Paksi bővítés: közel 80 milliárd forintot hívott le a kormány az oroszok hitelből

2020. február 19. 16:04 2020. feb. 19. 16:04

Tállai András államtitkár szerint közel 80 milliárd forintot hívott le eddig a kormány az orosz hitelből a paksi atomerőmű bővítése miatt, ugyanakkor sajtóhírek szerint a kifizetett munkák ellenértéke már 100 milliárd forint körül járhat.

A Magyar Nemzet cikke szerint megközelíti a 90 milliárd forintot az az összeg, amit eddig a kormány lehívott a Paksi Atomerőmű új reaktorblokkjainak építésére. A lap azt is hozzátette cikkében, hogy a Parlament keddi ülésnapján Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes arról beszélt, hogy 

"az atomerőmű-építés finanszírozására a hitelkeret megnyitása óta összesen 239 millió eurót (mintegy 78,8 milliárd forint) hívott le a magyar fél, az összegek zömének előtörlesztése már megtörtént."

Vagyis a kormány élt azzal, hogy máshonnan egy az orosz hitelnél kedvezőbb másik hitelt vett fel, amiből aztán visszatörleszt az orosz fél felé (bár így nem nagyon érthető a 2014-ben titokban felvett tízmilliárd eurós - 3300 milliárd forintos - orosz hitel létjogosultsága - a szerk.).

A magyar félnek akkor is fizetnie kell egy rendelkezésre állási díjat, ha adott évben nem igényelt a hitelből forrást. Erről a cikk szerint Tállai azt mondta, hogy 

"összesen 1,821 millió euró (600 millió forint) rendelkezésre tartási díj megfizetését teljesítette a magyar kormány a szerződésben rögzített módon és határidővel."

A cikkből az is kiderül, hogy Süli János bővítésért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta el a Parlamentben, hogy a fővállalkozó Roszatom tavaly "október elején adta át az új blokkok műszaki terveit a Paks II Zrt.-nek, ennek ellenértéke mintegy 66 milliárd forint volt."

Az Mfor.hu számításai szerint - figyelembe vették ugyanis "a hitelkeret felhasználását, valamint a költségvetésből fedezett kiadásokat" - eddig körülbelül 100 milliárd forint értékben elvégzett munkát fizetett ki a magyar állam az orszok felé. Ennek egy jelentősebb részét tavaly év vége felé fizette ki a magyar kormány.

A lap szerint az egész beruházás alatt körülbelül 110 számlát fog kiállítani az orosz fél, ebből eddig 18-at nyújtottak be, amik kisebb tételeket tartalmaznak, mivel az építkezés még el sem kezdődött.

Az eredeti tervek szerint 2024-ben adták volna át új reaktorblokkokat, ám az építkezés nagy csúszásban van, a jelenlegi elképzelések szerint 2029-ben történhet meg az átadás.. 

Forrás: Pécsi STOP