Ruzsa Csaba: nem lesz bulinegyed a Zsolnay Negyedből

2020. július 23. 14:28 2020. júl. 23. 14:28

A helyi és az országos Fidesz is arról értekezett a napokban, hogy az önkormányzat eladná a Zsolnay Negyed egyes ingatlanait a szocialista párthoz közeli befektetőknek, és bulinegyedet varázsolna az egykori gyártelepből, ami 2010 óta kulturális negyed. Ruzsa Csaba alpolgármester szerint nincs ilyen terv, mert több okból sem lehetne ilyet kivitelezni.

A helyi és országos fideszes lapok egy részén az elmúlt napokban ment végig az a történet, miszerint a pécsi városvezetés bulinegyeddé alakítaná át a Zsolnay Kulturális Negyedet, az ingatlanok egy részét pedig MSZP-közeli embereknek adnák el. 

A Népszava megkérdezte minderről a városházát, a lapnak Ruzsa Csaba alpolgármester válaszolt, aki szerint nincs valóságalapja a kormánypárti elképzeléseknek. 

Az alpolgármester a lapnak elmondta, nem tárgyaltak senkivel a negyedbeli ingatlanok eladásáról, mert hogy értelmetlen lenne az egész. A negyedre anno érkezett uniós források felhasználásának egyik feltétele ugyanis az volt, hogy a negyed funkcióját 2023-ig meg kell őrizni és ne váltson tulajdonost. Amennyiben ezt a rendelkezést az önkormányzat megsértené, akkor a támogatások egy részét vissza kellene fizetni. 

Emellett az alpolgármester szerint azért sem lenne járható út a negyedbeli ingatlanok egy részének értékesítése, mert akkor az önkormányzat elbukná az állammal 2015-ben kötött szerződését, amelyben az állam vállalta, hogy 2026-ig beszáll a negyed finanszírozásába. 

Ruzsa Csaba azt is elárulta a lapnak, hogy a 10 évre, még a fideszes városvezetés alatt köttetett szerződés szerint az állam évről-évre csökkenő mértékben ad támogatást a negyedre, és a városnak kell növelnie a saját támogatásának nagyságát. Idén még nem lett megkötve ez a szerződés (mivel azt évről-évre újra kell kötnie a két félnek), de már közel a megállapodás.

Az idei kontraktus megkötése után az állam egymilliárdot ad a negyedre, az önkormányzat pedig 200 millió forintot. 2023-ban viszont már 400 milliót kell a pécsi önkormányzatnak beletennie a fenntartásba, az állam részéről akkor 800 millió forint vároható. 

"A számokból egyértelmű, hogy a kulturális negyed állami-önkormányzati támogatása nem nő a következő időkben, ezért, ha az intézmény ki akarja egyenlíteni az inflációs hatást, akkor gyarapítania kell árbevételét. Ez egyébként az elmúlt években folyamatosan emelkedett: 2017-ben 644, tavaly 816 millió volt a Zsolnay jegy- és reklámbevétele.

A múlt héten a pécsi közgyűlés pályázatot írt ki a negyed mögött álló kft. ügyvezetői posztjára, s a város irányítói azt várják, hogy a leendő ügyvezetés ideje alatt a negyed az eddiginél is változatosabb, izgalmasabb, attraktívabb, látogatottabb programokat kínáljon, és növelje a cég bevételét. Azt is szeretnék, ha az évente 5-600 ezer vendéget magába invitáló Zsolnay javítaná a város idegenforgalmi vonzerejét. Vagyis – attól még, hogy a Zsolnay nem lesz bulinegyed – hatásos fesztiválokra, kulturális bulikra lenne igény"

- olvasható a Népszava cikkében. 

A lap felidézte Csizmadia Péter, a helyi Fidesz-frakció vezetőjének szavait is, aki szerint először a meglévő fesztiválokat és rendezvényeket kellene erősíteni, egy új rendezvény bevezetése és felfuttatása kockázatosabb befektetés. A helyi Fidesz-frakció épp ezért nem szavazta meg az új vezető pályázati kiírását a legutóbbi közgyűlésen.

Ruzsa Csaba beszámolt a lapnak arról a Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő által korábban felvetett ötletről, hogy az állam átvenné a Zsolnay Örökségkezelőt az önkormányzattól. Az alpolgármester szerint szóba sem került a tulajdonosváltás, és az önkormányzat tárgyalni sem hajlandó erről.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Népszava