Nagy nyilatkozatháború lett abból, hogy a GVH ellen nyert eljárást a Szabad Pécs és a TASZ

2020. január 29. 17:44 2020. jan. 29. 17:44

A Szabad Pécs a TASZ segítségével nyert a Fővárosi Törvényszéken egy eljárást, ami azt mondta ki, hogy a Gazdasági és Versenyhivatal anno hibát vétett, mikor jóváhagyta, hogy a kormányzati médiaholding KESMA tulajdont szerezhessen azokban a kormánypárti sajtótermékekben, amiket 2018. novemberének végén egyszerre ajánlottak fel kormánypárti üzletemberek. A GVH szerint ez nem is így volt, a kormány mindent a GVH-ra kent. A TASZ és a Szabad Pécs viszont fenntartja, hogy véleményük szerint alkotmánysértő módon jött létre a KESMA.

Nyilatkozatháború pattant ki a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között. 

Az ügy előzménye, hogy a TASZ január 29-én kiadott egy közleményt, miszerint a Fővárosi Törvényszék eljárási hiba miatt törölte a GVH 2018. decemberi határozatát (illetve a hatósági bizonyítvány kiadását), amely jóváhagyta, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdont szerezhessen azokban a cégekben, amelyeket kormánypárti üzletemberek egyszerre ajánlottak fel az alapítványnak még 2018. november 28-án. A TASZ szerint ez azt jelenti, hogy a kormánypárti sajtó példátlan mértékű összevonásának egyik jogi feltétele hiányzik. (Összesen 476 sajtótermék került pár nap alatt az alapítvány alá.)

"A GVH azután adott zöld utat a KESMA tulajdonszerzésének, hogy a kormány egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet, kizárva a versenyjogi vizsgálatot. A hivatal a saját hatáskörének hiányára hivatkozva lezárta az eljárást, és igazolta, hogy nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt vizsgálatot kellene lefolytatnia az összefonódás előtt. Az ítélet szerint ezt nem tehette volna meg"

- olvasható a jogvédő szervezet közleményében. 

A TASZ a Szabad Pécsnek segítve indította el az eljárást, mivel a lap és a szervezet szerint ez a nagymértékű összefonódás súlyosan torzítja a sajtópiacot, aláássa a média sokszínűségét és veszélyezteti a tisztességes gazdasági versenyt, emiatt kérték a bíróságtól, hogy semmisítsék meg a GVH döntését és kötelezzék a hivatalt versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására. Ezen felül pedig azt is el szeretnék érni, hogy a GVH forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert az összefonódást lehetővé tevő kormányrendelet és az azt megalapozó törvény is alaptörvény-ellenes, a rendeletet pedig visszaélésszerűen alkalmazta a kormány. 

"A hatósági bizonyítvány megléte az egyik jogi feltétele annak, hogy a KESMA tulajdonszerzését a cégbíróságon bejegyezhessék. Szükség volt a bizonyítványra akkor is, amikor a KESMA 2019 szeptemberében jelentős összevonást hajtott végre – 11 cégét olvasztotta be a szintén tulajdonában lévő Mediaworks Zrt-be. A dokumentum bíróság általi megsemmisítése azt jelenti, hogy ezen ügyletek jogszerűsége is kérdéses.

A döntés értelmében a GVH-nak újra le kell folytatnia az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárást, ki kell alakítania jogi álláspontját, és az annak megfelelő formában és tartalommal, kellő indokolással ellátva kell lezárnia a vizsgálatot"

- áll a TASZ közleményében.

(Az ügyről bővebben a szervezet honlapján lehet olvasni, a Fővárosi Törvényszék ítéletét itt lehet megtalálni.)

GVH: nem is úgy volt

Miután bejárta a sajtót a hír, a GVH is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a

"Fővárosi Törvényszék 2019 decemberében hozott ítéletében megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára. A Törvényszék egyben arra kötelezte a Hivatalt, hogy döntését más formában hozza meg egy új eljárás keretében."

A GVH szerint ráadásul azt a törvényszék is rögzítette a döntésében, hogy a kormányrendelet miatt nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódás kivételt jelent a versenytörvény tárgyi hatálya alól, vagyis szerintük így nincs jelentősége annak, hogy az összefonódást már bejelentették, mert arra is a kormányrendelet szabálya alkalmazandó. 

A GVH a január 29-én kelt végzésével az összefonódás-bejelentést hatáskörének hiánya miatt visszautasította. 

A kormány is reagált: nincs itt semmi látnivaló

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a Magyar Távirati Iroda (MTI) Országos Sajtószolgálatán (MTI-OS) keresztül adott ki közleményt az ügyben.

Közlésük szerint a GVH által anno kiadott hatósági bizonyítvány formailag hibás volt, ám ezt most orvosolta a versenyhivatal, és új határozatot 

"A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott.
A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett."

A TASZ és a Szabad Pécs fenntartja, hogy alkotmánysértő a KESMA létrejötte

A TASZ is kiadott mindezekre egy közleményt az MTI-OS felületén, amely szerint ugyan a kormány a kommünikéjében azt hangoztatta, hogy a törvényszék az összefonódásról szóló döntést nem kifogásolta, de ezt 

"nem is kifogásolhatta, hiszen nem is vizsgálta ebben az eljárásban, mert a formai ok már elegendő volt a GVH döntésének megsemmisítéséhez.

A TASZ és a Szabad Pécs fenntartja, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, így várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz fordulnak."

 

Forrás: Pécsi STOP