Pécsi virológusok: kidobott pénz, hamis biztonságérzet a gyorstesztelés

2020. április 26. 15:22 2020. ápr. 26. 15:22

Hosszas posztot közöltek a Virológia Pécs Facebook-oldalán vasárnap, melyben azt fejtegetik, hogy mi is a probléma a koronavírus-gyorstesztekkel.

Mint írják, megszaporodtak a gyorstesztekkel kapcsolatos hírek, és ebből egyértelműen látszik, hogy mennyire nem tisztázott a tesztelés lényege és értelme, még szakmai körökben sem. Mint fogalmaztak, a jelenleg zajló aktív járványra nézve ez nem csupán kidobott pénz, de hamis biztonságérzetet is nyújt a vizsgált személyeknek.

Hangsúlyozzák, akut fertőzés kimutatására, azaz hogy van-e bennünk koronavírus, arra csak a PCR vizsgálat alkalmas. A jelenleg elérhető gyorstesztek az akut fertőzést nem tudják kimutatni, emellett nem megbízhatóak. A PCR vizsgálat a vírus genomjának jelenlétét mutatja meg, érzékeny módszer, 4-6 órás laborvizsgálatról van szó, laboratórium és kiképzett személyzet kell hozzá. 

 

A gyorstesztek az ellenanyagot mutatják ki, a fertőzés korábbi fázisában az IgM-et, később az IgG-t, ellenanyag a tünetek megjelenésétől számítva 5-14 nap alatt termelődik, és a fertőzés 9-11. napja körül tetőzik gyorstesztek számára alkalmas mennyiségben. Hatékonyságuk alacsony, kutatási céllal bizonyos jól megtervezett mérésre alkalmasak lehetnek, de ennek a diagnosztikában nincs jelentősége, nem lehet diagnosztikai eredményt mondani a páciensnek ezek alapján. A virológusok megjegyzik, sok esetben hamis negatív eredményt is adhatnak a gyorstesztek. Hozzátették, jelenleg több mint 50 antigén-gyorsteszt áll fejlesztés alatt, amint elkészül egy validált, jó érzékenységű típus, arról ők is hírt adnak.
 

Forrás: Pécsi STOP