Új dékán vezeti a PTE Művészeti Karát

2019. december 18. 11:25 2019. dec. 18. 11:25

Dr. Lengyel Pétert választották a Művészeti Kar élére december 14-én, miután Lakner Tamás, az előző dékán betöltötte a 65. életévét. Lengyel Péter a karon végzett 1999-ben, 2002 óta oktató ugyanitt, 2013 óta oktatási dékánhelyettesként dolgozik. Kinevezése 4 évre szól.

A Pécsi Tudományegyetem sajtóközleménye szerint december 14-én dr. habil. Lengyel Pétert választotta a Művészeti Kar új dékánjává, miután az előző vezető - prof. dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy - betöltötte a 65. életévét. Az új dékán megbízatása 4 évre szól.

A közlemény szerint Lengyel Péter 1999-ben végzett a művészeti karon rajz-vizuális nevelőtanár szakon, szobrászművész specializációval. Utána a kar doktori iskolájának hallgatója lett, ahol Bencsik István volt a témavezetője.2005-ben DLA-fokozatot szerzett, 2009-ben habilitált, és 2002 óta megszakítás nélkül a Művészeti Kar Szobrászat tanszékén oktat. 2010-től osztályvezető mester és a kőszobrász műhely vezetője. 2013-től a Művészeti Kar oktatási dékánhelyettese volt.

A PTE sajtókommünikéje szerint Lengyel Péter kinevezése kapcsán a következőket nyilatkozta:

„Azt gondolom, hogy karunk Magyarország meghatározó művészeti képzést nyújtó intézménye, mely a művészet hagyományos és megújuló formáinak széles körét közvetíti. (...) Intézményünk küldetéstudatának része, hogy a kar – az elsődleges szakmai, művészeti, tudományos és pedagógiai tevékenységek mellett – a térség kulturális életének meghatározó résztvevője legyen, sokszínűségünk erejét mozgósítva a kulturális integráció egyre hangsúlyosabb képviselőjévé váljon.

Elhivatottak vagyunk abban is, hogy a Kárpát-medencéhez, és benne Pannóniához köthető művészeti értékeket, hagyományokat ápoljuk, azon meghatározó személyiségekhez és művészi teljesítményekhez fűződő elkötelezettségeket, amelyek karunkat a kezdetektől meghatározzák, szem előtt tartsuk.

Ugyanakkor a művészet folyton változó, kísérletező, jelenünket meghatározó egyetemes áramlataival is állandó kapcsolatot kell tartanunk. Szorgalmazzuk az új, illetve más művészeti médiumokkal való érintkezések-átjárások kutatására irányuló törekvéseket. A tudományegyetemi közegben ugyanis a multidimenzionális és -diszciplináris töréspontokon jelennek meg azok az eddig ismeretlen tartalmak, amelyek bővíthetik a művészetről alkotott eddigi elképzeléseinket. Ezért támogatjuk a mindenkori jelenünkhöz közvetlenül köthető művészeti kísérletezést és elméleti kutatást.”

Forrás: Pécsi STOP/PTE