Tóth Bertalan: "nincs legyőzhetetlen politikus"

2020. február 24. 08:58 2020. feb. 24. 08:58

A napokban Pécsett tárgyalt az MSZP országjáró programjának keretében Tóth Bertalan pártelnök, volt pécsi alpolgármester, aki a Pécsma.hu-nak beszélt az ellenzéki összefogásról, előválasztásról és a közelgő 2022-ről. Tóth a nemrég Brüsszelben, egy energiahatékonysági programsorozatról tárgyalt Ruzsa Csaba alpolgármesterrel is találkozott.

Tóth az önkormányzati lapnak kifejtette, úgy látja, egyik pártnak sincs meg önállóan a kormányváltáshoz kellő ereje, rossz út, ha ellenzéki pártok egymást minősítgetve szeretnék növelni támogatottságukat. Szavazóbázist csak kívülről lehet növelni, ehhez közös fellépésre van szükség. "Vagy összekapaszkodás lesz és siker, vagy széthúzás és sikertelenség" - fogalmazott a pártelnök.

A dunaújvárosi ellenzéki siker kapcsán a politikus azt mondta, ez is igazolja, hogy az egy az egy elleni kiállás a kormányváltáshoz vezető sikeres út. Ez azonban csak a technikája az együttműködésnek, szükség van közös programra is. 

Az ellenzéki pártok ősszel komoly esélyt kaptak arra, hogy a kormányzóképességüket bizonyítsák az önkormányzatokban - folytatta Tóth, hangsúlyozva, pártja hisz a közös jelöltekben, közös listában és a közös miniszterelnök-jelöltben, szükség van ugyanakkor egy közös vízióra is az Orbán-kormány utáni időszakról.

"Az önkormányzati választásokon igazolódott az is, hogy egy-egy polgármesteri program mögött fel tudtak sorakozni az ellenzéki pártok. Ezzel óriási esélyt kapott arra Magyarország, hogy egy kormányváltás esetén a mérsékelt jobboldal, a baloldal és a liberálisok közös víziójával létrejöhessen a nemzeti minimum, egy program, amivel Magyarországot meg lehet változtatni. A mi ajánlatunk ehhez a programhoz az esélyteremtő állam víziója. Ez olyan szociáldemokrata elvekre épül, mint a társadalmi felzárkózás, az esélyek biztosítása, és az oktatás, valamint az egészségügy rendbetételéről szól"

- hangsúlyozta Tóth Bertalan. Hangsúlyozta, az egyéni választókerületekben az egy az egy elleni kiállás szinte biztos, ezt az ellenzéki pártok közül mindenki támogatja. Javasolni fogják az előválasztást a delegáltak kiválasztásánál, az ellenzék jelöltjeit egy ellenkampány során mutatják majd be, és a választók döntik el, ki legyen Orbán Viktor 2022-es kihívója. Kitért arra, hogy a lista tekintetében van ugyan vita, de az tisztán látszik, hogy az egyetlen közös lista a szavazatmaximalizálás legjobb eszköze. Elárulta azt is, van olyan politikus, aki kihívója tud lenni Orbánnak, az MSZP-nek is lesz jelöltje, de nevet egyelőre nem árult el, mint mondta, az előválasztás - mely szemlátomást működött Budapesten - dönt majd az illető személyéről.

"Nincs legyőzhetetlen politikus. Ha egységesen lépünk fel, és előválasztáson kiválasztjuk a miniszterelnök-jelöltet, akkor komoly esély van a kormányváltásra 2022-ben"

- mondta a pártelnök. Szavai szerint ha az ellenzéki pártok a jelöltállítási procedúra mellett megfelelő ajánlatot tudnak felmutatni és azt el is tudják juttatni a választókhoz, abban az esetben lehet sikert elérni. Mint mondta, szisztematikus munkával, két év alatt, közös programmal, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel el lehet érni, hogy 2022-ben kormányváltás legyen.

Tóth Bertalan az interjúban elárulta, Pécsett még nem volt ellenzéki egyeztetés. Felidézte, 2018-ban az ő visszalépéssel indult el az a folyamat, melynek végén Mellár Tamás Csizi Pétert verve a Parlamentbe jutott. Mellár sikere bizonyítja azt, hogy olyan jelölteket kell találni, akiket minden ellenzéki párt támogatói elfogadnak, mondta, hangsúlyozva, örülne, ha a megyeszékelyen lenne előválasztás, azt, ahogy az összes másik előválasztást, 2021 őszéig meg kellene rendezni. Hozzátette, szeretné, ha mind a 106 választókerületben lenne esélyes ellenzéki jelölt, kormányváltáshoz minimum 60-at kell megnyerni.

Tóth az interjúban kitért arra is, hogy két MSZP-s fővárosi polgármester, Kiss László és Szaniszló Sándor átül a DK-ba. Mint mondta, csalódott bennük ő is és a párt közössége is, mely keményen dolgozott a sikerük érdekében.

Fókuszban a klímavédelem és a környezetvédelem a pécsi önkormányzatnál

Tóth Bertalan Ruzsa Csabával, Pécs alpolgármesterével is találkozott, aki a napokban Brüsszelben egyeztetett egy, az Európai Unió Polgármesterek Szövetsége szervezésében zajló "Energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódó befektetői fórumon.

Amint arról korábban az önkormányzat tájékoztatása nyomán hírt adtunk, az alpolgármester a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviselőjével elsősorban az energiahatékony közösségi közlekedés és a lakásfelújítás, valamint a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos egyeztetéseken vettek részt. Külön egyeztetést is folytattak az Európai Energiahatékonysági Alappal annak érdekében, hogy a jelenlegi pécsi dízeles buszflottát elektromosra lehessen cserélni. Emellett az alap képviselőit meghívták Pécsre, látogatásuk idénre várható.

Ruzsa Csaba elmondta, három fő céljuk van. Egyrészt már futó uniós programokban szeretnének cserélni olyan elemeket, melyek zöldebbé teszik a projekteket. Ezek főként belvárosi területeket érintenek, köztéri bútorok, fatelepítések terén is terveznek módosítást.

Másrészt egy átfogó mobilitási koncepció mentén szeretnék a Tüke Busz Zrt. régi dízeles járműveit elektromosra cserélni. Mint mondta, 10 elektromos busz idén tavasszal érkezik egy korábbi pályázatnak köszönhetően, de több mint 100 járművet kellene nyugdíjazni. Erről tárgyaltak az Európai Energiahatékonysági Alappal.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy létrejött egy teljesen új kezdeményezés az EU-ban, ami felvezetője az energiahatékonysági programsor előkészítésének. A pályázatokat idén nyáron írják ki, ide már a város szeretné valamelyik projektjét benyújtani. Ruzsa úgy látja, hogy a szakmai program támogatását már az idén megkaphatják, az Európai Energiahatékonysági Alap szakértői ősszel látogathatnak Pécsre.



Forrás: Pécsi STOP/Pécsma.hu