Nagy Erzsébet: nem teljesen pontos a vizsgálat, de a semminél több

2020. november 25. 12:25 2020. nov. 25. 12:25

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője nyilatkozott az iskolákban zajló országos koronavírus-tesztelésről. Ennek kapcsán elmondta, a PDSZ szerint be kell zárni az iskolákat, mindenkit le kellene tesztelni, és csak utána lehetne visszaengedni a tanulókat az iskolákba.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már több közleményben is jelezte, hogy nem ért egyet a kormány intézkedéseivel, amelyeket a járvány második hullámában hoztak, szerintük ugyanis minden iskolát, óvodát be kellene zárni  - jelenleg az óvodák és általános iskolák ugyanis nyitva vannak. (A közleményeket lásd: itt, itt és a követeléseikről az összefoglalót itt; valamint a 100 százalékos táppénz fontosságát is hangsúlyozta a szakszervezet, az MSZP pedig törvénymódosítást kezdeményezett az ügyben.)

A PDSZ lapjában, a nedolgozzingyen.hu-n megjelent november 23-ai cikkben a szakszervezet azt taglalta, hogy a napokban elindított országos tesztelés kapcsán arról semmilyen információ nem hangzott el kormányzati körökból, hogy mi lesz akkor, ha egy tünetmentes, de pozitív koronavírus-teszteredményt produkáló tanárt találnak egy intézményben, de arról sincs semmilyen információ, hogy mi lesz, ha minden iskolában találnak fertőzötteket. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője, az országos választmány tagja adott interjút kedden a Klubrádiónak a járványhelyzet kapcsán, miután átesett az önkéntes alapú tesztelésen. Mint mondta, nem teljesen pontos a vizsgálat, de a semminél több. Aki negatív eredményt kap, az sem nyugodhat meg teljesen, kellene a PCR-tesztelés is, de az nem lesz.

Az ügyvivő a rádiónak adott interjúban elmondta, a saját kollégái nagy arányban vesznek részt a tesztelésen, úgy értesült, hogy alig vannak, akik nem vesznek részt ebben. Akik betegek, azok nem lehettek ott a tesztelésen, többen vannak így sajnos - magyarázta, és hozzátette, akik karanténban vannak és tünetmentesek, azokat is tesztelni fogják, ők kaptak ehhez igazolást. 

Nagy Erzsébet kitért a táppénz kérdésére is, miután a műsorvezető elmondta, hogy a tanárok azért nem vesznek részt a tesztelésen, mert attól tartanak, hogy a fertőzés miatt hazaküldött pedagógusok a fizetésük 60 százalékát kapják meg táppénzként. Mint mondta, az egészségügyi törvény 70. paragrafusának értelmében ha valaki fertőzött, annak meg kell téríteni a kieső jövedelmét, ő pedig reményét fejezte ki, hogy sikerül elérni, hogy mindenki megkaphassa a teljes fizetésének megfelelő összeget így vagy úgy. 

Kitért arra is, hogy ugyan minden hivatalos tájékoztatóban leírják, hogy aki fertőzöttnek bizonyult, az menjen házi karanténba, de arról nincs hivatalos tájékoztatás és eljárás, hogy mi lesz az intézményben ilyen esetben. Nagy Erzsébet szerint egy tünetmentes pedagógus pár nap alatt "összefertőzheti" az egész iskolát, ő például nyelvtanárként 10 tanulócsoporttal találkozik egy nap, ezzel kapcsolatban nem tudják, hogy mi az eljárás.

Az eddig beérkezett eredmények alapján a PDSZ szerint teljes zárásra lenne szükség az általános iskolák esetében, és ezután kellene elvégezni a tesztelést, majd fokozatosan visszaengedni az intézményekbe a tanulóközösségeket. Elsősorban az alsó tagozatra és az óvodákra kellene koncentrálni, a felső tagozatot pedig amíg a járvány le nem cseng, addig digitális oktatásban kellene hagyni. 

"A PDSZ álláspontja továbbra is az, hogy az általános iskoláknál teljes zárásra lenne szükség, és úgy kellene elvégezni a tesztelést, majd utána fokozatosan visszaengedni a tanulókat. Az alsó tagozatosokra kellene koncentrálni, a felsősöket pedig hosszabb távon digitális oktatásban hagyni – nem azért, mert annyira jó és hatékony a digitális oktatás, hanem mert az élet, az egészség védelme az első"

- olvasható az interjú leiratában. 

A Népszava szerda reggeli cikke szerint az országos tesztelésnek már annyi eredménye lett az oktatás területén, hogy Debrecenben egy általános iskolában az 50 fős tantestületból 10 tanárról derült ki, hogy fertőzött (ez a tantestület 20 százaléka), emiatt pedig az egész iskolában szünetet rendeltek el, péntektől pedig digitális oktatásra állnak át.

A lap megkeresésére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor elmondta, hozzájuk is érkeznek jelzések, amik szerint vegyes a kép: akadnak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol néhány pozitív eset előfordult már, de vannak olyan iskolák is, ahol sok - jellemzően tünetmentes - fertőzött akadt a tanárok között. (A cikk szerint például egy szigetvári iskolából három tanárt kellett hazaküldeni pozitív eredmény miatt a tesztelések után, ami a testület 10 százalékát jelenti)

A szakszervezet alelnöke is fölemlegette ugyanazt, mint a PDSZ, vagyis hogy nincs kidolgozott eljárásrend, ha valakiről kiderül, hogy pozitív, akkor mit kell tenni a közvetlen kontaktszemélyekkel. A PSZ szerint a tanárok mellett az iskolában dolgozókat (adminisztratív és technikai dolgozók) is tesztelni kellene, mert volt olyan, ahol az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte és így derült ki, hogy ugyan a tantestületben nem volt fertőzött, ám egy takarítónőnek pozitív lett az eredménye.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Klubrádió/Népszava