Péterffy: nyári menetrendre áll át a Tüke Busz szerdától, a nem önkormányzati bölcsiknél és oviknál is lesz változás

2020. március 16. 14:00 2020. márc. 16. 14:00

Kedd éjféltől nyári menetrend szerint közlekednek majd a Tüke Busz Zrt. járművei Pécsen és minden forduló után fertőtlenítik a buszok ülő- és kapaszkodófelületeit. A nem önkormányzati fenntartású pécsi bölcsődéknél és óvodáknál is ügyeleti rendszerre állnak át.

Tömegközlekedés

A pécsi önkormányzat március 16-ai, hétfői közleménye szerint március 17, kedd éjféltől nyári menetrendre állnak át a Tüke Busz Zrt. által üzemeltetett pécsi járatoknál, ennek részleteit a buszmegállókban is kifüggesztik, de a cég honlapján is lehet tájékozódni. 

Az önkormányzat ezzel párhuzamosan vizsgálja a további járatritkítási lehetőségeket, ezzel védve azokat a buszsofőröket, akik a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak.

Március 16-tól Péterffy Attila pécsi polgármester elrendelte a buszok fokozottabb fertőtlenítő takarítását, szerdától pedig az adott járat végállomásán minden forduló után fertőtlenítik a buszok ülő- és kapaszkodófelületeit.

A helyi járatú buszokon a hétvégével bevezetett korábbi intézkedések (első ajtó helyett a hátsó ajtón lehet feszállni, a sofőrökhöz nem lehet közel lépni és ők nem értékesítenek jegyeket) a továbbiakban is fenntartják.

Péterffy Attila arra kérte a pécsieket, hogy a buszokon próbáljanak meg egymástól minél nagyobb távolságot tartani, a fő cél pedig továbbra is az, hogy aki csak tud, az maradjon otthon, mert ezzel teheti a legtöbbet a saját biztonsága érdekében és a vírus terjedésének lassításáért.

Nem önkormányzati fenntartású nevelési intézmények

Péterffy Attila polgármester egy másik közleményt is kiadott hétfőn. Ebben az olvasható, hogy Pécs önkormányzata elkötelezett abban, hogy segítséget nyújtson minden olyan szülőnek, aki bölcsis, óvodás korú gyermekének felügyeletét nem tudja megoldani, mert az továbbra is fontos, hogy a gyerekek felügyelete ne a nagyszülőkre háruljon (ugyanis a jelen tudás szerint ők a leginkább veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzésre, náluk alakulhatnak ki leginkább súlyos, akár halálos szövődmények - a szerk.)

A polgármester szombaton rendelte el az önkormányzati fenntartású bölcsődéknél és óvodáknál azt, hogy azok március 17-től, keddtől ügyeleti rendszerben működjenek és biztosítsák a közétkeztetést az ellátást igénylő gyerekeknek.

Péterffy Attila hétfőn az időközben megjelent kormányrendelettel élve Pécs polgármestereként kiterjesztette a fenti döntést a megyeszékhelyen működő nem önkormányzati fenntartású (azaz egyházi, egyetemi és magán) bölcsődékre és óvodákra is március 17-ei, azaz keddi hatállyal.

Azaz ezekben az intézményekben is 

"védelmet, felügyeletet és étkezést biztosítunk ebben az ügyeleti rendszerben minden pécsi kisgyermek részére, akinek a szülei ezt kérik, az új koronavírus miatt meghirdetett egészségügyi veszélyhelyzet idején."

Péterffy felkérte a pécsi egyházi, egyetemi és magánfenntartású érintett intézmények vezetőit, hogy a döntés kapcsán keressék meg a pécsi önkormányzat Humán Főosztályának vezetőjét, dr. Maulné dr. Tóth Csillát (maul.csilla@ph.pecs.hu, +36 30 600 7481).

A polgármester a közlemény végén leszögezte, természetesen továbbra is cél, hogy aki teheti, otthon gondoskodjon a gyerekéről, és ne bízza ezt a veszélyeztetett korú nagyszülőkre.

 

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi önkormányzat