Szélviharral jöhetnek ma viharok, narancssárga figyelmeztetés Baranyában

2020. június 5. 08:04 2020. jún. 5. 08:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss prognózisa szerint pénteken délnyugat felől zivatarok kialakulása várható, mely napközben centrumával az ország középső tájain kiterjedt zivatarrendszerré fejlődik.

A megerősödő délnyugati szelet kísérő lökések zivatarok környezetében több helyen is elérhetik 70-80 km/h-t. Heves zivatarban néhol 100 km/h-t meghaladó széllökés, nagy méretű jég is valószínű, melyre legnagyobb esély délután van a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén.

Az egymást követő intenzív csapadékgócokból helyenként 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Este a kelet felé áthelyeződő csapadékrendszer fokozatosan gyengülhet - olvasható a prognózisban.

A várható zivatarok miatt az ország zömére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, emellett felhőszakadás veszélye miatt is sárgul néhány megye. Baranyában, Somogyban és Tolnában másodfokú jelzés él.

Forrás: met.hu

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Az Alpokalja térségében ennél pár fokkal hűvösebb, míg a délkeleti tájakon pedig ennél melegebb is lehet. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő.

A prognózis szerint a szombat és a vasárnap már derűsebb lesz. Szombaton gomolyfelhős, napos idő lesz, néhol alakulhat ki zápor. Reggel itt-ott ködfolt előfordulhat. A nagyrészt déli szél több helyen megélénkül, északnyugaton meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Vasárnap gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, keleten szórványosan, nyugaton néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A nagyrészt délies szél élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.
 

Forrás: met.hu