Szupercellákkal toppanhat be az esti hidegfront, veszélyjelzést adtak ki Baranyára is

2020. október 3. 14:13 2020. okt. 3. 14:13

Az októberhez képest bizarr melegre sikerült a hónap első szombatja, este azonban égzengéssel érkezik a hidegfront, szupercellák is kialakulhatnak, a meteorológiai szolgálat első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki, melyek alól régiónk sem kivétel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton este zivatarok érik el a Nyugat-Dunántúlt, melyek az éjszaka első felében akár rendszerbe fejlődve haladhatnak keleti irányba (nagyjából éjfél körül érhetik el a Duna vonalát). 

A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék (lokálisan akár 20 mm-nél több), 60-80 km/h közötti, helyenként 90 km/h körüli szélroham, esetleg jégeső. Az éjszaka második felében s reggel a rendszer lecsendesülve halad tovább kelet felé. 

A heves zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt több megyére figyelmeztető előrejelzést adtak ki:

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az Időkép.hu azt írja, a szokatlan meleg többletenergiát jelent az ilyenkor már egyre kevésbé jellemző zivatarok számára, így a Nyugat-Dunántúlon és délnyugaton nagy eséllyel alakulhatnak ki heves zivatarok este, késő este, melyek zivatarlánccá szerveződhetnek a front vonala mentén. A jelentős szélnyírás és a magasban fújó erős futóáramlás (jet stream) szupercellák kialakulását is támogatja. A heves zivatarokat felhőszakadás, viharos szél, helyenként jégeső kísérheti.

Az időjárásportál azt írja, a front vasárnapra virradó éjszaka esővel, záporokkal, több helyen zivatarokkal vonul majd  fokozatosan kelet felé. Vasárnap délelőtt és kora délután keleten, északkeleten kell még csapadékra készülni, nyugatabbra viszont felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. 

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP