"Ócska kampánytrükköt" emleget Csizmadia Péter, közben mintha nem emlékezne pár dologra

2020. július 9. 11:23 2020. júl. 9. 11:23

Csizmadia Péter pécsi fideszes frakcióvezető szerint csak "ócska kampánytrükk" volt a csőd emlegetése, hiszen a kormány támogatásával megújították a költségvetést úgy, hogy 2019-re már többmilliárdos megtakarítása volt a városnak. Ez kicsit olyan, mint az eldőlt biciklis esete, aki nem elesett, csak így szokott leszállni a bringáról.

Interjút adott a bahir.hu-nak Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője. Bár az első kérdés arra szólt, hogy hogyan látja a Fidesz helyi vereségét és mik lehettek az okai, Csizmadia elővette a Pécsen a jobboldalon már unalomig ismételt "elmúltnyolcév" lemezt, amely szerint itt mindenről a szocialista városvezetés tehet, 10 évig tették helyre azt, amit ők elrontottak, stb. 

"Ezt az óriási, szinte már lehetetlennek tűnő munkát az elmúlt két ciklusban a városvezetés elvégezte és már 2018-ra egy racionalizált működésű, hiány helyett többmilliárdos többletet adó költségvetést tett le az asztalra. Közben a kormánnyal egy folyamatos partneri együttműködéssel egyrészt megszabadult a város a jelentős tőke és vállalhatatlan mértékű kamatterhet jelentő 40 milliárd forintot is meghaladó szocialista adósságtól – egy tízmilliárdos céges hitelrészt leszámítva –, másrészt olyan befektetők érkeztek Pécsre, illetve a meglévő vállalatok olyan fejlesztéseket eszközöltek, amelyeknek köszönhetően rekord mértékű iparűzési adóbevétele keletkezett az önkormányzatnak és több ezer új pécsi munkahely létesült"

- mondta az interjúban Csizmadia, majd még hosszan sorolta, hogy mi mindent tett a Fidesz a városért az elmúlt 10 évben. Ezeket bevallása szerint azért tartotta fontosnak elmondani, mert szerinte ezek ellen évekig sikeresen kampányolt a baloldal, akik "tavaly pedig felelőtlenül mindent is megígértek."

Csizmadia ezután az alábbiakat nyilatkozta a lapnak:

"Míg mi ezeket az eredményeket igyekeztünk a kampányban és előtte is kommunikálni, addig ezzel szemben egy folyamatos és valótlanságokkal teli gyűlöletkampánnyal kellett szembenéznünk. Jó példa erre a csőd kérdése. Ez egy igazi ócska kampánytrükk volt. A valóság ezzel szemben az, hogy többmilliárdos többlettel zárta az elmúlt éveket az önkormányzat, amire a 90-es évek óta nem volt példa"

- magyarázta, majd azt állította, hogy ezen pénzeket politikai és rokoni kifizetésre használta fel a városvezető koalíció. (A többmilliárdos többletet amúgy 2019 nyarán gyorsan szét is dobta a Fidesz, a Magyar Államkincstár kellett ahhoz, hogy valamennyi maradjon tartalékban is.)

Álljunk meg a csődnél egy nanoszekundumra

2015 januárjában egy sajtótájékoztatón mondta azt Páva Zsolt, hogy 

"míg a csúcson 46 milliárdos volt az adósságállomány, ma mindössze 2 millió forint Pécs hitele; ez az az első olyan év húsz esztendeje, amikor a jövőre koncentrálhatunk a múlt helyett."

A pecsma.hu akkor cikke szerint a fideszes polgármester arról is beszámolt, 

"hogy nemcsak a város szabadult meg a kormány segítségével az adósságaitól, de az önkormányzati tulajdonú cégeknek is sikerült úgy gazdálkodniuk, hogy összesített hitelállományuk 4,4 milliárd forinttal közel a felére esett vissza. Mindeközben fejlesztéseket is végre tudtak ugyanakkor hajtani, utalt a buszcsere programra és a távfűtési rendszer korszerűsítésére.

Páva kiemelte: a városnak nincsenek lejárt számlái, nem tartozik senkinek, s a bankok szerint is stabil pénzügyi helyzetben van. Ez lehet az alapja a 2020-ig tartó fejlesztéseknek, amelyek során 31 milliárd forintnyi, szabad felhasználású uniós forráshoz jut Pécs."

Ahhoz képest, hogy Páva ezen a sajtótájékoztatón 2015-öt az elrugaszkodás évének nevezte, 2017 nyarára kiderült, hogy egy legalább 6 milliárdos lyuk tátong a költségvetésben - de a céges hitelekkel együtt jóval nagyobb tételről lehetett beszélni. 

A kormány szigorú feltételek mellett adott kölcsön a városnak (Páva meg a nyakába kapott egy felügyelőbizottságot Csizi és Hoppál Péter személyében) 9,5 milliárd + 3 milliárd forintot, amiből az előző városvezetés 4 milliárdot visszatörlesztett, a maradékot (8,54 milliárd forint) idén év végéig kell visszafizetni. 

Ennek kapcsán a jelenlegi fideszes frakció - meg az ÖPE - azzal támadta még a járvány előtt az új városvezetést, hogy semmilyen érdemi lépést nem tettek a törlesztés átütemezése érdekében, aztán lapunk kérdésére hamar kiderült, hogy 2019-ben a fideszes városvezetésnek sem sikerült ezt elérnie.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a csődhelyzet kialakulására létrehozott Hoppál-bizottság vizsgálati anyagából is az derült ki, hogy 2009-ben 30 milliárdos hitelállománnyal vette át a Fidesz a város vezetését, ami aztán a 2014-es kormányzati adósságátvállalásra hízott meg 45 milliárd forintra. A Hoppál-bizottság a jelentésében arra is kitért, hogy többek közt az önkormányzat alulfinanszírozottsága eredményezte azt, hogy míg 2015-ben 2 milliós adóssága volt, az 2017-re jócskán megnövekedett.

Vagyis amikor Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető éppen azon pörög a médiában, hogy a csőd ócska kampánytrükk volt, akkor azért hozzá lehet tenni, hogy az is ócska kampánytrükk, hogy a több milliárdos hiányra adott kormányhitelt a kormánypárti oldal úgy definiálja, mint egy támogatást, amivel ki tudták nőni a hiányt és meg tudták újítani a költségvetés szerkezetét.

 

Szerző: V.G.

Címlapi kép: pecsma.hu

Forrás: Pécsi STOP