Százból 14 mentő nem ért ki negyed órán belül Baranyában

2020. február 20. 12:30 2020. feb. 20. 12:30

A Népszava cikke szerint a mentőjármű indítása és a helyszínre kiérkezés közti időt mérik a sürgős eseteknél a mentőszolgálatnál, ráadásul egy új kategória bevezetésével is szűrik a statisztikát. Az Állami Számvevőszék egy korábbi vizsgálata szerint viszont az az értelemszerű, hogy a hívás és a helyszínre érés közötti időszakot veszik kiérkezési időnek. Baranyában tavaly a sürgős eseteknél 85,9 százalékos volt a kiérkezési arány a minisztériumi adatok szerint.

A Népszava cikke szerint Rétvári Bence KDNP-s államtitkár egy országgyűlési képviselői kérdésre azt válaszolta a napokban a Parlamentben, hogy gyorsult a mentők kiérkezési ideje, ezt a mentőszolgálat által adott adatokra alapozta. 

Az államtitkár szerint az utóbbi években folyamatosan javul a sürgős eseteknél a kiérkezési idő: míg 2018 végén a 15 percen belüli kiérkezési arány 78 százalékos volt, addig egy évvel később már 82 százalékon állt. 

A lap szerint ugyanakkor ezeket az adatokat a mentőszolgálat a mentőjármű indításától számolja (a helyszínre kiérkezés rögzítéséig), nem pedig a segélykérő telefonhívások fogadásától. 

"Így az adatok nem csak azzal az egy-két perccel látszanak rövidebbnek, ami a kikérdezéssel telik, hanem teljesen elfedik azt, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál"

- olvasható a cikkben.

A Népszava szerint ráadásul a statisztikákban a mentőszolgálat egy új fogalmat, a "prioritás egyes" kategóriát számolja, amibe nem tartozik bele minden olyan eset, amihez azonnal mentőt kell indítani, ezzel pedig a lap szerint lehet javítani a kiérkezési idő statisztikáján. 

A Népszava kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy 2019 első 11 hónapjában megyei szintre lebontva hány százalékos volt a 15 percen belüli kiérkezési arány (amit a minisztérium is a járműindítástól számolta).

A lapban közölt grafikonon jól látható, Baranyában 85,9 százalékos az arány, Somogyban 81,35 százalék, míg Tolnában 87,4 százalék. A legjobb arány Győr-Moson-Sopron megyében van, ott 88,1 százalékos az arány. A legrosszabb helyzet Pest megyében van (Budapestet nem számítva, mert az külön adat), ott mindössze 68,9 százalékos a 15 percen belüli kiérkezési arány - amelyet nem a hívásfogadástól, hanem a mentőjármű indításától számolnak a helyszínre kiérkezésig. 

A cikkben olvasható, hogy hiába költöttek el az előző uniós ciklusban 15 milliárd forintnyi uniós pénzt arra, hogy a sürgős hívások esetén legalább 90 százalékos eredményt érjen el a mentőszolgálat, ez nem jött össze. 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly nyáron megjelent viszgálatának összegzése szerint 

"míg a mentők 15 percen belüli kiérkezési idejének aránya 2010-ben 77,6 százalékos volt, 2015-ben már csak 68,2 százalék, 2016-ban 69,7 százalék, 2017-ben pedig ez 64,9 százalékra esett vissza. S Rétvári Bence minapi parlamenti írásbeli válasza szerint 2018-ra az esetek 78 százalékban sikerült 15 perc alatt kiérni a betegekhez."

Az ÁSZ megkérdezte az ügyfeleket is, akik szerint viszont csak a hívások felében értek ki 15 perc alatt a mentők. A lap szerint 

"az ÁSZ is értelemszerűnek vette, és a válaszadók arról beszéltek, hogy a hívástól mennyi idő alatt ér hozzájuk a segítség, mert ha ezt nem így lenne, akkor ez egy gépkocsi sofőrök ügyességét mérő adat lenne."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava