2014. november 24. hétfő | 48. HÉT | 328. NAP | 13:05 | EMMA, FLÓRA

Spórolnak a pedagógusokon - lecsap a munkaügyi felügyelet?

2012. május 07. | 08:35
Intézkedési tervet kért az önkormányzat a pécsi intézmények igazgatóitól a kemény spórolásra. Az egyik szakszervezeti vezető szerint már az is törvénysértő, ami most folyik az iskolákban, ezért várhatóan a munkaügyi felügyelethez fordul.

Az intézmények vezetőinek március 31-ig kellett elkészítenie az intézkedési terveket. - Azt sajnos nem tudjuk, hogy a benyújtott intézkedési tervekben mi áll, mivel azokat kérésünk ellenére sem kaptuk meg, de az a gond, hogy a durva megszorítások, a pedagógusok zsebére történő spórolás, akár jogellenes módon is, már folyamatban van - mondta az ismert pécsi szakszervezeti vezető, Nagy Erzsébet a Pécsi STOP-nak. - Ezt többször jeleztük az önkormányzat oktatási referatúrája vezetőjének, mindeddig eredménytelenül.

Az eddigi információk ismeretében Nagy leszögezte: talán szerencsésebb lett volna, ha a terveket megkapják, még mielőtt "élesítik" őket. Így elejét lehetett volna venni, hogy utólag tegyenek lépéseket. A pedagógus leszögezte: gondolkodás nélkül kiküldi az iskolákba a munkaügyi felügyeletet, mert elképesztő, ami folyik. Történt már ilyen Pécsett: a szakközépiskolának 2 millió forintjába került a kaland.

Jogsértés, minőségromlás, elvtelenség

Az alábbi rövid felsorolásból kiderül, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mely intézkedés milyen elvet vagy jogszabályt sért meg, milyen következménnyel jár pécsi iskolákban. A legtöbbre máris van példa.

Helyettesítés esetén csoportok, osztályok összevonása, szakkörök megszüntetése: a nevelés-oktatás minőségének romlása (érdeksérelem), jogellenes pedagógiai program-módosítás.

Pedagógus távolléte esetén órák elhagyása, helyettesítés elmaradása: ha az óra egyáltalán nincs beírva a naplóba, a tanév végén kevesebb lesz az óraszám, márpedig, ha az adott tantárgy egy évre előírt óraszámának 90%-át nem éri el a megtartott órák száma, akkor nem minősül nappali oktatásnak, ami az iskolában történik a hatályos közoktatási törvény szerint. Ez a tanév meghosszabbítását is eredményezheti.

Van olyan középfokú iskola, ahonnan azt jelezték, hogy minden tanórán kívüli tevékenységet leállítottak, ideértve a diáksportköri foglalkozásokat: ez jogellenes pedagógiai program-módosítás, a közoktatási törvény óraszámra vonatkozó rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása.

Van olyan intézmény, ahol nem fizetnek kiemelt munkáért járó kereset-kiegészítést: jogellenes, ugyanis a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítésre fejkvóta jár (havi 5250.- /pedagógus). Ezt az összeget a fenntartó köteles az intézményeknek továbbítani. A felosztás elveit, az odaítélés feltételeit kollektív szerződés, ennek hiányában az SZMSZ határozza meg (ez utóbbit a nevelőtestület fogadja el). A feltételek alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt. Az összeg nem használható másra.

Pótlékok elvonása a nyári hónapokban: jogellenes, ugyanis nem vonható el a pótlék, mivel a nyári szünet is a tanítási év része, amúgy nem megtakarítás, mivel a szabadság idejére távolléti díj jár, amelyben benne vannak rendszeres pótlékok.

A távollévők helyén alacsonyabb bérű dolgozók alkalmazása: jogellenes (hátrányos megkülönböztetés, egyenlő bánásmód követelményének megsértése).

Előfordul, hogy karbantartásokra, pótlásokra, az intézmény 0 Ft ellátmányt kap: jogellenes, mivel az önkormányzat köteles intézménye számára a fenntartás és működés költségeit biztosítani.

Tanulók versenyen való részvétele esetén a kísérőtanár útiköltségét sem biztosítják: ha a pedagógiai programban szereplő, vagy munkatervbe vett rendezvényről van szó, kötelező a költségtérítés, de a pedagógus díjazása is.

Pótlékok csökkentése, munkakörön túl ellátott feladatvégzésre adott kereset-kiegészítések megvonása: jogellenes: egyoldalú kinevezés-módosítás.

Csoportbontások várható megszüntetése: jogellenes pedagógiai program-módosítás, az oktatás színvonalának csökkenése.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, iskolák, megszorítás, terv, jogellenes, munkaügyi, felügyelet


a rovat további hírei
Tüntetést szított a hazaárulózó képviselő Tíz busz érkezett a Pannon Volánhoz Szerelem a javából: lenyúlta és eladta élettársa cuccait Jön a tél Páva jobb és bal keze: 120 ezerrel többet keres a két alpolgármester elődeinél Beindult Dávid a diszkó előtt - arccsonttörés lett a vége Eltörte az orrcsontját az élettársának
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Zoe már a telet idézi
Nem fázós a kislány. Nincs mit tenni, ez van ha ha fűt valakit a tűz belülről.
Lina az extrém csábító
Nem semmi tetkók, és megannyi más. A bájos arc mögött egy igazi extrém személyiség rejtőzködik.