Sűrűbben járnak a pécsi buszok, este 8 után változatlan a menetrend

2020. november 13. 16:37 2020. nov. 13. 16:37

Jóváhagyta a Baranya Megyei Kormányhivatal a Tüke Busz Zrt. járatsűrítési tervét, melynek értelmében főként a 2-es és 4-es buszok vonalán lehet számítani rásegítő járatokra.

A járatsűrítés a múlt héten ismét életbe lépett rendkívüli jogrenddel függ össze. Mint írtuk, a fővárosban és a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságokat kötelezték, hogy készítsenek járatsűrítési tervet november 5-ig a munkanapokon 7-9 és a délután 15-19 óra közötti időszakra vonatkozóan. A tervet az illetékes kormányhivatalnak kellett jóváhagynia. 

A Tüke Busz Zrt. is elkészítette a járatsűrítési tervét, a honlapján közöltek szerint azt november 11-én jóváhagyta a megyei kormányhivatal. Az önkormányzat péntek délutáni tájékoztatása szerint a buszos cég október közepe óta 15 járműre szerelt utasszámláló okoskamera segítségével gyűjt adatokat a járművek kihasználtságáról.

A mért utasszámok alapján a jelenleg érvényben lévő őszi menetrendhez képest a társaság - a kormányrendeletben előírt terv készítése során - az alábbi sűrítéseket tartotta indokoltnak, amit a kormányhivatal jóváhagyott.

Az uránvárosi autóbuszpályaudvarról egyes járatok esetében további tartalék járműveket vezényelnek ki, amelyeket rásegítő járatként - elsősorban a 2-es és 4-es autóbuszok vonalán - az utasforgalom függvényében indítanak útnak.

Egy járaton már korábban történt sűrítés, ezt a Tüke Busz Zrt. továbbra is fenntartja. A nagyobb munkáltatók irányába a már korábban bevezetett járatsűrítést szintén fenntartják. A nagyobb foglalkoztatók felé közlekedő járatok forgalmát emellett folyamatosan vizsgálják, amennyiben a járatok utasszáma indokolja, kapacitásbővítéssel növelik az indított járatok számát.

Fentieken túl a Tüke Busz Zrt. egyeztetéseket kezdeményezett a PTE Klinikai Központjával. Az utazási igényeket követő felmérés alapján szükség szerint újra elindítják a dedikált „Egészségügyi Dolgozói Járatot” a jelenlegi menetrenden felüli járatként. A kormányzati intézkedések hatására egyébként a Tüke Busz Zrt. a járatok kihasználtságának csökkenésére számít.

Nincs változás este nyolc után a menetrendben

Azok a munkavállalók, akik este 8 óra után indulnak otthonukba a munkahelyükről, vagy munkájuk este 8 óra után kezdődik, a Tüke Busz Zrt. járataival továbbra is a megszokott menetrend szerint utazhatnak. Amennyiben indokolt, a cég az utasforgalom függvényében módosítja menetrendjét, amelyről azt megelőzően tájékoztatást ad. 

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP