Sok a kiadó lakás Magyarországon, csökkennek a bérleti díjak Pécsen is

2020. december 9. 06:04 2020. dec. 9. 06:04

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat, már nem csak Budapesten csökkennek a bérleti díjak, hanem Pécsen is - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Látszik a járványhatás az országos albérletpiacon. Decemberben a korábbi években csökkent a kínálat, most viszont az ingatlan.com adatai szerint soha nem látott szintre nőtt:

több mint 25 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők az utolsó hónap első napjaiban.

A legtöbb egyetemvárosban is áresés történt tavaly decemberhez képest, és van, ahol 8-10 százalékkal kevesebbért lehet kiadó lakást találni. Az albérletpiaci árcsökkenés már hónapok óta tart, ez látszik a KSH-ingatlan.com lakbérindexből is: októberben a bérleti díjak országszerte éves szinten 8,4 százalékkal, havi összevetésben 2,3 százalékkal csökkentek.

Rekord adatok a piacon, a bérelhet lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.

“Ez meglepetést jelent, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Most viszont rekord született, és még 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők. Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent az ingatlan.com adatai szerint.

Balogh László hozzátette: “A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.”

Az ingatlan.com szakértője elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

forrás: ingatlan.com

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a decemberi hatalmas kínálatbővülés és a budapesti árcsökkenés illeszkedik a korábbi hónapokban kialakult trendbe. A hivatalos adatok - azaz a KSH-ingatlan.com lakbérindexe - szerint októberben is mérséklődtek a bérleti díjak. Országos szinten 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, idén szeptemberhez képest pedig 2,3 százalékkal csökkentek.

forrás: ingatlan.com

címlapkép: pixabay

forrás: ingatlan.com