Péterffy Soltésznek: a magyar kormány eddig nem nyújtott segítséget a pécsi önkormányzatnak

2020. április 22. 17:49 2020. ápr. 22. 17:49

Védőeszköz-átadón szúrt oda Soltész Miklós államtitkár Péterffy Attilának, sérelmezve, hogy a város polgármestere a pécsieknek kiküldött védőmaszkok mellé csatolt levélben - ahogy már korábban is - kijelentette, a kormány eddig nem nyújtott segítséget az önkormányzatnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Péterffy közleményben válaszolt az államtitkárnak, hangsúlyozva, amit állított tény, felesleges leckék helyett pedig kézzelfogható jelét mutathatná a kormány a partnerségnek.

"Se információ, se védőeszköz a kormánytól"

Péterffy Attila már az első online városinfón arról beszélt, nem tudja, hány pécsi fertőzött van, ugyanis hiába kért ezzel kapcsolatban hivatalos információkat (Komló fideszes vezetője, Polics József is erről panaszkodott), illetve Székesfehérvár fideszes vezetője, Cser-Palkovics András is sérelmezte az információhiányt).

Ezt a második élő Facebook-tájékoztatójában is fenntartotta, akkor úgy fogalmazott, sem információt, se védőeszközöket nem kapott még az önkormányzat a kormánytól a védekezésre.

Időközben elkezdődött azon szájmaszkok terítése Pécsett, melyeket az önkormányzat rendelt a Rovitextől, szám szerint 150 ezer darabot. A borítékban kézbesített, háztartásonként kettő védőfelszerelések mellett egy, a PAPI-programot bemutató tájékoztatóanyag, valamint egy polgármesteri levél is található. Utóbbiban Péterffy azt írja,

"pécsiként a helyzetünket súlyosbítja, hogy gyakorlatilag magunkra maradtunk: a kormánytól eddig nem számíthattunk segítségre, sőt, az alapvető, megbetegedéssel kapcsolatos adatokat sem kaptuk meg tőlük. A védekezést így egyedül kellett megterveznünk, de úgy hiszem, minden fontos intézkedést időben megtettünk."

Péterffy fent idézett állítására szerdán Soltész Miklós államtitkár reagált, aki szerdán részt vett a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonának lakóinak és dolgozóinak szánt védőeszközök átadásán.

Soltész az Új Dunántúli Naplónak és a PécsAktuál.hu-nak is azt mondta, a polgármester nem mondott igazat, állítja, csak az utóbbi napokban a digitális mérőeszközök mellett 150 ezer maszk, 100 ezer kesztyű és 300 arcpajzs érkezett Pécsre. Rámutatott arra is, hogy a koronavírust kutató akciócsoport vezetője dr. Jakab Ferenc pécsi virológus, szerinte inkább erre kellene büszkének lenni. Az államtitkár azt is üzente, tévúton jár, aki nem fogja fel az országban tapasztalható összefogás jelentőségét.

Péterffy: felesleges leckék helyett inkább kézzelfogható segítségre volna szükség

"Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a mostani veszélyhelyzetben a Soltész Miklós államtitkár által említett összefogás mindennél fontosabb. Rengeteg példát említhetnék a szolidaritásra. Pécs vezetőiként ennek szellemében hoztunk meg számos döntést ellátandó gyermekeket és időseket illetően, de ez vezérli a törekvéseinket önzetlenül segítő pécsi cégeket, embereket, valamint a munkájukat a rászorultak érdekében felajánló önkormányzati intézményi dolgozókat is"

- válaszolta szerda délután közleményben kritikusának Pécs polgármestere. Hozzátette, dr. Jakab Ferenc munkásságára büszkék, és azt is szép gesztusnak tartja, hogy a magyar kormány védőeszközöket biztosít az állami fenntartásban működő intézményeknek, és segíti az egyházi idősotthonok ellátását is.

"Ám ettől még tény marad, hogy a magyar kormány Pécs önkormányzatának eddig nem nyújtott segítséget az új koronavírus elleni védekezésben. Cégeinket, intézményeinket magunk látjuk el védőeszközökkel, fertőtlenítőszerrel, az idősek, rászorultak ellátásáról egyedül gondoskodunk. Ez önmagában is komoly teher, és csak tetézi, hogy a kormánytól nem kapjuk meg a rendelkezésére álló információkat a pécsi megbetegedéseket illetően. Pedig erre nagy szükségünk lenne annak érdekében, hogy megszervezzük a védekezésünket, ráadásul még pénzbe sem kerülne az adatok átadása.

Láthatóan egyetértünk abban, hogy szükség van az összefogásra. Köszönettel venném, ha felesleges leckék helyett ennek valamilyen kézzelfogható jelét mutatná a kormány, például a megbetegedési adatok átadásával vagy megfelelő védőfelszerelés biztosításával"

- zárult a közlemény.

Letesztelte a pécsi önkormányzat az önkormányzati idősotthonok lakóit és dolgozóit

A városháza múlt héten közölte, hogy klinikai szintű vizsgálattal tesztelték koronavírusra az önkormányzat fenntartása alá tartozó két idősotthon lakóit és dolgozóit, emellett két, nem önkormányzati fenntartású, de Pécsett működő idősotthon dolgozói állománya is átesett a vizsgálaton. Összesen 136 tesztet készítettek, mindegyik eredmény negatív lett.

Az önkormányzat szakértői egyeztetést követően mintegy két hét múlva újabb teszteket végeztet az idősotthonokban, emellett tovább dolgozik az otthonok biztonságosabbá tételén, valamint védőeszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésén.

Szerző: H. V.


 

Forrás: Pécsi STOP