Továbbra is 3 milliárd forint fölött van a PTE adóssága

2020. február 24. 15:30 2020. feb. 24. 15:30

Kicsivel csökkent ugyan a tavaly év végi adatokhoz képest a Pécsi Tudományegyetem tartozása, ám még így is 3 milliárd forint fölött áll a mutató. Országosan sem jobb a helyzet, december végétől január végéig több mint 8 milliárd forinttal nőtt meg a kórházak és egészségügyi intézmények tartozása.

A Magyar Államkincstár legfrisebb nyilvános adatai szerint egy kicsit csökkent ugyan a Pécsi Tudományegyetem adóssága idén január végén, ám az összkép már nem ennyire kedvező. 

Tavaly januárban 307 millión állt a tartozás, ez februárban 241 millióra csökkent le, de aztán nyár elejére már a milliárdot is meghaladta (március: 422 millió forint; április: 666 millió forint; május: 960 millió forint; június: 1,202 milliárd forint). 

Az adósság növekedése a nyáron sem hagyott alább (július: 1,546 milliárd; augusztus: 1,836 milliárd forint), és az ősz sem tudott határt szabni neki (szeptember: 2,148 milliárd forint, október: 2,603 milliárd forint), július és október között több mint egy milliárddal ugrott meg a számláló.

Novemberben aztán újabb ugrás következett, a PTE tartozásállománya átlépte a hárommilliárdos határt, és 3,259 milliárd lett az államkincstár adatai szerint. 

December végére ez az összeg csökkent mindössze 39 millió forinttal, így a tartozás mértéke a tavalyi év végén 3,22 milliárd forint volt. 

Az idei, január végi államkincstári adat szerint 3,162 milliárd forinton állt a tartozás. 

Egyre kevésbé lenne elég Palkovics 9 milliárdja az orvosképzős egyetemekre

Ha a négy orvosképzéssel foglalkozó egyetemek felől vizsgáljuk a január végi adatokat, jól látható, hogy a PTE a második legnagyobb tartozással bíró intézmény:

Debreceni Egyetem: 4,274 milliárd forint;

Pécsi Tudományegyetem: 3,162 milliárd forint;

Szegedi Tudományegyetem: 2,986 milliárd forint;

Semmelweis Egyetem: 175 millió forint.

Mint ismert, nemrég Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (e tárca alá tartoznak a felsőoktatási intézmények az oktatással foglalkozó minisztérium helyett) arról beszélt, hogy a négy orvosképző egyetemnél 9 milliárd forint garantálhatná az adósságmentes működést. A január végi adatok szerint azonban nem, az összeadott tartozásai a négy intézménynek ugyanis már a 10 milliárd forintot is meghaladják, de már a december végi összesített tartozások is magasabbak voltak, mint a miniszter által belengetett 9 milliárdos összeg.

A beszállítóknak kell engednie, ha valamennyi pénzt viszont akarnak látni

A Népszava február 24-ei cikke szerint már most "üres a kassza" több nagy kórháznál (mert az állami adósságkonszolidáció nem zajlott le tavaly év végén), némelyiknél az a dilemma is fennáll, hogy vagy fedezet nélkül költekeznek, vagy nem rendelnek meg esetleg létfontosságú, ám drága gyógyszereket. Eddig mindig az életmentés nyert az egyenletben. 

A cikk szerint a tavaly év végén elmaradt adósságkonszolidálásnak nagyon nem örültek a beszállítók, akik eddig is hiteleztek a kórházak felé.. Az érintetteket az sem nyugtatta meg nagyon, hogy a kormány úgy egyezkedik  említi a Népszava -, hogy a beszállítóktól a tartozások 20 százalékának elengedését kérik, cserébe pedig a közbeszerzéseknél "barátságot" ígérnek.

A cikk szerint

"a januári eladósodást némileg mérsékelhette, hogy február közepén a pénzügy- és a humán miniszter közös utasítására az intézmények egy meghatározott lista alapján utalhattak kisebb hitelezőiknek 19 milliárdot. A nagy adósokkal zajló egyezkedés e hét elején lezárulhat."

December és január között egyébként az államkincstári adatok szerint több mint 8 milliárd forinttal 76,2 milliárd forintra nőttek meg a kórházak adósságai országosan. 14 kórház egymilliárd forintnál többel tartozik, kettőnek már 3 milliárd forint fölött van a tartozása, a csúcstartó pedig a Honvédkórház a maga 6,93 milliárd forintjával. 

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP