Palkovics miniszter 9 milliárdot szánna az orvosképző egyetemek tartozására

2020. január 29. 11:56 2020. jan. 29. 11:56

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel készített interjút a Népszava, ennek kapcsán kerültek elő az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek és a kórházi adósságok ügye. A miniszter szerint 9 milliárd forintból helyre lehetne tenni az orvosi egyetemek tartozását. A Pécsi Tudományegyetemnek tavaly év végén 3,2 milliárd forintos tartozása volt, a négy érintett egyetemnek összesen viszont 9,647 milliárdot tett ki a tartozása 2019. decemberének végén.

Interjút készített a Népszava Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, ebben került elő a kórházi adósságok ügye, amelyek kihatnak az orvosképzéssel foglalkozó egyetemekre is (lévén azok klinikai intézményeket tartanak fent, a felsőoktatás pedig egy ideje már az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik).

Palkovics László a lapnak úgy nyilatkozott az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek állandó eladósodása kapcsán, hogy 

"az Egyetemi Klinikák Tanácsának ülésén is beszéltem arról, hogy fontos a klinikai gyakorlatot előtérbe helyező képzés megújítása, valamint a gazdálkodási egyensúly fenntartása. Az egyetemekkel átvettük a klinikák adósságait is. De megjegyezem, hogy a jövőben ezeknek nem lehet tartozása."

A miniszter szerint egy ellátást folytató orvostudományi egyetem nem tehet olyat a klinikáin, hogy 

"nem fizeti ki a számlát."

Palkovics hozzátette, a négy orvosképzéssel foglalkozó egyetemből (Pécs, Szeged, Debrecen, Semmelweis Egyetem) kettőnél mégis ez történt, de a debreceni egyetemnek és a Semmelweis Egyetemnek nincs kifizetetlen számlája állítása szerint.

"Elismerem a finanszírozásnak vannak strukturális hibái, amiért az egyetemek nem tehetők felelőssé. Varga Mihály pénzügyminiszter úrral éppen tárgyalásban vagyunk arról, hogy egy magasabb konszolidációs összeget előre adjon oda és én garantálom, hogy ettől kezdve az orvosi egyetemeknek nem lesz adóssága az év végén. A javaslaton, amely lényegében a bázis finanszírozás elemeire épülne, közösen dolgozunk Kásler Miklós miniszter úrral."

Arra a kérdésre, hogy mekkora összegből lehet ezt a helyzetet megoldani az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeknél, a miniszter így válaszolt:

"A tavalyi adatok alapján körülbelül 9 milliárd az az összeg, amellyel az adósságmentes működés garantálható."

Pécs egymagában vihetné az orvosképző egytemekre fordítandó összeg harmadát

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint a Pécsi Tudományegyetemnek tavaly december végén 3,22 milliárd forintos tartozása volt - írtuk korábbi cikkünkben.

Átnézve az adatokat, a Semmelweis Egyetemnek tavaly év végén 52 millió, a Debreceni Egyetemnek 3,554 milliárd, míg a Szegedi Tudományegyetemnek 2,821 milliárd forintos tartozása volt. 

Az összegeket összeadva 9,647 milliárd forint jön ki, vagyis még Palkovics miniszter is bő félmilliárddal alábecsülte azt az összeget, amiből ki lehetne fizetni a négy orvosképzéssel foglalkozó egyetem tartozását.

Már a betegellátást fenyegetik a kifizetetlen számlák a beszállítók szerint 

Mint ismert, tavaly év végére a 71 milliárd forintot is meghaladta országosan a kórházi intézmények adóssága. A kormány ennél kevesebb összeget (42,8 milliárd forint) kíván az adósságrendezésre fordítani, méghozzá úgy, hogy átvizsgálná a beszállítói számlákat. Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) ennek nem örült, mert egyrészt már az ellehetetlenülés határán állnak a beszállítók a pénzhiány miatt, és szerintük nem a náluk kell keresni a folyamatosan újratermelődő adósság okait. A szervezet úgy vélekedett az Index decemberi cikke szerint, a kifizetetlen számlák a betegellátás biztonságát fenyegetik.

A 444 január 29-ei cikkében megszólaló szakértők szerint is a kórházak betegellátási finanszírozása az oka az állandó adósságképződésnek. A Napi.hu cikke szerint egy kormányrendelet értelmében az adósságrendezésre fordítandó összegek kifizetését február 29. előtt nem lehet megkezdeni, addig tárgyal a kormány a nagyobb beszállítókkal. Az OSZ szerint a kisebb beszállítók érdekében a kormánynak pontos fizetési menetrendet kell meghatároznia a kórházak felé. A szövetség úgy látja, minél hamarabb kell minél nagyobb összegű adósságrendezést végezni a zavartalan betegellátás érdekében.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP