okozott milliárdos mínuszokat.


A dokumentumot Mellár Tamás országgyűlési képviselő is kikérte az akkor még a fideszes többség által vezetett önkormányzattól, ám végül a Péterffy Attila vezette ellenzéki többségű önkormányzattól sikerült megkapnia a jelentést. 

Mint Facebook-bejegyzésében írta, átolvasva rögtön rájött, miért próbálták ezt titkolni a nyilvánosság elől a kormánypártiak. Szerinte ugyanis 

"az irományban tételesen szerepel, hogy a 2015-ös, 2016-os és 2017-es költségvetési években mindösszesen 10 milliárd forint költségvetési hiány halmozódott fel, valamint az egyik mellékletben az is szerepel, hogy a pécsi önkormányzat cégeinél 8 milliárdos adósság keletkezett. Ezt tehát a Fidesz által megbízott szakértői bizottság állapította meg 2018 nyarán."

Mellár bejegyzésében arra is kitért, hogy ezeknek a számoknak a tükrében nem nagyon érthető, hogy a Fidesz miért is csodálkozott el azon, mikor Péterffy Attila a közelmúltban 23 milliárd forintos adósságteherről írt.

Forrás: Pécsi STOP