2016. június 25. szombat | 25. HÉT | 177. NAP | 21:27 | MAXIM, VILMOS

Szamárfület mutatnak a városnak

2012. augusztus 17. | 10:14
Ingyenes fesztivállal búcsúzik a nyártól a Zsolnay Kulturális Negyed. Augusztus 25-én és 26-án a Szamárfül Családi Fesztivál keretén belül bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók és kiállítások is várják a családokat reggel tíztől este nyolc óráig.

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán a Pannon Filharmonikusok Kodály Központból már ismert programsorozata, a Csigaház, ezúttal az ütőhangszereket mutatja be a kicsiknek. Később a Pirogránit udvaron a Szélkiáltó együttes koncertezik: az est során Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede és sok más költő énekelt versei is felcsendülnek.

A Bóbita Bábszínház lesz majd a legfőbb teátrum helyszín, annak is elsősorban szabadtéri színpada, de több épületben is tartanak előadásokat. A Zsolnay kisasszonyok tere, a Sikorski-ház előtti Ginkgo tér és a Boltok utcája is helyet ad majd egy-egy gyermekelőadásnak.

A sokszínű programokat kisebb-nagyobb kiállítások is gazdagítják: látható lesz a 2011-ben Budapesten, a Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek és fogyatékkal élő, ép gyermekek festményeiből rendezett tárlat, ízelítő az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből, kortárs illusztrátorok által készített robot képek is.

A Szamárfül Fesztivál igazi állatokat sem fog nélkülözni. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat. Az American Corner udvarán hétvégén az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhetik meg a gyerekek a különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a résztvevők középkori ügyességi játékokat próbálhatnak ki, melyhez a felszerelést saját kezűleg állíthatják elő. A kis lovagok lándzsát, kopját, pajzsot, sisakot is készíthetnek. A Ginkgo téren az energiatudatos viselkedésmintát népszerűsítik majd játékokon és kreatív praktikákon keresztül.

Az augusztusi Zsolnay Művészeti Piacon hagyományos kézműves, iparművészeti és design alkotásokat vásárolhatnak a látogatók. A szervezők a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, marcipángyurmával, elfeledett ízekkel, nosztalgia játszóházzal, többek közt gólyalábbal és fakörhintával várják a Boltok utcájába.

A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. Egy 1865-ben készült óriás térképrészleten faelemekből építhetik fel a Derflit (a Várostörténeti Múzeumnak otthont adó épületegyüttest) a gyerekek, vagy éppen régi bútorok között, korabeli ruhákban fotózkodhatnak, de egy óriás térképen utána is nézhetnek az ifjú helytörténészek, hogy megvolt-e már az utcájuk a 19. század végén.

A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben várja kicsiket és nagyokat, míg a Duna-Dráva Nemzeti Park programja a Jégverem mellett lesz. Ennek során az érdeklődők megismerkedhetnek a vizek és vízpartok élővilágával, vízben élő apró élőlényekkel, betekintést nyerhetnek az erdei állatok és növények életébe, és ismereteket szerezhetnek a madarak mindennapjairól.

Az Üvegházban újrahasznosított anyagokból készíthetnek hangszereket, ruhákat az otthonról hozott anyagokból a családok, az Inkubátorházban vasútmodell-kiállítás várja az érdeklődőket - itt akár irányítani is lehet a vonatokat, vagy éppen modellezni is lehet. A Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehet kipróbálni, de a gyerekek készíthetnek csacsifület, csacsifarkat, csacsifejet is, de itt épül majd fel Dobozváros is.

A Pirogránit udvaron Kincses Piacot tartanak. A Fesztivál szervezői arra bíztatják a gyerekeket, hogy ürítsék ki szekrényüket, pakolják ki a polcok alját, és hozzák el a Kincses Piacra a feleslegessé vált könyveket, játékokat, videojátékokat, kütyüket és ruhákat. Ami valakinek kacat, az másnak érték, jelentkezni a kincsespiac@zsn.hu címen lehet augusztus 23-ig, vagy a fesztivál ideje alatt a helyszínen 10 óráig.

A zenei programok között napközben már a legapróbbaknak is találnak szüleik kedvükre valót. A Boltok utcájában 0-3 éveseknek szóló zenei foglalkozás, a Muzsikás babus(for)gató látogatható. Az E78 Zenetermében Dúdolda címmel dalos-zenés játék várja az alig pár hónaposokat és nagyobb testvéreiket, ahol mindenki kipróbálhatja a hangszereket, részesévé válva a közös produkciónak.

Táncban sem lesz hiány, hiszen a GoBe Társulat alkotóinak beavató mozgásfoglalkozásán Igor Sztravinszkij Tűzmadár című művét dolgozzák fel a gyerekek. A Pirogránit udvaron láthatja majd a közönség a pécsi tánckultúra ápolásában részt vevő, nagy múltú szervezet, a Pécsi Társastánc Sportegyesület kerekes székes táncbemutatóját. Ugyanitt lép majd színpadra a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermekcsoportjának tagjai, akik magyar népmeséket és azok karaktereit állították színpadra.

A belépés a planetáriumi előadások kivételével mindenhová díjtalan.

További részletek, teljes programsor: www.szamarfulfesztival.hu


Forrás: Pécsi STOP/ZSÖK   |   STOP

címkék
Pécs, ZSÖK, ZSKN, Szamárfül Családi Fesztivál


a rovat további hírei
Hoppál Péter nyitotta meg az országos Múzeumok éjszakája programsorozatot Pécsett Hidegfronttal jön a vihar! A mozgásérzékelővel trükköztek Pécsi író nyitotta meg a Budapest Pride-ot Babel Sound fesztivál Balatonbogláron Autósok: erre figyeljenek a kánikulában A bíróságon folytatódik a pécsi EKF-projekt
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő