Továbbra sem történt még vádemelés a Volvo-ügyben

2020. május 31. 10:25 2020. máj. 31. 10:25

Hivatalosan már lezárta a pécsi Volvo-buszok beszerzése kapcsán indított nyomozását a rendőrség, ám vádemelés még nem történt. Sajtóinformációk szerint egy külföldi állampolgár ellen is nyomoztak a három hazai gyanúsított mellett, akik között nincs politikus.

A Pécsi STOP még januárban írt arról, hogy a pécsi Volvo-buszok beszerzése nyomán indult eljárást már lezárta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, és akkor azt jelezték, hogy az ügyet a jogszabályban megadott határidőn belül átadják a Baranya Megyei Főügyészségnek.

"A nyomozást a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatta, és az ügynek továbbra is csak három gyanúsítottja van (mint ahogy ez korábban már tudható volt). A különösen jelentős vagyoni hátrány 500 millió forintnyi, vagy afölötti összeget takar - sajtóhírek szerint amúgy átszámítva egymilliárd forint elsíbolásáról lehet szó.

A rendőrség az eljárás során mentelmi jog felfüggesztését nem kérte az ügyészségtől, mint ahogy külföldi hatóságokkal sem egyeztetett" - írtuk januári cikkünkben, a rendőrség akkori tájékoztatására alapozva. 



Gyors összefoglaló az ügyről: 2015-ben Pécs városa 3,5 milliárd forintos hitelből szerzett be 115 használt Volvo-buszt Hollandiából. 

Az akkor még működő Népszabadság cikkéből 2016. június 4-én kiderült, jó egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna szerezni a holland buszokat.

2016. novemberében rendelték el a nyomozást, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg, iratlefoglalások is voltak a városi buszos cégnél, aztán 2019 elején kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, és hogy Hollandiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán (sőt, Szerbia felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség 2017-ben).



A Szabad Pécs témában megjelent friss cikke szerint bár a hatóság lezárta a nyomozást, a vádemelés még mindig nem történt meg. 

A cikk szerint három magyar gyanúsítottja van továbbra is az ügynek (és egyikük sem politikus, hlott a lap szerint politikai vonala is van az ügynek) , velük szemben már lezárult a nyomozás, ám most kiderült, egy holland üzletembert a fő ügyhöz kapcsolódó, de külön indított másik eljárásban gyanúsítottak meg. 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a lapnak azt is megírta, hogy újabb ügyvédi beadványok miatt nem továbbították még az ügy anyagát a Baranya Megyei Főügyészségnek.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs