Olcsóbbak a pécsi albérletek, mint tavaly, de még így is mélyen a zsebbe kell nyúlni

2020. október 3. 07:11 2020. okt. 3. 07:11

Megállt a kiadó lakások havi bérleti díjának emelkedése Pécsen, sőt, valamivel kevesebbet is kell fizetniük a bérlőknek, mint egy évvel ezelőtt - derült ki az Ingatlan.com lapunknak elküldött összesítéséből.

Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint az idei albérletszezon lezárultával, szeptember közepén átlagosan havi 90 ezer forintért kínálták kiadó lakásukat a pécsi lakástulajdonosok, ami 10 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Pécsen a csúcsot tavaly ősszel érték el az albérletek, akkor a havi díj átlagosan 100 ezer forintot tett ki. A múlt év végéig, illetve a koronavírus hazai megjelenéséig a lakáspiachoz hasonlóan a bérlakások piaca is élénk növekedést mutatott a megyeszékhelyen.

- Érdekesség, hogy eközben a kínálat jelentősen szűkült az egy-két évvel évvel korábbi helyzettel összehasonlítva. Míg tavaly szeptember közepén jócskán több mint ezer kiadó lakás közül válogathattak az albérletet keresők, idén ugyanekkor a portál kínálatában csak mintegy hétszáz kiadó pécsi lakás szerepelt - fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

– Pécs nemcsak fontos egyetemváros, de az egész Dél-Dunántúl régió legnagyobb központja is egyben, ahová nagyon sokan mennek dolgozni. Éppen ezért jellemzően mindig élénk a kereslet a kiadó lakásokra. Most mégis úgy tűnik, hogy a koronavírus némi bizonytalanságot okozott a pécsi albérletpiacon - fogalmazott a szakember.

Forrás: ingatlan.com

Eközben a Baranya megyei átlagkeresetek a korábbi évekhez hasonlóan idén is lendületesen emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül átlagosan havi 215 361 forintot vihettek haza a második negyedévben. Ez azt jelenti, hogy jelentősen javult a bérlakások megfizethetősége Pécsen és környékén. Az állami hivatal szerint tavaly óta több mint 21 ezer forinttal nőttek Baranya megyében az átlagfizetések, a legtöbb új bérlő viszont olcsóbban tud most lakást kivenni, mint amennyiért egy éve tudott volna.

A megye többi jelentősebb városában felemás a kép. Komlón a kiadó lakásokat havi 75 ezer forintos bérleti díjért kínálják, Mohácson 80 ezer forint az átlag. A gyógyvizéről ismert Harkányban viszont 100 ezer forintot kérnek el a kiadó ingatlanokért havonta.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP