2014. november 27. csütörtök | 48. HÉT | 331. NAP | 19:09 | VIRGIL, AMINA

Spórolnak a pedagógusokon - lecsap a munkaügyi felügyelet?

2012. május 07. | 08:35
Intézkedési tervet kért az önkormányzat a pécsi intézmények igazgatóitól a kemény spórolásra. Az egyik szakszervezeti vezető szerint már az is törvénysértő, ami most folyik az iskolákban, ezért várhatóan a munkaügyi felügyelethez fordul.

Az intézmények vezetőinek március 31-ig kellett elkészítenie az intézkedési terveket. - Azt sajnos nem tudjuk, hogy a benyújtott intézkedési tervekben mi áll, mivel azokat kérésünk ellenére sem kaptuk meg, de az a gond, hogy a durva megszorítások, a pedagógusok zsebére történő spórolás, akár jogellenes módon is, már folyamatban van - mondta az ismert pécsi szakszervezeti vezető, Nagy Erzsébet a Pécsi STOP-nak. - Ezt többször jeleztük az önkormányzat oktatási referatúrája vezetőjének, mindeddig eredménytelenül.

Az eddigi információk ismeretében Nagy leszögezte: talán szerencsésebb lett volna, ha a terveket megkapják, még mielőtt "élesítik" őket. Így elejét lehetett volna venni, hogy utólag tegyenek lépéseket. A pedagógus leszögezte: gondolkodás nélkül kiküldi az iskolákba a munkaügyi felügyeletet, mert elképesztő, ami folyik. Történt már ilyen Pécsett: a szakközépiskolának 2 millió forintjába került a kaland.

Jogsértés, minőségromlás, elvtelenség

Az alábbi rövid felsorolásból kiderül, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mely intézkedés milyen elvet vagy jogszabályt sért meg, milyen következménnyel jár pécsi iskolákban. A legtöbbre máris van példa.

Helyettesítés esetén csoportok, osztályok összevonása, szakkörök megszüntetése: a nevelés-oktatás minőségének romlása (érdeksérelem), jogellenes pedagógiai program-módosítás.

Pedagógus távolléte esetén órák elhagyása, helyettesítés elmaradása: ha az óra egyáltalán nincs beírva a naplóba, a tanév végén kevesebb lesz az óraszám, márpedig, ha az adott tantárgy egy évre előírt óraszámának 90%-át nem éri el a megtartott órák száma, akkor nem minősül nappali oktatásnak, ami az iskolában történik a hatályos közoktatási törvény szerint. Ez a tanév meghosszabbítását is eredményezheti.

Van olyan középfokú iskola, ahonnan azt jelezték, hogy minden tanórán kívüli tevékenységet leállítottak, ideértve a diáksportköri foglalkozásokat: ez jogellenes pedagógiai program-módosítás, a közoktatási törvény óraszámra vonatkozó rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása.

Van olyan intézmény, ahol nem fizetnek kiemelt munkáért járó kereset-kiegészítést: jogellenes, ugyanis a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítésre fejkvóta jár (havi 5250.- /pedagógus). Ezt az összeget a fenntartó köteles az intézményeknek továbbítani. A felosztás elveit, az odaítélés feltételeit kollektív szerződés, ennek hiányában az SZMSZ határozza meg (ez utóbbit a nevelőtestület fogadja el). A feltételek alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt. Az összeg nem használható másra.

Pótlékok elvonása a nyári hónapokban: jogellenes, ugyanis nem vonható el a pótlék, mivel a nyári szünet is a tanítási év része, amúgy nem megtakarítás, mivel a szabadság idejére távolléti díj jár, amelyben benne vannak rendszeres pótlékok.

A távollévők helyén alacsonyabb bérű dolgozók alkalmazása: jogellenes (hátrányos megkülönböztetés, egyenlő bánásmód követelményének megsértése).

Előfordul, hogy karbantartásokra, pótlásokra, az intézmény 0 Ft ellátmányt kap: jogellenes, mivel az önkormányzat köteles intézménye számára a fenntartás és működés költségeit biztosítani.

Tanulók versenyen való részvétele esetén a kísérőtanár útiköltségét sem biztosítják: ha a pedagógiai programban szereplő, vagy munkatervbe vett rendezvényről van szó, kötelező a költségtérítés, de a pedagógus díjazása is.

Pótlékok csökkentése, munkakörön túl ellátott feladatvégzésre adott kereset-kiegészítések megvonása: jogellenes: egyoldalú kinevezés-módosítás.

Csoportbontások várható megszüntetése: jogellenes pedagógiai program-módosítás, az oktatás színvonalának csökkenése.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, iskolák, megszorítás, terv, jogellenes, munkaügyi, felügyelet


a rovat további hírei
Videóbotrány: államtitkár magyarázkodik a rendőrség helyett Egymillió eurós fejlesztés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban Az Ön autóját is ellopták? Lehet, hogy ők voltak Kisiklott vagon, megrongált váltó miatt késnek a pécsi vonatok Félezer tűzeset Baranyában - és ez jó hír Új szárnyban a Leőwey francia tagozata Pénteken nyit az adventi vásár
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.